2.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialSărbătorile, în bucătărie

Sărbătorile, în bucătărie

O nouă modalitate de petrecere a timpului liber, care îmbină gătitul şi distracţia, este din ce în ce mai populară printre români. Nu sunt cursuri de gătit, ci seri interactive petrecute la restaurant cu prietenii, în care pregăteşti feluri inedite de mâncare.

 

Petrecerile Delice se adresează atât celor pasionaţi de gătit, cât şi gurmanzilor care preferă mâncărurile alese. Şi nu oricum, ci alături de bucătari celebri. Reporterii României libere au participat la una dintre aceste petreceri, pentru a descoperi câteva dintre secretele bucătăriei.

Fiecare seară are o anumită tematică. Participanţii pot experimenta culturile gastronomice ale Spaniei, Italiei, Greciei sau din alte colţuri ale lumii. Meniul din seara libaneză: salata Fatoush cu Sumac şi kefta libaneză cu cous cous. Acasă nu aş fi încercat aceste reteţe pentru că denumirile sofisticate m-ar fi făcut să renunţ încă de la bun început. Bucătarul Horia Vîrlan, care supraveghează în această seară activitatea participanţilor, spune despre bucătăria libaneză că este una dintre cele mai simple şi se bazează pe orez, legume mediteraneene, peşte proaspăt şi fructe de mare. „Am ales reţete simple care se pot pregăti rapid, dar care să asigure tot necesarul de minerale, vitamine, carbohidraţi şi proteine. Este important să ne săturăm fără să mâncăm foarte mult”, spune Vîrlan.

Petreceri, nu cursuri

Fiecare participant are la dispoziţie toate ingredientele şi propria insulă de gătit pentru a pregăti rapid delicioasele reţete. Într-o atmosferă destinsă, acompaniaţi de muzică relaxantă şi de un pahar cu vin, ne apucăm de treabă. Bucătarul se plimbă printre mese şi oferă participanţilor câteva sfaturi şi ponturi. Ardeiul gras trebuie aşezat cu partea lucioasă pe fund şi tăiat cubuleţe mici, iar usturoiul trebuit zdrobit cu lama cuţitului înainte să îl tai mărunt. „Decât să stau singură acasă în bucătărie şi să studiez cartea de bucate, prefer să particip la cursuri de gătit, unde pot afla ponturi utile şi în plus pot socializa cu ceilalţi participanţi”, spune Andreea, una dintre „bucătăresele de ocazie” de la Petrecerile Delice.

Urmând instrucţiunile bucătarului, dar şi ajutându-se între ei, toţi participanţii au terminat la timp reţetele şi s-au aşezat la masă, ca să savureze o cină delicioasă. „Gătitul împreună este un mod plăcut prin care îţi poţi cunoaşte mai bine prietenii şi te poţi apropia de colegi”, spune Anca Birhoată, managerul proiectului. „Nu ne propunem să învăţăm pe nimeni să gătească la serile Delice. Am ales reţete uşoare astfel încât participanţii să nu fie nevoiţi să se concentreze atât de mult pe gătit, ci mai degrabă pe partea distractivă”, adaugă Birhoată.

Petreceri speciale de sărbători

În apropierea sărbătorilor de iarnă, organizatorii au pregătit o petrecere culinară în care ingredientul principal e ciocolata. Meniul: supă cremă de pui cu ciocolată neagră, raţă în sos de ciocolată şi mousse de ciocolată. Asocieri cu adevărat surprinzătoare, pe care participanţii le pot pregăti pe 10 decembrie, alături de bucătarul Cezar Munteanu.

Întâlnirile Delice au loc de luni până vineri, de la 18.30 la 21.30, în restaurantul din cupola World Trade Plaza. Costul unei seri este 94 de lei de persoană şi include, pe lângă delicioasele feluri de mâncare, apă, cafea, suc şi vin.

