CLUJ. Centrul Peditel va funcționa în cadrul Spitalului Clinic de Copii
Spitalul Clinic de Copii din Cluj găzduiește un proiect inovator. Este vorba de Centrul Peditel, prin intermediul căruia medicii pot oferi asistență medicală gratuită prin telefon părinților care au copii bolnavi.
Pur și simplu, aceștia trebuie să apeleze numărul 1791, cu tarif normal, iar astfel intră în contact cu medici pediatri, care au participat și la cursuri speciale, pentru acordarea asistenței medicale prin telefon. Inițiativa a pornit de la Fundația Părinți din România, condusă de Cristina Grigore.
Fundația inițiată la Cluj a primit o finanțare în valoare de 42.000 de euro, din partea Fundației Vodafone România, cu ajutorul căruia a putut fi lansat proiectul.
În echipa Peditel lucrează 30 de medici, specialiști în pediatrie sau în medicina de urgență, care pot acorda asistență de specialitate sau care pot transmite mai departe serviciului unic de urgență 112 datele persoanei bolnave. În primele trei luni, în care a fost testat, sistemul Peditel a fost un adevărat succes. Deja, 1.126 de persoane au apelat la asistența medicală telefonică, până în data de 31 martie. Peste 1.100 de apeluri au fost rezolvate telefonic. ”Acest lucru înseamnă că 1.100 de părinți nu au mai făcut drumul până la spital și au putut primi imediat asistența medicală de care aveau nevoie”, a spus directorul medical al Spitalului Clinic de Copii, medicul Călin Lazăr. La rândul său, directorul spitalului clujean, Cornel Aldea, a declarat că cele mai frecvente afecțiuni pentru care au apelat părinții la numărul 1791 au fost cele de sezon, de la febră la tuse sau conjunctivită. Practic, acest sistem Peditel ajută extrem de mult la degrevarea sistemului sanitar clujean, pentru că cei 30 de medici care acordă asistență prin telefon operează de la bun început o triere a cazurilor. Finanțarea oferită de Fundația Vodafone ajunge pentru un an, însă, pentru anul viitor, președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a promis că va propune forului județean să preia sarcina susținerii acestui centru Peditel. Consiliul Județean Cluj este forul tutelar care gestionează activitatea Spitalului Clinic de Copii. Acesta nu este primul proiect derulat împreună de Fundația Părinți din România și de spitalul clujean. Deja, fundația condusă de Cristina Grigore a reușit să obțină bani pentru reutilarea bucătăriei spitalului, dar și pentru dotarea unei săli de operație.
Bani și pentru copiii cu deficiențe de auz
Serviciul Peditel va fi completat la Cluj de susținerea unui alt proiect, numit Otoscreen, destinat depistării copiilor care se nasc cu deficiențe de auz. Potrivit medicului Violeta Necula, de la Clinica de ORL a Spitalului Județean de Urgență din Cluj, “Datele statistice arată că 1-3 copii din 1.000 se nasc cu hipoacuzie profundă, defectul senzorial cel mai frecvent în rândul nou-născuților. Cu ajutorul acestor echipamente ultra-performante, estimăm că peste 8.000 de copii vor fi testați anual și aproximativ 5-8 sugari vor putea
fi diagnosticați la timp cu hipoacuzie”. Medicul Marcel Cozgarea, care este și cadru didactic universitar, a spus că depistarea precoce a hipoacuziei poate ajuta mult mai rapid la recuperarea copiilor, care, cu un implant cohlear făcut la timp, se pot dezvolta exact ca și copiii obișnuiți, însă, dacă intervenția are loc mai târziu, recuperarea este mult mai dificilă.
Sistem de screening în patru maternități
Proiectul de screening va fi finanțat cu 30.000 de euro de Fundația Vodafone. Aparatele pentru screening vor fi instalate în maternitățile din Alba Iulia, Zalău, Bistrița și Sighetu Marmației. Acestea vor fi în legătură permanentă cu Clinica ORL din Cluj-Napoca, în așa fel încât intervențiile chirurgicale să poată fi realizate cu operativitate maximă.