5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăGDPRCare sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin

Cel mai important factor de risc pentru apariţia cancerului de col uterin este infecţia cu HPV. Pe lângă acesta, există o serie de alţi factori, cum ar fi dieta, fumatul sau anticoncepţionalele care pot fi controlaţi pentru a preveni apariţia cancerului.

De obicei asimptomatic, cancerul de col este greu de depistat în stadiu incipient când se soluţionează cu o rată de supravieţuire de aproape 100%. Rata de supravieţuire este însă de peste 90% şi dacă stadiul de cancer este unul mai avansat, răspândit în ganglionii limfatici, dar neextins în alte locuri.

„Diagnosticul precoce este cel mai important atu al unei persoane care suferă de cancer. Acesta se poate face prin teste regulate Papanicolau şi o atenţie mare la semne şi simptome”, spune conf. Dr. Fatih Güçer, specialist în oncologie la Anadolu Medical Center.

Specialiştii semnalează factorii care cresc riscul de a dezvolta cancer de col uterin:

Infecţia cu Papiloma virus uman (HPV)
Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. Aceasta se transmite pe cale sexuală şi nu are simptome specifice, de aceea este descoperită de obicei tardiv. Studii recente au arătat că utilizarea prezervativului nu este foarte eficientă în prevenirea transmiterii HPV. Motivul este că prezervativul nu acoperă toate zonele genitale în care este localizat virusul.

Fumatul
Femeile fumătoare au un risc de două ori mai mare de a se îmbolnăvi, fumul de ţigară având un efect cancerigen nu numai asupra plămânilor, dar şi asupra altor organe. Substanţele dăunătoare din fumul de ţigară sunt transportate prin sânge către organele genitale şi contribuie la apariţia cancerului. În secreţiile cervicale ale fumătoarelor au fost depistate multe substanţe dăunătoare care provin de la ţigări, care afectează grav celulele cervicale prin schimbarea ADN-ului.

Infecţia cu Chlamydia
Chlamydia este o bacterie relativ frecventă, care se transmite pe cale sexuală şi care poate infecta sistemul genital feminin. În multe cazuri infecţia nu dă simptome şi poate fi detectată doar în timpul controalelor de rutină.

Infecţia cu HIV
HIV este virusul care cauzează SIDA. Acest virus slăbeşte sistemul imunitar, în consecinţă, creşte riscul de infecţie cu HPV. Un sistem imunitar puternic ar ajuta la încetinirea dezvoltării şi răspândirii celulelor canceroase pe când un organism infectat cu HIV este un mediu propice de trasformare a precancerului în cancer.

Dieta
Dieta săracă în fructe şi legume creşte riscul de cancer de col uterin. Studiile au arătat că cele mai multe cazuri au fost depistate în rândul femeilor cu excese de greutate.

Anticoncepţionalele
Utilizarea pe termen lung a pilulelor contraceptive duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului de col. Femeile care au mai mulţi parteneri sexuali, pe lângă pilulele contraceptive, ar trebui să folosească şi prezervativul pentru a se proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Sarcina multiplă
Femeile care au un istoric de sarcini multiple au un risc mai mare de cancer de col uterin.

Statutul socio-economic scăzut
Femeile cu un nivel socio-economic scăzut nu au posibilitatea de a face regulat un test Papanicolau şi nici acces la tratamentul preinvaziv al cancerului de col uterin. În plus, aceste femei deseori suferă de malnutriţie, factor care sporeşte riscul îmbolnăvirii.

Istoric familial de cancer de col uterin
Studiile recente au demonstrat creşterea riscului de îmbolnăvire de cancer de col uterin la femeile ale căror mame sau surori suferă de această boală. Unele studii arată că problema este lupta cu infecţia cu HPV care duce la o afecţiune ereditară.

Tratamente personalizate

Cea mai nouă abordare medicală în tratarea cancerului constă în terapia personalizată, care creşte speranţa de viaţă cu 25-40%, în funcţie de tipul tumorii şi instrumentul terapeutic. Potrivit specialiştilor în oncologie de la Anadolu, tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.

 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Avertisment ANPC: Atenție la produsele de post! Ce trebuie să verificați, înainte de a cumpăra

Directorul ANPC recomandă ca toate produsele să fie achiziționate doar din locuri amenajate și autorizate Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului, care durează...

Capitala Rusiei, în stare de alertă: Ucraina declanșează cel mai amplu atac cu drone

Ucraina a atacat Moscova cu cel puțin 34 de drone, forțând închiderea temporară a trei dintre principalele aeroporturi ale orașului Apărarea aeriană rusă a doborât...

Noul Cod Silvic: Acces liber în orice pădure din țară și măsuri stricte pentru protecția naturii

Noua lege prevede obligativitatea centurilor verzi la nivel național, o măsură esențială pentru protejarea mediului Proiectul de lege privind noul Cod Silvic a fost pus...
Ultima oră
Pe aceeași temă