4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce e Moşul fan "handmade"

De ce e Moşul fan „handmade”

Omul de zăpădă din fetru se uită cu jind la reverul meu, unde şi-ar dori să şadă ţanţoş, ca orice broşă unicat. Plătesc 8 lei ca să-i împlinesc dorinţa. Alţi 10 lei saltă din portofel în schimbul Moş Crăciunului zâmbăreţ de pe o bentiţă din lână. Cad pradă tentaţiei şi în faţa decoraţiunilor de brad: 3 lei pentru un con de brad vopsit fistichiu, 1o lei pentru o duzină de spiriduşi din lemn şi alţi 5 pentru un om de zăpadă din carton cu sprâncene a la Jack Nicholson.

Gândul frumos că toate au fost lucrate manual mă salvează din zăpăceala de la deja tradiţionalul târg de cadouri de la Dalles. E al treilea târg pe ziua de azi şi sunt gata să trag concluzia: obiectele lucrate manual sunt cele mai uşchite cadouri la cel mai decent preţ, create de cei mai simpatici comercianţi ai întâmplării, aşa numiţii artişti handmade. Şi ce prilej mai bun decât Crăciunul să-i iscodesc despre începuturi şi dorinţe?

„Handmade-ul este un domeniu bun atât pentru cei care fac asta, cât şi pentru consumatori, care au posibilitatea să cumpere, la preţuri absolut OK, nişte obiecte foarte frumoase, personalizate, care au energia individuală a unui om care a făcut cu suflet un obiect unic…”, spune Raluca Alexandru. Are 28 de ani şi este designer de interior. Activitatea ei se intersectează cu arta manuală, pentru că recondiţionează şi pictează mobilă şi pereţi şi face textile. Pălăriile vechi sunt „boala” ei. Are peste 200.

Cel mai liber job

„Majoritatea celor care lucrează handmade o fac pentru a câştiga un bănuţ dintr-un hobby. Oamenii care fac asta din plăcere sunt dedicaţi şi se vede în imaginea brandului lor”, o susţine Valentina Popescu (27 ani), care s-a dedicat exclusiv handmade-ului de trei ani, de când pe lume a sosit fiica ei.

„Profitul din afacere intră în casă, dar au fost multe momente în care am adus de acasă”, spune Valentina, dar recunoaşte că arta handmade i-a adus liniştea. „Mi-am obţinut libertatea pe care nu aş obţine-o la nici un alt job. Am timp să îmi organizez viaţa şi familia aşa cum îmi doresc. Şi câştig din asta, e ipocrit să spun că nu, dar niciodată nu am făcut calcule din punct de vedere economic.” Ea organizează ateliere de creaţie pentru copii, care „se apropie de orele de lucru manual din şcoală”: copii – 30-40 lei şedinţa, adulţi – 50-70 lei şedinţa.

Alice (24 ani), sufletul din spatele unui blog de artă handmade, e mai puţin optimistă: „Dacă cineva deschide un astfel de blog aşteptându-se să câştige foarte mult, va fi dezamăgit”. Ea visează să pună pe picioare o afacere solidă din handmade, dar e cam descurajată de costul ridicat al materiei prime, pe care trebuie să o comanzi de pe site-uri din străinătate, în condiţiile în care taxele vamale sunt mari.

Plagiatul buburuzelor

Lumea handmade e diversă şi accesibilă: oricine poate începe să creeze, există tutoriale, forumuri, site-uri unde „se po-ves-teş-te, se împărtăşesc idei, se descriu tehnici”, crede Valentina. „Este loc pentru toţi”, o susţine Alice, care e însă supărată că există şi hoţi de idei, care i-au copiat epoleţii şi colierele-plastron. „Dacă mi se fură ideile, nu am ce să fac. Nu poţi să-i atragi atenţia omului respectiv, pentru că-ţi poate spune: «Aşa m-am gândit şi eu să fie».”

Raluca povesteşte că, la un moment dat, a avut o discuţie pe e-mail cu o domnişoară ale cărei creaţii erau 100% copiate de pe un site străin: „Şi mi-a spus cu nonşalanţă că atât timp cât clienţii ei sunt mulţumiţi…”.

Valentina îşi aminteşte şi ea de „nişte episoade nefericite, pe la început”, cu aranjamentele ei florale pe un site de nunţi. „Mă supăram destul de tare.” Oricum, „n-ai cum să te protejezi de asta”.

Artizanul Liliana Dincă (42 ani) e mai tolerantă: „Consider că nu trebuie să ne supărăm unii pe alţii… dacă place…”.

Cea mai bună metodă de a ajunge la inima şi portofoliul clientului e să participi la cât mai multe târguri cu vânzare. Doar că nu-i nici simplu, nici ieftin. „Este un circuit închis. Organizatorii stabilesc nu-mă-rul de locuri şi, dacă au o listă cu artiştii cu care au mai colaborat, le trimit invitaţiile. Un loc înseamnă 1,5 metri şi costă un milion şi jumătate. Nu percep bani suplimentar”, spune Alexandra Gârdea (22 ani). Nu ştie cât câştigă organizatorii de pe urma talentului ei. Dar parcă nu-i momentul pentru asta. E vremea Crăciunului şi a gândurilor bune.

Handmade 2.0:

Sillylittlemoo.blogspot.com (Alexandra Gârdea).

Dulapulbunicii.blogspot.com (Alice).

Bijuterii.slybaby.ro (Liliana Dincă).

Interesart.wordpress.com
(Valentina Popescu).

Tropatropdesign.blogspot.com (Raluca Băjenaru).

Palariivintage.blogspot.com (Raluca Alexandru).

La târgurile de obiecte lucrate manual poţi găsi cadouri fistichii începând de la 3 lei

Cele mai citite

SUA accelerează livrarea echipamentelor militare promise Ucrainei

Statele Unite au trimis Ucrainei 83% din muniția promisă, 67% din sistemele de apărare aeriană și 60% din echipamentele de foc, conform purtătorului de...

Prim-ministrul Marcel Ciolacu efectuează o vizită istorică în Marea Britanie pentru a întări parteneriatul strategic România-Marea Britanie

În perioada 12-13 noiembrie 2024, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, se află într-o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă