Cancerul ovarian este una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici şanse de supravieţuire. Ca multe alte tipuri de cancer însă, maladia ovariană poate avea evoluţie bună dacă este depistată în stadiile sale timpurii.
Cele mai multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiu avansat deoarece simptomele sunt greu de identificat sau nu apar decât atunci când boala a avansat. Cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, sângerările vaginale neobişnuite şi modificările tranzitului intestinal, pe care femeile le pun pe seama menstruaţiei, menopauzei sau alimentaţiei.
În timp ce la majoritatea femeilor cu cancer ovarian nu se cunoaşte ce a declanşat apariţia bolii, cercetătorii au identificat câţiva factori care cresc riscul deapariţie al acestei maladii, precum: vârsta înaintată, istoricul familial şi genetic, prima menstruaţie precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (după vârsta de 30 de ani), nuliparitatea şi istoricul de cancer de san.
Medicii susţin că femeile trebuie să se informeze din timp pentru a putea preveni această boală. Vizualizaţi galeria foto de mai sus pentru a afla cele mai importante informaţii despre cancerul ovarian.
În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a cincea formă de cancer ca frecvenţă, la femei, cu o incidenţă care este cu 50% mai mare decât media mondială – 9,4 cazuri la 100,000 de locuitori. În fiecare an, în ţara noastră se raportează 1.686 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce 981 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian.