Romanii si strainii care au domiciliul sau rezidenta in Romania, daca nu fac parte din categoriile exceptate de lege, sunt obligati sa-si plateasca asigurarea de sanatate. Aceasta este stabilita de Legea 264/din 27 iulie 2007 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in sanatate.
Persoanele care au nevoie de ingrijiri medicale si nu pot dovedi calitatea de asigurat trebuie sa achite contributia de sanatate. Cristina Calinoiu, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, a declarat ca sunt mai multe situatii. "Persoanele care dovedesc ca in ultimii cinci ani nu au realizat nici un venit trebuie sa plateasca 6,5% la salariul minim pe economie pe ultimele sase luni (plus majorari de intarziere). Precizez ca acestia nu mai trebuie sa plateasca retroactiv pe ultimii 5 ani contributia la fondul de asigurari de sanatate. De exemplu, in aceasta situatie se achita 1.870.000 de lei vechi (187 RON)", a explicat Cristina Calinoiu.
A doua mare categorie sunt persoanele care au realizat venituri, dar nu si-au onorat plata asigurarii. Este vorba de asociatii unici, persoane fizice autorizate, persoane cu profesiuni liberale. "In aceste cazuri, ei trebuie sa plateasca retroactiv pe ultimii cinci ani, si nu pe ultimele sase luni. De asemenea, cei care au avut calitatea de asociati unici, dar nu au avut profit (sau au inregistrat pierderi financiare) sunt obligati sa plateasca pe ultimii cinci ani la fond", a subliniat purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.
Fostii salariati care nu au acoperit pe cartea de munca ultimii cinci ani, pentru perioade mai mici de sase luni sunt obligati sa achite contributia pe toata perioada ramasa neachitata.
Cei care au avut intreruperi de activitate mai mari de sase luni, platesc contributia doar pentru sase luni. Acelasi lucru se aplica si in cazul persoanelor fizice autorizate.
ACTE NECESARE
» Fara venituri
Certificat fiscal de la administratia financiara in raza de domiciliu (pe ultimii 5 ani); declaratia pe propria raspundere privind calitatea de asociat.
» Liber-profesionistii
Decizii de impunere estimativa si de impunere finala (platile se realizeaza trimestrial in cota de 6,5% la venit).
» Fostii salariati
Copie dupa cartea de munca.
» Alte situatii
Capsunarii care au lucrat afara pana la 31 decembrie 2006 achita 6,5% la valoarea contractului, dupa caz.
EXCEPTII
» Copiii
Urmatoarele categorii sunt asigurate direct, fara plata contributiei: copii pana in 18 ani; tinerii intre 18 si 26 de ani daca sunt studenti sau elevi fara venituri; gravide, lauze cu venituri sub salariul minim pe economie.
» Veteranii
Veteranii de razboi, revolutionarii etc., persoanele cu handicap, persoanele incluse in programele nationale de sanatate care nu realizeaza venituri, somerii, beneficiarii de ajutor social nu platesc contributia.