Celebrul actor egiptean Omar Sharif, care a murit, vineri, la vârsta de 83 de ani, în urma unui infarct, a avut o carieră de aproape şase decenii în lumea filmului şi a fost unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume.
Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea imagini cu actorul Omar Sharif.
Sharif a debutat în filmul egiptean în anul 1953, în pelicula „Cerul infernului”, semnată de regizorul Iusef Șahin. Primul rol în limba engleză interpretat de Sharif a fost în producția pentru televiziune „Lawrence al Arabiei” (1962). Ulterior, actorul s-a stabilit la Hollywood, unde a jucat în „Doctor Jivago” (1965), regizat de David Lean. Actorul a obţinut Globul de aur pentru rolul doctorului, poetul rus Yuri Jivago.
Viaţa înainte de film
Omar Sharif, cu numele real Michel Demitri Shalhoub, a fost copilul negustorului de lemn preţios Joseph Shalhoub, și al soţiei lui, Claire Saada. Actorul a crescut în spiritul religiei catolice, dar s-a convertit la Islam în anul 1955, pentru a se putea căsători cu actrița Faten Hamama.
Sharif a urmat cursurile Colegiului Englezesc Victoria din Alexandria, unde a studiat matematica, fizica, franceza, araba, engleza, greaca, italiana și turca. După ce a obținut diploma în matematică și fizică a lucrat timp de cinci ani în intreprinderea de lemn prețios a tatălui său, înainte de a studia arta actoriei la Royal Academy of Dramatic Art din Londra.
Naşterea lui „Omar Sharif”
În anul 1954, la vârsta de 22 ani, Sharif s-a întors în Egipt și a fost descoperit de cineastul Youssef Chahine. Şi-a făcut debutul în filmul „Sira` Fi al-Wadi”, sub numele de Omar El Sharif.
Omar El-Sharif a devenit o mare stea de cinema, fiind vedeta a 26 de filme egiptene.
În anul 1962, la 30 de ani, a jucat rolul prințului deșertului, Ali Ibn Kharish, în primul său film occidental, „Lawrence al Arabiei”, regizat de David Lean, cu Peter O’Toole în rolul titular. Creditat sub numele de Omar Sharif, acest rol i-a adus o celebritate mondială imediată, precum și un glob de aur pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (în 1963), o nominalizare pentru premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar (1963).
Sharif s-a mutat la Hollywood, împreună cu fiul său, Tarek, unde a semnat un contract pe şapte ani cu Studiourile Columbia Pictures și s-a despărţit de soția lui, de comun accord, având ca motiv incompatibilitatea vieții de cuplu cu viața de actor internațional.
Omar Sharif a jucat în mai mult de 60 de filme americane și franceze cu Anthony Quinn, Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Barbra Streisand, Henri Verneuil și alții. În anul 1999, a jucat în filmul „The 13th Warrior”, regizat de John McTiernan. În anul 2003, a jucat rolul unui băcan filozof în filmul „Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran” regizat de François Dupeyron, rol pentru care a fost recompensat cu premiul César pentru cel mai bun actor, în anul 2004.
În anul 2005 l-a interpretat pe leul Aslan în adaptarea franceză animată a filmului fantastic „Le Monde de Narnia”, capitolul 1 – Le lion, la sorcière blanche et l’armoire magique. În anul 2006,a fost povestitorul din versiunea engleză a filmului „O Gengis” realizat de Alan Simon.
Pasiunile secundare ale actorului
Omar Sharif a fost unul dintre cei mai mari jucători de bridge din lume. A scris o carte de bridge și a făcut comentarii despre acest joc pentru mai multe ziare, între care şi puplicaţia franceză Le Figaro.
La Olimpiada de Bridge de Deauville, a jucat în echipa Egiptului, înfruntându-se cu echipa campionului mondial Giorgio Belladonna. Câțiva ani mai târziu, a participat la un turneu internațional organizat de Lancia Team. În fiecare oraș, câștigătorul primea o mașină. Omar a câștigat 24 de automobile.
Omar Sharif a fost cunoscut și pentru pasiunea sa pentru caii de rasă și pentru cursele hipice.
Tumultul din viaţa personală
Sharif a avut o legătură sentimentală cu protagonista filmului „Funny girl”, Barbra Streisand. A suferit o operație bypass în anul 1992 și un infarct ușor în anul 1994.
În 5 august 2003 a fost condamnat la închisoare pentru o lună pentru că a lovit un polițist și a fost nevoit să plătească o sumă considerabilă pentru daune.
Citeşte şi: A murit Omar Sharif
În noiembrie 2005, i-a fost conferită medalia de onoare UNESCO ca recunoaștere pentru contribuția sa semnificativă în lumea cinematografiei. Această onoare, care poartă numele marelui regizor rus Serghei Eisenstein, a fost dată numai de 25 de ori până acum.
Se spune că ar fi fost pus pe lista neagră a mișcării al-Quaida în noiembrie 2005, pentru că a citit din Sfântul Petru într-un film produs pentru televiziunea italiană. De altfe,l și în alte ocazii, el a susținut toleranța musulmanilor față de evrei și creștini.
Sursă: Wikipedia