Reţete:

Salata Fatoush cu Sumac

Ingrediente:

·      125 g de rosii cherry

·      ½ ardei gras

·      ½ ardei rosu

·      3 castraveti romanesti

·      4-5 ridichi de luna

·      ½ ceapa rosie mica tocata fin

·      O salata romana

·      2-3 catei de usturoi curatati

·      O lingura de menta proaspata taiata fasiute

·      Zeama a 2 lamai

·      1 ½ pahar de ulei de masline extravirgin

·      O lipie mare libaneza

·      2 linguri de sumac

·      O lingurita rasa de sare grunjoasa

Mod de preparare:

–       Curatati legumele si spalati-le bine. Spalati salata si zvantati-o sau tamponati-o cu hartie absorbanta. Taiati ardeii in 4 de-a lungul, apoi taiati-i fasiute . taiati si ridichile fasiute. Taiati ardeii cuburi, iar salata taiati-o in patrate de 2-3 cm.

–       Pisati, intr-un mojar, usturoiul cu sarea, apoi adaugati zeama de lamiae si uleiul. Bateti bine acest sos.

–       Taiati lipia in triunghiuri cu latura de 3 cm, apoi stropiti-le cu putin ulei, presarati-le cu sumac si coaceti-le in cuptorul preincalzit la 175°C, pana devin auriu-brune ( aroximativ 7-8 minute ).

–       Taiati rosiile in sferturi si amestecati-le cu restul legumelor, salata romana, menta taiata si sosul de ulei. Presarati deasupra triunghiurile de lipie si sumacul ramas.

 

Kefta libaneza cu cous cous

Ingrediente:

·      Kefta:

·      ½ kg carne de miel ( berbecut) toccata

·      2 oua batute

·      O ceapa mica tocata fin

·      2-3 catei de usturoi tocati fin

·      O lamaie

·      2 linguri de patrunjel tocat fin

·      2 lingurite de menta proaspata toccata

·      1 lingurita de oregano proaspat tocat

·      2 felii de paine faramitate bine

·      ½ lingurita de chimion

·      ½ lingurita de scortisoara macinata

·      Un varf de cutit de piper negru macinat

·      ½ lingurita de sare grunjoasa

·      Cous cous:

·      O cana de cous cous

·      O cana de supa de pui/legume

·      O lingura de ulei de masline extravirgin

·      O lingurita rasa de sare

·      Sos de iaurt:

·      200 g de iaurt gras de 4% grasime

·      Un castravete romanesc taiat fasiute

·      2 linguri de ulei

·      Un varf de cutit de sare grunjoasa

Mod de preparare:

–            Amestecati intr-un bol destul de adanc carnea tocata cu ceapa, firimiturile de paine, usturoiul, verdeata tocata, ouale si condimentele.

–            Impartiti amestecul in 8 portii si rulati-le in forme de trabuc cu diametrul de 2,5 cm si lungimea de 14-15 cm. Intepati-le cu cate o frigaruie si frigeti-le pe gratarul fierbinte timp de 10-12 minute.

–            In timp ce kefta-urile sunt pe gratar turnati supa intr-o cratita inalta, adaugati uleiul si sarea si dati cateva clocote, apoi adaugati couc cous-ul. Luati vasul de pe foc si acoperiti-l. Lasati cous cous-ul sa se inmoaie timp de 7-8 minute, apoi ravasiti-l cu o furculita.

–            Amestecati intr-un bol fasiutele de castravete cu sare si lasati-le sa elimine apa timp de 5-6 minute, apoi stoarceti-le si mixati-le cu iaurtul, uleiul si sarea.

–         Taiati lamaia in sferturi si frigeti-le pe gratar cate 2 minute pe fiecare parte, apoi serviti-le cu kofte, cous cous si sosul de iaurt.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Mircea Geoană, la Cluj: Votul de aici a dat direcţia politică a ţării

Candidatul independent la Preşedinţia României Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, că se bazează pe Cluj şi pe votul clujenilor, un loc foarte important în...

Descoperire macabră la Lipova, în județul Arad

Polițiștii au găsit sâmbătă un cadavru uman în stare avansată de descompunere în orașul Lipova din județul Arad, potrivit IPJ Arad. „La data de 16...

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...
Ultima oră
Pe aceeași temă