Urzicile nu trebuie să lipsească din alimentație, întrucât sunt bogate în săruri minerale, îndeosebi fier, magneziu, calciu, potasiu şi siliciu. În plus, au foarte multă vitamina C (de 200 de ori mai multă decât merele, de exemplu), precum şi alte vitamine importante cum ar fi K, complexul B şi provitamina A. Vă propunem brioșe cu urzici, un aperitiv delicios și extrem de sănătos.
INGREDIENTE:
Pentru aluat:
- 120 g de făină integrală
- 120 g de făină albă
- 400 g de frunze de urzici fierte şi scurse de apă
- 50 g de cremă de brânză
- 50 g de parmezan ras
- un ou
- 30 ml de ulei de măsline
- 50 ml de lapte
- 20 g de drojdie proaspătă
- o lingură de zahăr
- o jumătate de lingură de sare
Pentru umplutură:
- 150 g de bacon tăiat cubuleţe
- 150 g de cremă de brânză
- un albuş de ou
Pentru uns
- unt pentru formele de brioşe
- un gălbenuş de ou
- seminţe de in
MOD DE PREPARARE:
Curăţă urzicile, spală-le bine în mai multe ape. Pune apă într-un vas mare şi când începe să clocotească adaugă urzicile. Lasă-le la fiert aproximativ trei minute, apoi scoate urzicile, scurze-le şi clăteşte-le cu apă rece. Scurge-le bine din nou şi toacă-le.
Combină drojdia cu zahărul şi laptele călduţ într-un vas mai mare şi acoperă-l. Lasă amestecul să crească puţin, dar ai grijă să nu iasă din vas.
Între timp, porneşte cuptorul la 200 de grade să se încingă.
Într-un alt vas combină urzicile, crema de brânză, oul, uleiul, parmezanul şi sarea. Omogenizează compoziţia, apoi adaugă drojdia dospită şi cele două feluri de făină. Amestecă totul şi mai adaugă făină albă dacă e prea moale compoziţia. Acoperă vasul cu un prosop şi lasă-l deoparte pentru un timp.
Pregăteşte umplutura amestecând baconul cu crema de brânză şi albuşul de ou.
Întinde o foaie de aluat cu sucitorul până obţii o grosime de 4-5 mm. Taie cercuri de 10 cm (poţi folosi un bol cu diametrul potrivit). Şi mai taie acelaşi număr de cercuri mai mici, de 4-5 cm diametru, folosind forme speciale zimţate de patiserie sau un pahar mic.
Aşază fiecare cerc mare de cocă într-o formă de brioşă unsă cu unt, pune umplutura şi acoper-o cu marginile de aluat. Aşază deasupra un cerc mic de aluat, unge-l cu gălbenuş de ou şi presară seminţe de in. Repetă operaţiunea până termini aluatul şi umplutura. Dacă ţi-au rămas resturi de aluat, taie-l în fâşii ca nişte grisine.
Pune brioşele pe o tavă (pune grisinele din aluat printre ele dacă ai) şi bagă-le în cuptorul preîncălzit. Lasă-le la copt aproximativ 30 de minute.
Poftă bună!
Notă: Poţi înlocui urzicile cu spanac, iar umplutura o poţi face cu orice ingrediente îţi plac.