15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăGDPRCând şi cum se poate folosi automedicaţia la copii

Când şi cum se poate folosi automedicaţia la copii

Părinţii se confruntă cu multe probleme legate de sănătatea celui mic şi este important să ştie să facă deosebirea între situaţiile de urgenţă, când este cazul să intervină imediat şi să administreze o primă doză de medicamente până la consultul medical sau internarea de urgenţă, şi cele în care pot şi este indicat să aştepte sfatul medicului.

Sfatul medicului pediatru este foarte important în tratarea bolilor care îi afectează pe cei mici, dar există situaţii de urgenţă, chiar ameninţătoare de viaţă, când părinţii trebuie să intervină imediat şi să-i administreze copilului un medicament. Febra, convulsiile şi şocul anafilactic sunt cele mai frecvente situaţii în care este necesară o intervenţie medicamentoasă promptă. Părinţii nu trebuie să îi administreze celui mic mai multe medicamente în acelaşi timp, deoarece alternările sau asocierile de medicamente cresc riscul toxicităţii hepatice şi renale. În plus, administrarea de medicamente trebuie să fie urmată de programarea unei vizite la medic, fiindcă este necesară cunoaşterea şi tratarea cauzei febrei sau a convulsiilor.

 

Febră mare

Febra este, de obicei, o reacţie de apărare a organismului în faţa infecţiilor, dar poate deveni periculoasă dacă depăşeşte valori mari sau creează disconfort copilului. Starea febrilă se poate manifesta prin somnolenţă, slăbiciune, încordare, modificarea culorii pielii. Este una dintre cele mai întâlnite cazuri în care este necesară automedicaţia, evitându-se astfel posibile complicaţii, precum convulsii febrile.

„Recomandarea este ca antitermicul administrat şi dozajul să fie anterior agreate cu medicul pediatru pentru că medicamentele nu sunt bomboane si trebuie avute în vedere anumite aspecte. Spre exemplu, medicamentele care au la bază substanţele active acetaminofem sau ibuprofen sunt recomandate, în timp ce medicamentele cu acid acetil salicilic sunt interzise, iar cele cu algocalmin au indicaţii în combaterea durerii.”, spune dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.

Convulsii

Convulsiile sunt incidente care impun solicitarea internării de urgenţă în cazul în care nu sunt cauzate de o boală cronică unde deja se cunosc atitudinile de urmat. Medicii recomandă să nu i se administreze copilului medicamente pe cale orală deoarece există pericolul aspirării, în schimb i se poate administra pe cale rectală un medicament anticonvulsivant. Cel mic trebuie aşezat în poziţie laterală şi transportat la spital.

Şoc anafilactic

Dacă părinţii ştiu că cei mici au o alergie, ei trebuie să fie pregătiţi întotdeauna cu un medicament antihistaminic şi un kit autoinjector cu adrenalină sau epinefrină pentru utilizare în caz de urgenţă. Mai mult, pentru ca cel mic să primească ajutor eficient în cazul unui incident la şcoală sau pe stradă el poate purta o brăţară de avertizare.

,,În cazul şocului anafilactic timpul de intervenţie este foarte redus. În doar câteva secunde se pot instala simptome de alarmă ca sufocarea, erupţii urticariene, umflături gigantice  sau chiar un edem fără urticarie care creşte şi poate provoca moartea prin sufocare. Părinţii trebuie să ştie cum să procedeze şi să reacţioneze imediat. Adrenalina se administrează la intervale de 5-10 minute, iar antihistaminicul trebuie să fie de ultimă generaţie cu acţiune doar asupra sistemului imun, nu şi asupra celui muscular sau nervos. Aceste proceduri trebuie stabilite împreună cu medicul pediatru şi după fiecare episod alergic cel mic trebuie să meargă la medic pentru un consult detaliat” afirmă dr. Moraru.

Trusa cu medicamente de acasă

Este foarte important ca părinţii să discute cu medicul pediatru despre ce medicamente să aibă mereu în casă, în ce condiţii să le administreze copiilor şi mai ales cum.

Unele clase de medicamente sunt indicate în funcţie de vârstă şi greutate: de exemplu, aspirina nu se administrează ca antitermic la copil, iar antihistaminicele sunt indicate doar după doi ani, singurul recomandat la vârstă mică fiind desloratadina (aerius).   

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Victor Angelescu, nemulțumit de evoluția Rapidului. „Egalurile nu ne avantajează”

Acționarul minoritar al Rapidului critică numărul mare de remize și cere mai mult curaj în joc pentru calificarea în play-off Victor Angelescu, acționarul minoritar al...

Emmanuel Macron vrea să meargă în China pentru a convinge Beijingul să intervină în oprirea războiului din Ucraina

Emmanuel Macron intenționează să călătorească în China în cursul acestui an, având ca obiectiv convingerea liderului chinez Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei...

Tarom, în topul celor mai prost cotate companii aeriene din lume

În plin proces de restructurare, Tarom, singura companie aeriană controlată de statul român, se află în topul celor mai slab cotate companii aeriene la...
Ultima oră
Pe aceeași temă