-0.5 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialO călătorie delicioasă în Thailanda

O călătorie delicioasă în Thailanda

Cele mai populare destinaţii din Asia pentru turism culinar sunt Thailanda, Vietnam şi China, fiecare renumită pentru diversitatea de bucătării regionale.

În ultimii ani, turismul culinar pe continentul asiatic a luat amploare, iar Thailanda a devenit una dintre destinaţiile favorite ale vizitatorilor. Bucătăria thailandeză poate să satisfacă cu uşurinţă cele mai sofisticate gusturi ale gurmanzilor din toată lumea. Mâncărurile sunt pregătite din ingrediente proaspete, fără grăsimi, dar cu multe mirodenii şi ierburi precum chili, curry, ardei iuţi întregi, ghimbir, lămâie verde, coriandru, lapte de cocos, mentă, usturoi, rezultatul combinării lor fiind o serie de preparate uşoare, aromatice şi bine condimentate. Ingredientele de bază din reţetele thailandeze – orezul, legumele şi fructele, peştele, precum şi mirodeniile – au multe proprietăţi medicale, de aceea se spune că bucătăria Thai este una dintre cele mai sănătoase din lume.

Tur culinar prin câmpiile centrale şi sudul Thailandei

Un tur gastronomic în Thailanda începe din capitala Bangkok, unde veţi găsi multe restaurante cu standarde înalte şi veţi putea degusta diverse delicatese culinare. Capitala este situată în regiunea centrală a Thailandei, zona cea mai fertilă. Principalul produs agricol este orezul, dar se cultivă şi o gamă variată de legume şi fructe proaspete. Abundenţa de produse este cheia varietăţii bucătăriei delicioase din această regiune. Aceasta se remarcă prin deserturile tradiţionale, gătite după tehnici diferite. Dar, indiferent de tehnicile folosite, aproape toate reţetele folosesc câteva ingrediente de bază: făină, nucă de cocos, zahăr şi multe fructe.

Bucătăria sudică este bine- cunoscută pentru preparatele delicioase, dar extrem de condimentate. Localnicii cred că iuţeala mâncărurilor îi fereşte de febră şi alte boli specifice zonelor cu o climă umedă. Regiunea este înconjurată de golf şi ocean, de aceea sudicii s-au specializat în pregătirea peştelui şi a fructelor marine în meniuri delicioase. În mod normal, thailandezii prăjesc pe grătar carnea şi peştii de mare proaspeţi şi îi mănâncă împreună cu o pastă cremoasă (local se numeşte „Nam prik”) care are o aromă dulce-acrişoară.   

Tur culinar prin Platoul Isaan şi nordul Thailandei

Regiunea cea mai întinsă a Thailandei, partea de nord-est sau Isaan, este un platou înalt cu sol arid şi puţină ploaie. Topografia locului şi vremea influenţează obiceiurile culinare ale locuitorilor. Toate felurile de mâncare sunt simple, atât ca ingrediente, cât şi ca metodă de preparare. Renumita delicatesă pe plan mondial a nord-esticilor este „som tam”, o salată de papaya crudă, amestecată cu chili, usturoi, roşii, fasole verde, suc de lămâie şi sos de peşte cu crab conservat. Cârnaţii Isaan sunt un alt fel de mâncare favorit în toată ţara.

Bucătăria din nord este puternic influenţată de climat, dar şi de oamenii din împre-jurimi. O influenţă chi-nezească se reflectă în uti–li-zarea pe scară largă a tăiţei–lor. Tăiţeii thailandezi au un gust dulce sărat şi uneori condimentat. Felul de mâncare cu tăiţei favorit al localnicilor din nord se numeşte „khao soi” şi constă în tăiţei de orez cu ou în sos picant.  


>> „Nam prik” este un fel de mâncare unic thailandez, care constă într-un sos sau o pastă de ardei iute, în funcţie de tehnica de gătit. Fiecare regiune din Thailanda are o reţetă specifică. De obicei, „Nam prik” se prepară amestecând ardei iute cu alte ingrediente, cum ar fi usturoi sau pastă de creveţi, iar apoi este servit cu legume – castraveţi, varză şi sparanghel. Legumele sunt înmuiate în sos şi mâncate cu orez. 

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă