România este pe punctul de a deveni focar de infecţie de tuberculoză în Europa, întrucât se află pe primul loc în UE la numărul anual de îmbolnăviri, iar aproximativ 1.500 de oameni mor în fiecare an din cauza bolii, se arată într-un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În acest context, 18 organizaţii aparţinând societăţii civile- Parteneriatul Stop TB- au demarat ieri campania de conştientizare şi responsabilizare a factorilor decizionali din România, „Stă în puterea ta să salvezi vieţi! Acţionează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză!„, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
Astfel, 20.000 de români se îmbolnăvesc anual şi 1.500 de persoane mor din cauza tuberculozei. În 2010, România se situa, pe plan global, pe primele locuri din Europa în ceea ce priveşte cazuri de îmbolnăvire de tuberculoză: ţara noastră ocupa locul şase, după Kazahstan, Republica Moldova, Georgia, Kirgiystan şi Tadjikistan, conform raportului elaborat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Astfel, incidenţa globală TB în România a fost de 19.322 (cazuri noi înregistrate), prevalenţa TB (numărul total de cazuri: bolnavi existenţi + cazurile noi înregistrate) a fost de 33.994, iar 1.482 au decedat.
Deşi în 2011 s-a înregistrat o scădere a acestor cifre, ele au continuat totuşi să se menţină la un nivel ridicat: s-au înregistrat 17.749 de noi cazuri, iar 1.283 de oameni au murit din cauza bolii, se mai arată în raportul OMS.
„Din cauza sub-finanţării cronice a Programului Naţional de Control al Tuberculozei şi a lipsei măsurilor de suport social pentru pacienţii cu tuberculoză, România este în pragul confruntării cu o problemă majoră de sănătate publică. Lăsată nerezolvată, va avea efecte dramatice, pe termen lung, asupra populaţiei, a sistemului de sănătate şi a economiei”, apreciază organizaţiile semnatare ale Parteneriatului Stop TB, în comunicatul remis Rl.
Campania va dura şase luni şi urmăreşte ca autorităţile să conştientizeze răspunderea care le revine în adoptarea măsurilor necesare pentru controlul tuberculozei în România.
Parteneriatul StopTB România este alcătuit din 18 organizaţii, cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Programul Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT), al Biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi al antropologului american Jonathan Stillo.
Organizaţiile semnatare sunt: Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă, Asociaţia Română a Bolnavilor de Tuberculoză, Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, Crucea Rosie Română, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, Asociaţia Română Anti-SIDA, Romanian Harm Reduction Network, ACCEPT România , World Vision România, Asociaţia Jurnaliştilor din Domeniul Medical,, Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, Societatea Studenţilor în Medicină din Timişoara, Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi, precum şi Liga Studenţilor Medicinişti Târgu Mureş.