Femeile bolnave de cancer ovarian epitelial generalizat şi care sunt purtătoare ale unor anumite gene mutante au o rată de supravieţuire mai mare de cinci ani, potrivit unui studiu apărut în Journal of the American Medical Association, citat AFP si de Mediafax.
„Mutaţii ale genelor BRCA1 şi BRCA2 – care în mod normal elimină tumorile – constituie cel mai mare risc genetic pentru o femeie de a dezvolta un cancer mamar sau unul ovarian epitelial”, spun autorii studiului, cercetătorii de la National Cancer Institute.
Paradoxal, femeile care suferă de un cancer ovarian epitelial în stare avansată şi care sunt purtătoare ale uneia sau celeilalte gene mutante – 6 până la 15% din totalul cazurilor – au rate mai mari de supravieţuire faţă de pacientele care nu sunt purtătoare ale acestor mutaţii genetice. Mai precis, purtătoarele genei mutante BRCA2 au cu 52% mai multe şanse de a supravieţui, în medie, cinci ani de la apariţia bolii, faţă de 44% şanse pentru cele purtătoare ale variaţiei genei BRCA1 şi 36% pentru cele care nu prezintă niciuna din aceste variaţii genetice.
Cercetătorii nu au descoperit, însă, mecanismul din spatele acestei asociaţii, dar cred că tumoarea este mai sensibilă la chimioterapia pe bază de platină.
Pentru această cercetare s-au folosit datele colectate în timpul a 26 de studii anterioare, derulate între 1987 şi 2010, la care au participat 1.213 bolnave de cancer ovarian epitelial – printre care 909 purtătoare ale genei mutante BRCA1 şi 304, ale BRCA2 – şi 2.666 de femei non-purtătoare ale acestor gene.
În timpul studiului, 1.766 de bolnave au murit în cinci ani de la dezvoltarea bolii.
American Cancer Society estimează că, în SUA, în 2012, vor fi diagnosticate cu cancer ovarian aproape 23.000 de femei. Totodată, se crede că boala va provoca în acelaşi interval 15.500 de decese.