„Excursiile” la toaletă pot deveni enervante, mai ales dacă nu vă aflaţi acasă, iar acestea se repetă de 8-10 ori pe zi. „Dacă vă hidrataţi cores¬punzător, în mod normal nu ar trebui să mergeţi la toaletă mai des de 3-4 ori pe zi. În caz contrar, este posibil să suferiţi de vezică hiperactivă sau de o infecţie urinară”, spune medicul urolog Batir Boris. În cazul în care vă confruntaţi cu o astfel de problemă, specialiştii site-ului medical în limba engleză WebMd vă sfătuiesc să consultaţi medicul nefrolog sau urologul. Uneori, în spatele acestui comportament se poate ascunde o afecţiune (incontinenţa urinară, vezica iritabilă). Alteori însă, ţine de propria igienă alimentară.
1. Apa
Este normal să vă hidrataţi, dar atunci când beţi foarte multă apă, mai ales carbogazoasă, s-ar putea să aveţi nevoie de mai multe ori la baie. Dacă beţi aproape doi litri de lichide pe zi este suficient. Spre seara, limitaţi cantitatea de lichide ingerate ca să nu vă treziţi în timpul nopţii pentru a merge la baie. Pe de altă parte, nici prea puţine lichide nu este bine să consumaţi. Acest comportament poate duce la proliferarea infecţiilor urinare. Încercaţi să beţi mai mult de patru pahare de apă pe zi şi să mâncaţi supe.
2. Alcoolul
Băuturile alcoolice vă deshidratează, indiferent că este vorba despre bere, vin, lichior, iar asta înseamnă să faceţi mai multe drumuri la toaletă. Totodată, alcoolul alterează semnalele trimise dinspre vezică la creier. Aşadar, dacă suferiţi de incontinenţă urinară ar fi nevoie să renunţaţi la alcool.
3. Cafeaua, ceaiul, energizantele
Cofeina stimulează vezica urinară şi acţionează ca un diuretic. Aceste băuturi vă pot face să produceţi mai multă urină. Dacă mai „tăiaţi” din băuturile pe bază de cofeină (cafea, ceai, energizante, ciocolată caldă, Cola), o să vă controlaţi mai bine sindromul de vezică hiperactivă. Nu înseamnă că trebuie să renunţaţi la astfel de băuturi, ci este doar o sugestie de a mai tăia din ele de pe listă. Puteţi încerca, eventual, cafeaua fără cofeină, dacă beţi mai mult de două pe zi, şi ceaiurile mai puţin diuretice. Ciocolata este o altă sursă de cofeină şi, din păcate, nu există versiuni fără un astfel de ingredient. Evitaţi-o seara.
4. Citricele şi ananasul
Citricele şi sucurile din citrice, precum portocalele, clementinele, lămâile sunt acide şi pot irita vezica urinară. Nici ananasul nu este mai prietenos cu vezica urinară. Este un fruct mai acid, la fel ca şi citricele.
5. Roşiile şi afinele
Tomatele sunt alte alimente acide care vă pot înrăutăţi simptomele incontinenţei urinare. Pentru cei care iubesc roşiile va fi destul de greu, însă ţineţi cont că sunt iritante. Atenţie şi la mâncărurile care conţin suc de roşii, ketchup şi mai ales la combinaţiile cu chilli. Afinele pot preveni infecţiile urinare, dar pentru că sunt şi ele acide ar putea fi deranjante pentru vezică.
6. Băuturile carbogazoase
Acestea pot irita vezica hipersensibilă. Fie reduceţi consumul de sucuri sau apa carbogazoasă, fie renunţaţi definitiv la acestea. De asemenea, combinaţia de şampanie sau vin cu apă minerală carbogazoasă poate fi supărătoare pentru vezica urinară.
7. Mâncărurile picante
Mai puteţi tăia din mâncărurile picante, dar asta nu înseamnă că trebuie să ajungeţi la o dietă fadă. Unii suportă mai bine, alţii mai rău o astfel de dietă. Ţineţi cont de propria toleranţă a organismului. Multe condimente conţin acizi iritanţi pentru vezică. Spre exemplu, aveţi grijă la muştar, sos de soia, oţet, sosuri picante, ketchup, maioneză. Usturoiul
în schimb, nu pune nici o problemă.
8. Îndulcitorii
Zahărul, mierea, îndulcitorii artificiali vă pot irita vezica. Dacă sunteţi îngrijorat de mersul prea des la toaletă, mâncaţi mai puţine dulciuri.
9. Ceapa
Poate vă place să mâncaţi cu multă ceapă, dar dacă aveţi vezica hiperactivă staţi departe de excese. Ceapa gătită nu pune atât de multe probleme, întrucât devine mai puţin acidă.
10. Bananele, strugurii, merele
Alături de citrice, şi aceste fructe pot accentua incontinenţa urinară. Dacă aveţi probleme cu controlul vezicii, vedeţi care dintre acestea vă fac rău şi nu le mâncaţi în exces.
11. Brânza mai veche
Este de preferat să mâncaţi brânză mai proaspătă şi să evitaţi hrana foarte procesată, în măsura în care organismul nu o tolerează. Aromele artificiale, conservanţii şi aditivii, acidul citric pot irita vezica. Puteţi citi mai atent etichetele produselor.
12. Carnea la conservă, peştele, afumăturile
Atunci când consumaţi astfel de alimente (carnea la conservă, peştele, afumăturile, murăturile) şi observaţi că vă supără vezica, să ştiţi că nu este ceva ce vine din imaginaţie. Nitraţii, nitriţii şi acizii din astfel de alimente sunt de vină pentru urgenţa de a merge la toaletă.