2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăGDPRCât de gravă este toxoplasmoza?

Cât de gravă este toxoplasmoza?

Această infecţie, transmisă de pisici, este periculoasă mai ales pentru femeile gravide, dar nu impune în toate cazurile o întrerupere de sarcină, avertizează specialiştii în boli infecţioase. Diana Dobrescu, 34 de ani, a trecut prin cea mai traumatizantă experienţă din timpul sarcinii, după ce a aflat că este infectată cu parazitul care provoacă boala numită toxoplasmoză. Această infecţie îi poate provoca malformaţii grave nou-născutului, surditate, probleme de vedere, retard mental. În unele cazuri, afecţiunea poate duce chiar la avort spontan sau la moartea bebeluşului imediat după naştere.

Totuşi, există şi situaţii în care afecţiunea nu pune deloc sarcina în pericol şi nu impune nici măcar tratament. „Trebuie făcut aşa-numitul test de aviditate, care arată cât de veche este infecţia. Dacă aceasta a apărut înainte ca femeia să rămână însărcinată, nu sunt probleme. Dacă a fost contractată în primele trei luni de sarcină, riscurile pentru nou-născut sunt foarte mari”, explică medicul infecţionist Gheorghe Enache de la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti.

A consultat şase medici!

Cel mai adesea infecţia este transmisă de pisici. „Este suficient să le mângâiaţi blana sau să le schimbaţi nisipul în care îşi fac nevoile şi riscaţi să vă îmbolnăviţi”, explică medicul.  O sursă de infecţie pot fi şi fast-food-urile, care vând preparate din carne insuficient preparată termic. Medicii spun că au avut situaţii în care pacienţii se îmbolnăviseră de la o simplă shaorma.

Diana face parte din cazurile fericite, întrucât nu a trebuit să abandoneze sarcina, infecţia sa fiind una destul de veche, însă până a aflat ce decizie trebuie să ia a trecut prin câteva luni de groază. „Rămăsesem însărcinată şi m-am dus să fac analizele- standard recomandate de medicul de familie. Testul pentru toxoplasmoză a ieşit pozitiv şi aşa a început «distracţia»”, povesteşte Diana.

Era deja în a doua lună de sarcină, iar ca să afle dacă poate păstra sau nu copilul i-au mai trebuit alte trei luni. „Am fost la vreo trei infecţionişti şi la trei ginecologi. Unii ziceau să întrerup sarcina, alţii spuneau că o infecţie cu toxoplasmă nu reprezintă un capăt de ţară. Până la urmă am ţinut cont de părerea medicilor mai în vârstă”, zice Diana, care peste două săptămâni va naşte o fetiţă.

 

Rezultatul analizelor ieşea diferit de fiecare dată

Tânăra recunoaşte însă că infecţia cu toxoplasmă i-a dat ceva bătăi de cap, tocmai atunci când avea nevoie de multă linişte. „Am fost cam la cinci laboratoare, iar rezultatele erau total diferite: la unele testul ieşea pozitiv, la altele – negativ sau neconcludent. Am cheltuit o grămadă de bani pe analize, iar venele mele arătau de parcă eram «junkie» (n.r. – toxicoman). Până la urmă, m-am calmat şi am decis să îmi asum orice risc”, spune tânăra de 34 de ani. 

În cazul Dianei, testele de sânge au dovedit că infecţia era una contractată cu câteva luni înainte de sarcină. Organismul apucase să fabrice anticorpi, iar riscul ca parazitul să treacă la făt era aproape inexistent. „Dacă organismul a trecut prin boală şi are anticorpi protectori, sarcina nu ar trebui să pună probleme. În schimb, dacă infecţia este contractată când fătul este în formare, femeile păstrează sarcina pe socoteala lor”, spune medicul. În astfel de cazuri există riscul ca micuţii să se nască cu un retard mental. În cele din urmă, medicii nu au putut stabili ce anume i-a declanşat infecţia Dianei. „Avem un motan, dar el nu a ieşit pozitiv la teste. Poate a avut boala şi s-a vindecat. S-a întâm-plat şi să schimb pământul la flori, posibil să fi fost şi din alimentaţie”, mai spune tânăra. 

