Specialiştii români estimează că numărul persoanelor din ţara noastră care suferă de boli inflamatorii intestinale a crescut de 5-10 ori în ultimii zece ani. Mai grav este faptul că mai puţin de un sfert dintre bolnavi figurează în Registrele Naţionale.
Creşterea numărului de români cu boli inflamatorii intestinale este legată de mai mulţi factori, printre care se numără alimentaţia dezechilibrată, folosirea iraţională a antibioticelor, imunizările repetate. Totuşi, unii factori declanşatori ai bolii rămân în continuare necunoscuţi, pentru că unele boli inflamatorii intestinale sunt autoimune.
În prezent, medicii estimează că peste 5000 de români suferă de boli inflamatorii intestinale autoimune, dintre care cele mai frecvente sunt Boala Crohn şi Rectocolita ulcero-hemoragică. Chiar dacă afectează persoane de toate vârstele, cele mai multe cazuri se înregistrează la persoanele tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
„În acest moment, numărul persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale este unul estimativ şi este foarte posibil ca mulţi pacienţi să fie în continuare nediagnosticaţi. Acest lucru se întâmplă pentru că simptomele şi manifestările acestor boli sunt variate şi comune cu ale altor afecţiuni – dureri abdominale, stare de oboseală, pierdere în greutate, diaree timp de zile sau săptămâni întregi. Astfel, de la apariţia primelor simptome, până la diagnosticarea finală, pacientul trece prin multiple examinări, fără să mai vorbim că mulţi renunţă să se mai prezinte la medic pentru că le este greu să admită că sunt bolnavi. Îndemnul meu către toţi pacienţii care suferă simptome dintre cele enunţate este să se adreseze medicului specialist pentru un diagnostic corect şi o schemă de tratament adecvată fiecăruia”, afirmă Prof. Dr. Mircea Diculescu, Preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie.
Pacienţii cu boli inflamatorii intestinale se simt obosiţi, slăbiţi şi îndeplinesc cu dificultate chiar şi cele mai uşoare activităţi zilnice, dar tratamentul le poate reda sănătate şi pofta de viaţă.
„Bolile inflamatorii intestinale schimbă viaţa pacienţilor din toate punctele de vedere, atât fizic şi psihic, dar şi la nivelul vieţii profesionale şi personale. Pacienţii se consideră o povară pentru familie şi pentru societate, iar pentru că mulţi dintre ei nu mai pot munci, devin o povară pentru întregul sistem”, declară Rozalina Lăpădatu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
În contextul Zilei Internaţionale a Bolilor Inflamatorii Intestinale, marcată anual pe 19 mai, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune a lansat cartea „Autografe pe curcubeu”, scrisă de patru pacienţi care suferă de BII – Maria, Răzvan, Ana-Maria şi Raul. Cartea îşi propune să atragă atenţia asupra bolilor inflamatorii intestinale şi a importanţei diagnosticării corecte a acestora, pentru a-i ajuta şi pe alţi pacienţi să înţeleagă mai bine boala şi modul în care pot lupta cu ea, urmând exemplul celor care au reuşit să facă acest lucru. Alături de poveştile pacienţilor, cartea include interviuri cu medici gastro-enterologi care vorbesc despre dificultăţile bolii şi soluţiile de tratament pe care le-au recomandat pacienţilor de-a lungul timpului.
„Prin această carte, ne-am dorit să fim alături de pacienţi şi să le împărtăşim povestea şi altora care trec printr-o experienţă asemănătoare şi să le arătăm că se poate lupta cu boala, că există speranţă şi că pot avea din nou o viaţă normală, daca nu renunţă şi urmează tratamentul corect şi adecvat”, spune Rozalina Lăpădatu, preşedintele APAA.
Lansarea cărţii „Autografe pe curcubeu” face parte din campania „Doar optimismul e contagios!”,campanie desfăşurată de APAA pentru pacienţi pe tot parcursul anului 2013, cu scopul de a atrage atenţia asupra afecţiunilor autoimune şi asupra faptului că acestea nu sunt contagioase, dar şi să-i ajute pe pacienţi să accepte boala şi să acorde mai multă importanţă stării de spirit pozitive, pentru a avea o viaţă normală.
„Normalitate înseamnă să nu rămâi prizonierul durerii tale şi bolii, ci să-ţi doreşti din tot sufletul să mergi mai departe şi să nu te laşi bătut, pentru că până la urmă poţi să te bucuri de viaţă chiar dacă eşti bolnav. Eu sunt un exemplu viu în acest sens”, spune Maria, pacient.