Identificarea de timpuriu a autismului este o mare provocare pentru medici. Oamenii de ştiinţă au descperit însă că afecţiunea poate fi detectată doar prin analizarea vocii copiilor. O singură zi de înregistrare poate face ca un copil să fie diagnosticat cu această boală, relatează publicaţia The Telegraph, citată de ziare.com. Se pare că micuţii bolnavi pronunţă altfel decât copiii care nu au această afecţiune, spun cercetătorii americani.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Kansas au pus deja la punct un dispozitiv care să analizeze vocile copiilor, dovedindu-se că acesta are o acurateţe de 86%, reuşind să facă diferenţă între întârzierile în vorbire, care se întâlnesc în cazul multor copii, şi autism.
Diagnosticul timpuriu şi tratamentul administrat cât mai devreme pot face ca boala să nu fie atât de severă şi să nu afecteze atât de tare dezvoltarea copiilor, se menţionează într-un raport apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences. Costul unui astfel de dispozitiv nu ajunge nici măcar la 200 de dolari. În cadrul studiului, au fost analizate înregistrările a 232 de copii, cu vârste de la 10 luni la 4 ani.