Cei mai buni chirurgi din ţară şi din străinătate, care ştiu să mânuiască roboţi medicali, s-au reunit, pe 11 noiembrie, la Bucureşti, unde s-a format Societatea Sud-Est Europeană de Robotică. În România există trei roboţi medicali „Da Vinci“, doi la Bucureşti şi unul la Cluj, iar până acum s-au făcut peste 600 de intervenţii cu această tehnologie de ultimă oră.
Mai puţine recidive în cancer
Roboţii medicali sunt folosiţi în chirurgia generală, cea onclogică, urologică, ginecologică şi toracică, cu rezultate foarte bune şi o recuperare rapidă a pacienţilor. „Este o chirurgie de mare fineţe, care îi permite medicului să migreze către toate grupurile ganglionare, să identifice fiecare nodul în parte şi să îl disece“, a explicat profesorul Mircea Beuran de la Spitalul Floreasca, specializat în chirurgia robotică. Asta reduce riscul de recidivă a cancerului şi permite o mai bună rată de supravieţuire a bolnavilor. Totodată, operaţiile robotice lasă mai puţine cicatrici.
O operaţie costă 2000 de euro, bani proveniţi dintr-un program pilot. „S-a pus de multe ori problema costurilor, însă trebuie să privim şi spre chirurgia de secol XXI, în condiţiile în care tehnologia a început să facă parte din viaţa noastră zilnică“, a spus profesorul Irinel Popescu, de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti, cel care a deschis Simpozionul de Chirurgie Robotică. În Grecia, astfel de intervenţii sunt susţinute prin asigurări private de sănătate, după cum a precizat profesorul Konstantinos Konstantinidis, prezent la conferinţă.
Avantajele folosirii roboţilor medicali există nu doar pentru pacient, ci şi pentru medic. „Chirurgia este o meserie de uzură, iar aceşti roboţi îi permit medicului să opereze în timp ce e aşezat, să nu îi tremure mâna, să se mişte mai repede“, a explicat doctorul Beuran. Pe de altă parte, în lume se fac studii pentru a analiza în ce măsură îşi pierd chirurgii din manualitate după mai mulţi ani de ultilizare a roboţilor medicali.