Prăjiturele cu miere şi cuişoare
Ingrediente:
250 g făină
125 g unt
125 g zahăr
100 ml miere
2 linguriţe praf de copt
scorţişoară
cuişoare măcinate
anason măcinat
Mod de preparare:
Arde zahărul într-o crăticioară şi stinge-l cu o cană cu apă. Ia-l de pe foc, adaugă mierea şi untul şi amestecă până se dizolvă. După ce siropul obţinut s-a răcit, presară mirodeniile, făina şi praful de copt şi frământă până vei obţine un aluat omogen. Înfăşoară-l în folie şi ţine-l la frigider aproximativ 2 ore. Mai frământă-l o dată, după care întinde o foaie cu grosimea de 2-3 mm. Cu ajutorul formelor speciale, decupează din aluat figurine şi aşază-le în tava acoperită cu hârtie de copt. Bagă-le în cuptorul preîncălzit (la 170° C) şi lasă-le la copt timp de 15 minute.
Ornează-le cu glazură de zahăr, ciocolată topită, bomboane colorate şi cu orice alte decoraţiuni găseşti în comerţ.
Steluţe cu nuci şi migdale
Ingrediente:
3 albuşuri
200 g zahăr brun
200 g migdale măcinate
200 g nuci măcinate
2 linguriţe scorţişoară
esenţă de migdale
Mod de preparare:
Bate bine albuşurile cu zahărul până obţii o spumă tare şi omogenă (poţi păstra pentru decor 3 linguri de albuş pe care să-l baţi cu zahăr pudră şi să-l pui la frigider). Înglobează în spuma de albuş nucile, scorţişoara, esenţa de migdale şi 150 g de migdale. Las-o la rece timp de 3 ore. Pe o hârtie de copt presară cele 50 g de migdale rămase şi întinde aluatul într-o foaie groasă de 1 cm. Decupează din ea steluţe, cu ajutorul unei forme speciale.
Sfat!
Înainte de a tăia steluţele, înmoaie puţin forma în apă. Nu uita să o scurgi!
Aşează steluţele în tăvi acoperite cu hârtie de copt şi ţine-le la congelator pentru 15 minute. Bagă-le în cuptorul încins la 150° C, dar nu înainte de a le unge cu glazură. Lasă-le la copt 15-20 de minute.
Idee!
Orice prăjitură poate căpăta un aer festiv dacă recurgi la mici trucuri.
O felie obişnuită din tortul preferat poate deveni un preparat special de Crăciun dacă adaugi pe farfurie mici decoraţiuni de sezon. Un globuleţ, un con de brad sau glitter colorat presărat pe farfurie vor asigura lookul de sărbătoare.