Orice persoana, fie ca este grav bolnava de inima sau nu, are posibilitatea astazi sa-si faca singura o electrocardiograma. Tehnologia avansata de care se bucura in prezent medicina a creat posibilitatea stabilirii unui diagnostic precis de la distanta cu ajutorul telefonului. Incredibil, in doar cateva minute medicii pot stabili cat de grava este suferinta inimii.
Cu ajutorul unor aparate de dimensiunea unui portofel, orice persoana isi poate efectua o electrocardiograma acasa. Heart one inregistreaza in 12,5 secunde electrocardiograma cu o singura deviatie (D2) doar prin apasarea degetelor pe senzorii aparatului. Apoi, cu ajutorul telefonului mobil, sunetul valorii inregistrate se transmite la dispeceratul singurei clinici care dispune de acest sistem, si anume SOS-Medical Group. „Acolo, medicul primeste EKG, il interpreteaza si pune un diagnostic. Cu acest tip de aparat se pot determina tulburarile de ritm cardiac, mai putin infarctul. Medicul are posibilitatea sa compare prima electrocardiograma, realizata la introducerea pacientului in baza de date, cu cea transmisa telefonic. Astfel, se pot observa modificarile aparute. In doar trei minute, sunand la numarul 9650 se pot obtine rezultatele”, ne-a declarat dr. Cristian Mihailescu, medic de medicina generala. Al doilea aparat, Heart View plus P12, realizeaza o electrocardiograma in intregime (cu 12 derivatii). Aparatul (cu patru senzori) se pune in trei pozitii diferite – in dreptul sternului, submamelonar si subaxial. Cei trei electrozi se asaza pe brate si pe abdomen. Valorile se transmit prin telefonul mobil, iar rezultatele apar dupa cinci minute. „In cazul in care se observa modificari (infarct, tulburari de ritm amenintatoare de viata etc.), se trimite ambulanta imediat la cazul respectiv”, a afirmat Marius Buca, directorul medical.
Cine sunt pacientii
Aparatele sunt indicate persoanelor cu antecedente cardiace care trebuie monitorizate periodic. De asemenea, se recomanda urmarirea EKG la domiciliu pentru cei cu risc crescut de boli cardiace (persoanele cu dislipidemii, obezitate, diabeticii, fumatorii, cei cu antecedente familiale). „De multe ori, pacientii sufera de palpitatii, dar atunci cand ajung la medic electrocardiograma iese normala. Prin folosirea aparatelor timpul de reactie se scurteaza considerabil. Mai mult, daca pacientul este internat la clinica de cardiologie, medicul curant primeste rezultatul electrocardiogramei”, a spus dr. Marius Buca.
In chirie, de la medic
Alte dispozitive portabile sunt destinate medicului de familie de la care pacientul il poate „inchiria” pe o perioada mai lunga de timp. Este vorba despre este Heart 2006, pe care pacientul il poate purta atasat non-stop chiar si o saptamana. Cei trei electrozi de care dispune acesta inregistreaza orice eveniment patologic. Pacientul il poate purta nestingherit la cureaua pantalonului, in orice buzunar al hainei, putand sa-si desfasoare nestingherit orice activitate normala. Dupa incheierea perioadei, el se prezinta la medicul de familie, care poate colabora cu dispeceratul clinicii SOS in vederea stabilirii diagnosticului. Orice persoana isi poate achizitiona aceste aparate. Pentru cei fara posibilitati materiale (un astfel de dispozitiv costa cateva sute de euro, pretul depinzand de performantele aparatului) se pot gasi formule prin sustinerea de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sau Ministerul Sanatatii a unor costuri. De asemenea, se discuta posibilitatea realizarii unui proiect cu Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti, prin care sa se doteze ambulantele cu EKG-uri portabile. In aceste situatii, interpretarea rezultatelor ajunge inaintea pacientului la spital. „Decizia pentru un tratament corect va fi luata imediat”, spun medicii.
Nu este deloc dureroasa
Electrocardiograma sau EKG reprezinta inregistrarea circuitelor electrice ale inimii care determina bataile regulate. Prin interpretarea rezultatelor, medicii cardiologi stiu daca bataile inimii sunt sau nu normale. Investigatia este absolut nedureroasa, inofensiva si poate fi efectuata ori de cate ori este nevoie.
Diagnosticul este precis. Medicii recomanda ca fiecare persoana trecuta de 25 de ani sa faca o data pe an un EKG, iar dupa 30 de ani – de doua ori pe an. De cele mai multe ori, tulburarile de ritm cardiac apar in perioadele de stres sau activitati fizice intense, dar si in somn.