Tigarile sunt contaminate cu bacterii! Nu este vorba de un nou slogan anti-fumat, ci de concluzia unui amplu studiu realizat de cercetatorii francezi si americani. Astfel, se atrage atentia ca tigarile in sine pot fi sursa unor imbolnaviri cu efecte posibil letale din cauza continutului microbian patogenic. De asemenea, expertii de la University of Maryland impreuna cu cei de la Scoala Centrala din Lyon sustin ca pericolul este la fel de mare si in cazul fumatorilor pasivi, care inhaleaza fumul contaminat.
Specialistii au identificat o serie de agenti patogeni responsabili cu aparitia unor boli infectioase. Amy R. Sapkota, seful echipei de cercetatori care au realizat in premiera acest studiu, sustine ca acest tip de bacterii au supravietuit procesului de ardere in timpul fumatului: "Daca aceste micro-organisme au supravietuit fumatului, este foarte posibil ca acestea sa contribuie in mod direct atat la bolile infectioase, dar si la cele cronice inregistrate in randul pacientilor fumatori". Sapkota a cerut comunitatii medicale internationale sa-si intensifice eforturile pentru stoparea fumatului, un obicei pe care il au aproximativ un miliard de oameni.
Spre deosebire de studiile anterioare, care au analizat modul in care poate fi cultivata o bacterie in culturile de tutun, acest nou studiu, prezentat in revista Environmental Health Perspectives, a folosit ca metoda de cercetare modelul de analiza al ADN-ului, prin studierea asa-numitului "metagenom" bacterial, adica totalitatea materialului genetic bacterigen din continutul analizat, in acest caz tigarile. Singura solutie recomandata de cercetatori pentru evitarea imbolnavirilor este si cea mai radicala: renuntarea la fumat. Conform statisticilor, fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om: nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida, etc. si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon.
Potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la universitatile Pittsburg si Harvard, oamenii care fumeaza tigari light, crezand ca sunt mai sanatoase, se lasa mai greu de fumat. Tigarile light au aparut in anii 1960 si acum, cel putin in Statele Unite, reprezinta 90% din totalul de tigari vandute. Exista numeroase studii care au demonstrat ca aceste tigari nu au cu adevarat mai putin gudron si nicotina decat tigarile normale si nici nu reduc riscurile pentru sanatate in vreun fel. Specialistii atrag atentia ca fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute, iar fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an.