8.4 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăGDPRCât de utile sunt celulele stem recoltate la naştere?

Cât de utile sunt celulele stem recoltate la naştere?

Acestea pot folosi în tratarea bolilor de sânge, cum sunt leucemiile sau anemiile, dar pe viitor ele ar putea reface muşchiul inimii.

Ana Sava, Felicia Munteanu şi Miruna Mihăilescu sunt trei tinere mămici care au apelat la serviciile unor bănci de celule stem, în ideea de a-şi apăra copiii de boli grave care i-ar putea afecta în viitor. Doar Ana şi Miruna au reuşit. În cazul Feliciei, celulele recoltate din cordonul ombilical s-au contaminat cu o bacterie, iar medicii nu le-au mai putut depune în banca de ţesuturi.

Deocamdată celulele stem pot folosi în tratarea bolilor de sânge, cum sunt leucemiile sau anemiile severe. Însă, dacă terapiile genetice vor evolua, în următorii cinci-zece ani, aria lor de folosire s-ar putea extinde. „Aceste celule ar putea reface muşchiul inimii distrus de un infarct”, exemplifică cercetătorul Radu Braga, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

În Spania recoltarea este obligatorie

În maternităţile din România numărul femeilor care doresc să treacă prin această procedură s-a triplat, comparativ cu 2008. În Spania recoltarea de celule stem a devenit deja obligatorie în toate maternităţile, iar procedura se face gratuit tuturor femeilor care nasc. „Am fost foarte supărată că nu am putut să beneficiez de acest serviciu, dar în final am înţeles că astfel de contaminări pot avea loc şi m-am împăcat cu ideea. Au mai crescut copii şi fără celule stem!”, spune tânăra mămică. Ea speră ca micuţa ei, Camelia, să fie sănătoasă până la 100 de ani.  În cazul Anei şi al Mirunei recoltarea de celule stem a decurs fără probleme în maternităţile în care ele au născut. „Totul a fost în regulă, iar analizele de laborator au dovedit că celulele sunt bune şi utilizabile. Suma de aproape 4.000 de lei, care mi s-a cerut pentru această procedură, mi s-a părut mică în comparaţie cu speranţa de vindecare pe care o oferă, în cazul unor boli severe”, spune Ana, care acum plăteşte anual 100 de lei pentru păstrarea celulelor într-o bancă specială de ţesuturi.

Din celulele ombilicale nu se pot obţine organe noi

Medicii spun că, din 100 de femei pe care le asistă la naştere, cam 50 vor să li se recolteze celule stem. „Sunt foarte în vogă, iar asta nu e rău. Deşi procedura poate părea «de fiţe», nu este neapărat aşa. Sunt cazuri concrete în Europa când copiilor le-au folosit astfel de celule”, spune medicul ginecolog Anca Moisă de la Maternitatea „Panait Sârbu” din Bucureşti. Şi medicul ginecolog Ancăr Benedict este în favoarea recoltării de celule stem. „Deşi nu se cunoaşte pe de-a-ntregul potenţialul lor, pe viitor s-ar putea construi un om întreg din ele. Familiilor care îşi permit să plătească o astfel de procedură le recomand să apeleze la ea”, spune ginecologul Ancăr Benedict. Sunt însă şi medici care îngrijesc femei gravide şi care nu cred deocamdată în utilitatea acestor celule. „Recoltarea de celule stem din cordonul ombilical este o manevră simplă prin care se câştigă mii de euro. Cu aceste celule pot fi tratate doar bolile de sânge, care apar la un număr mic din populaţie, şi deocamdată cu ele nu se pot face piese de schimb pentru diferite tipuri de organe. Este ceva ce ţine de viitorul foarte îndepărtat”, consideră medicul Călin Ciubotaru din Bucureşti. Cercetătorul Radu Braga crede că familiile ar trebui informate corect în privinţa bolilor pe care le pot trata aceste celule stem. „Acum utilitatea lor este limitată la boli hematologice, dar, dacă îşi permit, părinţii nu ar trebui să refuze o astfel de procedură”, crede cercetătorul. 

Ce sunt celulele stem 

Celulele stem sunt indicate în combaterea unor boli precum leucemia şi cancerul. Ele au abilitatea de a se divide şi dezvolta într-o multitudine de alte tipuri de celule embrion, capabile să formeze ţesuturi noi şi, implicit, sănătoase. Sângele placentar reprezintă o sursă bogată de celule stem tinere, care pot fi prelevate la naştere şi criogenizate pe o durată nedeterminată de timp, astfel încât să poată fi folosite la nevoie. Există trei tipuri de celule stem: „embrionare” (după ferti-lizare, aceste celule nespecializate se transformă în alte tipuri de celule), „adulte” (nu dispar după naştere, ele rămân în organism jucând un rol important în repararea ţesutului afectat) şi „ombilicale” (se pot diferenţia la rândul lor în alte tipuri de celule). Celule stem pot fi conservate până în momentul în care copilul sau o rudă compatibilă cu el (frate, soră etc.) are o afecţiune  care necesită transplant de celule stem.

Anunţaţi firma în luna a şaptea de sarcină

Mămicile care vor să păstreze celule stem pentru copiii lor trebuie să solicite ajutorul unei bănci de ţesuturi încă din luna a şaptea de sarcină. Înainte cu câteva săptămâni de naştere, reprezentanţii firmei vă aduc acasă un kit de recoltare pe care trebuie să îl luaţi cu dumneavoastră la maternitate. De asemenea, trebuie să informaţi medicul ginecolog care vă asistă la naştere că doriţi să urmaţi această procedură. În ziua în care naşteţi, reprezentantul firmei vine şi ridică kitul din maternitate, celulele merg la analiză într-un laborator, apoi, dacă sunt în regulă, se depozitează fie într-o bancă din România, fie într-una din străinătate, în funcţie de firma la care apelaţi. Preţurile pentru recoltarea de celule stem variază între 3.000 şi 6.000 de lei, iar anual trebuie să achitaţi 100 de lei pentru conservarea acestora.

 

„Deşi nu se cunoaşte pe de-a-ntregul potenţialul lor, pe viitor din celulele stem s-ar putea construi un om întreg. Familiilor care îşi permit să plătească o astfel de procedură le recomand să apeleze la ea.”

Ancăr Benedict, medic

Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă