14.6 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăGDPRBolnavii în comă nu vor mai fi dializaţi în spitale publice, statul...

Bolnavii în comă nu vor mai fi dializaţi în spitale publice, statul dă mai mulţi bani privaţilor

„Din păcate am fost obligaţi să anunţăm autorităţile de sănătate publică despre faptul că am închis centrele de dializă din Capitală din spitalele publice, după ce Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că nu ne va aloca aceleaşi sume ca în sistemul privat, ci de aproape cinci ori mai puţin. În spitalul public o dializă pentru insuficienţă renală acută, pacient în comă, se plăteşte la nivel de DRG, adică plata pe caz rezolvat, în schimb la unităţile private, statul plăteşte procedura în sine, adică de cinci, chiar zece ori mai mult”, potrivit afirmaţiilor conducerii societăţii.

Managerul Spitalului „Sf. Ioan” din Capitală, profesor doctor Alexandru Ciocâlteu, a declarat, vineri, pentru Mediafax, că în urmă cu o zi a cerut Direcţiei de Sănătate Bucureşti să închidă centrul de dializă, întrucât CNAS a refuzat să aloce bani pentru funcţionarea unităţii.

„Din păcate, suntem un spital de urgenţă. Vin bolnavi în stare gravă, în comă, care au nevoie de dializă. Fondurile alocate de CNAS sunt mult mai mici decât cele acordate sistemului privat pentru aceste proceduri. Din păcate costurile dializei sunt mari şi nu putem să tratăm aceste cazuri ca pe orice alte cazuri care nu presupun cheltuieli foarte mari”, a mai spus profesorul Ciocâlteu.

O situaţie similară este înregistrată şi la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila” din Capitală. „Statul trebuie să plătească dializa la fel şi la spitalul public şi la centrul privat. Nu poţi da spitalului public o sumă care nu acoperă costurile acestei proceduri”, a explicat directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, Marius Savu.

Societatea de Nefrologie condamnă modul în care a fost făcută privatizarea sistemului de dializă şi faptul că în acest sector privat al dializei nu s-a făcut niciodată în cinci ani niciun control.

În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă spune că bolnavii dializaţi sunt plătiţi la fel în spitalul public şi cel privat.

„Diferenţa apare între modul în care a fost făcut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru acelaşi pacient nu pot fi alocate două sume, una pe DRG şi alta pe dializă. Dacă pacientul este tratat ca un caz care vine în spital, atunci plata este pe bază de DRG. Dacă este internat pentru dializă, atunci trebuie raportat ca atare, întrucât banii pentru această procedură sunt la alt capitol „, a declarat, vineri, pentru Mediafax, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Cele mai citite

Controalele ITM în 2025: domenii vizate și ce trebuie să știe companiile

Inspecția Muncii va avea o agendă complexă în 2025, concentrându-se pe respectarea legislației muncii și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Printre principalele obiective se numără identificarea...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 19,4% în decembrie 2024 față de anul anterior

În luna decembrie 2024, înmatriculările de autoturisme au avut o creștere de 23,9% față de aceeași perioadă din 2023, iar comparativ cu noiembrie 2024,...
Ultima oră
Pe aceeași temă