Italia a inceput sa importe medicamentul care provoaca avortul farmacologic. Primele 2.000 de cutii cu pastilele Ru486 au sosit pe 29 martie in provincia Milano, deşi mai multe organizaţii italiene au protestat impotriva introducerii acestui medicament pe piaţă, notează ziarul La Repubblica citat de Agerpres.
Medicamentul Ru486 a provocat multe polemici în cei douăzeci de ani de când a fost inventat: apeluri ale unor mişcări în favoarea vieţii şi anateme ale Vaticanului, anchete parlamentare, procese în justiţie. A fost nevoie însă de numai şapte zile pentru ca medicamentul să primească unda verde din partea agenţiei italiene a medicamentelor, Aifa, un adevărat record, potrivit ziarului.
Compania producătoare franceză, Exelgyn, tocmai a finalizat traducerea prospectelor în italiană şi a început să distribuie medicamentul secţiilor de ginecologie care îl solicită. Deja 15 spitale au contactat distribuitorul pentru a comanda Ru486, iar în săptămâna de după Paşte se vor face primele întreruperi farmacologice de sarcină.
”Vom verifica dacă cererea provine de la un spital sau o clinică medicală şi în termen de 48 de ore vom distribui Ru486′, a explicat Marco Durini, director medical al Nordic Pharma Italia, distribuitorul acestui medicament în Italia.
Există însă structuri care au administrat medicamentul încă din 2005, comandându-l în Franţa, pentru fiecare caz în parte, dar şi spitale din regiuni care nu au autorizat niciodată procedura achiziţionării lui din străinătate. ”În Campania, spitalele care au solicitat medicamentul pentru experimentare au fost blocate toate de comitete etice”, a afirmat Stefania Cantatore, purtătoarea de cuvânt a Uniunii femeilor italiene din Napoli.
Italia este una dintre ultimele ţări occidentale care fac disponibilă această alternativă de întrerupere a sarcinii. De la sfârşitul anilor ’80, medicamentul Ru486 este comercializat în mare parte din Europa. În fiecare an, aproximativ trei milioane de femei din 25 de ţări au folosit aceste pastile. În Franţa, unde medicamentul a fost brevetat, aproape jumătate dintre avorturi (46%) sunt de tip farmacologic.
Problema ce trebuie rezolvată acum este spitalizarea. Imediat după aprobarea folosirii medicamentului în Italia de către Aifa, în decembrie 2009, guvernul din peninsulă a cerut ca femeile să fie spitalizate în timpul administrării Ru486 până la expulzarea embrionului, care de regulă survine după trei zile, cu alte cuvinte după ce pacientei i s-a administrat un alt medicament, o prostaglandină. Recent, măsura a fost susţinută şi de nou-numitul Consiliu superior al sănătăţii, care a recurs şi la opinia unui magistrat al Curţii Constituţionale.
Ce vor alege acum femeile
Dintr-un sondaj efectuat pe circa 400 de femei dintr-o zonă din Toscana, a rezultat că avortul chirurgical este privilegiat de cele care doresc o durată mai scurtă, în timp ce opţiunea farmacologică este aleasă adesea de femei care se tem de anestezie şi de sala de operaţie. ”Potrivit chestionarelor noastre, 97% dintre femeile care au folosit această metodă o apreciază pozitiv. Multe paciente s-au confruntat cu o percepţie a durerii şi pierderi hematice sub aşteptări”, a declarat obstetricianul Chiara Cerri.
Pro si contra
Personalităţile publice şi-au exprimat şi ele opinia faţă de noul medicament. Scriitoarea Paola Tavella, co-autoarea cărţii ”Madri Selvagge”, este sceptică în privinţa folosirii pastilei care provoacă avortul. ”Sunt întotdeauna mulţumită când femeile pot alege, dar cred că este important ca administrarea Ru486 să aibă loc în spitale publice, cu internare, şi să fie însoţită de o anumită compasiune. Este o metodă care face mai îndelungată şi mai dureroasă întreruperea sarcinii”, a precizat ea.
Şi istoricul Giulia Galeotti, autoarea cărţii ”Istoria avortului”, şi-a exprimat perplexitatea: ”În anii ’70, marele pariu era să aduci întreruperea sarcinii în sfera publică. Mi se pare, în schimb, că odată cu pilula Ru486 există riscul de reprivatizare a avortului”. Galeotti apreciază legea 194 drept ”una dintre cele mai bune norme europene”. ”Dacă vrem să facem un progres, nu se face prin introducerea unei metode care creşte povara pe spatele femeilor ci responsabilizând mai mult bărbaţii”.
”Există o ambivalenţă în această metodă de avort? Să le lăsăm pe femei să decidă”, afirmă scriitoarea Silvia Ballestra, autoarea unei cărţi ce prezintă o imagine de ansamblu personală asupra situaţiei avortului în Italia. În opinia ei, întârzierea în introducerea pilulei Ru486 este semnalul unui regres al cuceririlor feminine. ”Această dezbatere riscă să ascundă adevărata ştire, avortul clandestin în rândul imigrantelor. Acestea revin la practici pe cont propriu. Multe riscă să moară aşa cum se întâmpla în urmă cu 40 de ani. Aceasta este adevărata urgenţă”, a spus Ballestra.