Medicii vă sfătuiesc ca înainte de a rămâne însărcinată să faceţi un set de analize, pentru a vă asigura că nu suferiţi de o astfel de infecţie, precum şi de alte boli care ar putea pune bebeluşul în pericol (hepatită, HIV etc).

 

Posibile simptome: ganglioni inflamaţi şi dureroşi

Infecţia nu este însă una spe-cifică doar femeilor. Şi bărbaţii o pot face, dar în cazul lor nu este la fel de periculoasă.

Daniel Ştefan avea 16 ani şi tocmai se întorsese din vacanţa de vară, de la bunici, când a aflat că suferă de o infecţie rară. De câteva zile îi apăruseră nişte ganglioni în spatele urechii despre care ştia numai el. Erau tari şi când îi apăsa erau dureroşi. În timp ce răsfoia caietele de lecţii, a întrerupt-o pe sora lui, Cătălina, care îl tot certa că nu a lucrat nimic în vacanţă. „Cătă, fii atentă aici!”, spuse el, în timp ce îi luă mâna, pe care i-o duse apoi după ureche. „Aoleu, ce sunt ăştia? Când ţi-au apărut?”, între-bă ea îngrijorată, apoi dădu alarma către toată familia.

 

„M-am vindecat repede”

A doua zi, Daniel s-a dus împre-ună cu mama sa la Spitalul CFR 2 din Bucureşti, unde medicul a luat-o deoparte pe femeie şi i-a spus: „E suspect de leucemie!”. Până a doua zi, toată familia a plâns pe ascuns. Noroc cu rezul-tatul analizelor de sânge, care a liniştit spiritele. „Are toxoplas-moză!”, a venit verdictul medi-cilor de la CFR 2, care au trimis familia mai departe către Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală. Acolo, medicul infecţionist care a luat copilul în primire i-a mai liniştit. „Se tratează, doamnă! Bine că nu e gravid”, a glumit medicul. După o săptămână de tratament cu antibiotic, lui Da-niel i s-au retras ganglionii, dar factorul care a provocat boala a rămas necunoscut. „Mâncasem o shaorma. Medicii au zis că poate n-a fost bine preparată şi că de la asta m-am îmbolnăvit. Important este că m-am vindecat şi că am imunitate pe viaţă”, spune băiatul. 

 

Cum să preveniţi infecţiile cu paraziţi: 

Preparaţi hrana la o temperatură mai mare de 63-71 grade Celsius;

Fiţi atent la cuptoarele cu microunde de putere mică;

Spălaţi bine fructele şi legumele;

Spălaţi-vă pe mâini cu detergent şi apă caldă după ce aţi venit în contact cu carnea crudă;

Nu folosiţi cuţitele cu care aţi tăiat carne, înainte de a le spăla, pentru a tăia alte alimente;

Purtaţi mănuşi dacă lucraţi în grădină sau veniţi în contact cu nisip, pământ – există posibilitatea să fie contaminate cu fecale de pisică;

Dacă sunteţi însărcinată, evitaţi să curăţaţi cutiile în care pisicile îşi fac nevoile.

 

Principalele semne ale toxoplasmozei: apar conglomerate de ganglioni de-o parte şi de alta a gâtului, dureri de cap, greaţă, oboseală, febră, dureri musculare.

Infecţiile mai vechi nu pun sarcina în pericol, însă cele contractate în primele trei luni de sarcină expun bebeluşul unor grave malformaţii.

Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Ironia sorții: Donald Trump vrea Groenlanda pentru un fenomen pe care l-a negat vehement multă vreme

În spatele insistenței cu care Donald Trump revendică teritoriul danez Groenlanda pentru Statele Unite ale Americii stă un fenomen pe care liderul republican l-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă