-1.5 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum pot fi expuse ţările lumii pe rafturi

Cum pot fi expuse ţările lumii pe rafturi

Poţi să stai într-un singur loc şi să simţi arome deosebite din alte ţări sau de pe alte continente. O călătorie a papilelor gustative, străbătând întreaga planetă, din Africa de Sud până în Chile, din Argentina până în Australia şi Europa.

Să bei vin de calitate din fiecare ţară în parte. Pentru că vinul, spun specialiştii, nu e doar o simplă licoare, ci face parte din cultura popoarelor. Tocmai într-un asemenea loc l-am întâlnit pe judecătorul mondial de vinuri Brett Crittenden la Bucureşti, în mijlocul unei colecţii de vinuri nobile. Pe rafturi sunt înşirate cu grijă ţările lumii, cele din „lumea veche”, precum Franţa sau Italia, cu mare experienţă în arta producerii licorilor bahice, dar şi cele din „lumea nouă”, Chile sau Noua Zeelandă, ţări care au intrat de puţin timp în această industrie mondială a vinului. Cum zicea la un moment dat Brett, el caută în toată lumea vinurile de înaltă calitate, care adesea nu apar din podgorii întinse, ci mai ales de la producători care ştiu să respecte şi ultima boabă de strugure de pe pământul lor. Mii de producători de acest fel există în toată lumea. Dar câte vinuri de excepţie poţi să aduni într-o colecţie a gusturilor lumii? De ordinul miilor, spune Florin Bejan, managing partner în compania „Vin­expert”, gazda întâlnirii din Bucureşti cu Brett Crittenden.

Căutătorii de vinuri

Compania de care vorbim acum face de 14 ani treaba asta. Adună vinuri speciale din întreaga lume şi oferă românilor şansa de a gusta din cultura viţei-de-vie a diverselor popoare. Descoperi ceea ce francezii numesc „terroir”, adică zestrea vinului. Un vin adevărat îţi spune întreaga sa poveste, despre pământul în care viţa-de-vie a fost cultivată, despre struguri, despre imagi­naţia producătorului. E o muncă extrem de complicată să aduni vinuri. „Vinexpert” are o echipă de somelieri şi de degustători. Pe de-o parte, ei merg pe la diverse târguri de vinuri din întreaga lume. Caută producători care îşi respectă vocaţia. Pe de altă parte, compania românească primeşte de pe toate continentele mostre de vinuri de la producători. Cert e că în urma degustărilor profesionale se decide, de două ori pe an, ce vinuri intră în colecţia „Vinexpert”. O colecţie care acum numără peste 2.000 de etichete, menţio­nează Florin Bejan. Adică tot atâtea feluri de vinuri. „De două ori pe an, facem noi selecţii de vinuri. E o listare de vinuri din oferta noastră”, declară interlocutorul. Aşa se face că în această colecţie apar în fiecare an între 50 şi 100 de noi etichete. Asta, ca să vă daţi seama cât de dinamică e industria mondială a vinului. Apar noi producători sau producătorii cu experienţă scot pe piaţă alte şi alte feluri de vinuri. Dar pe lângă listările unor vinuri, adică apariţia de noi etichete în colecţia „Vinexpert”, există şi reversul medaliei: delistările. Sunt excluse, astfel, vinurile mai slabe dintr-un anumit an în privinţa calităţii lor.

Personalitatea producătorilor români

Asta se întâmplă şi cu vinurile din România. Se caută şi aici vinuri speciale, nobile, în general de la producători mici, dar cu adevărat specialişti în ceea ce fac. Şi sunt vinuri bune în ţara noastră, spune Florin Bejan, din zone precum Dealu Mare sau dealurile Olteniei. Dacă din străinătate sunt aduse vinuri de la zeci de producători, din România sursele de calitate sunt mai puţine, undeva pe la 15 producători. „Urmărim ca vinul să fie corect realizat, din struguri de calitate. Trebuie să simţi personalitatea vinului şi a vinificatorului. Producătorii serioşi îşi menţin linia calităţii produselor lor”, prezintă Florin Bejan criteriile de selecţie a vinurilor care ajung să facă parte din colecţia „Vinexpert”.

Poveştile din spatele vinului

Ce e vinul până la urmă? „Un produs viu, în permanentă evoluţie, o parte a culturii popoarelor. Iar pentru clienţi poate fi un hobby sau o formă de relaxare”, e definiţia dată de Florin Bejan. Sunt oameni în ţara asta care ştiu să guste un vin bun, discută despre el, fac schimb de impresii. „Vinexpert” organizează degustări care sunt dedicate anumitor regiuni ale lumii. Un mod de a descoperi o ţară tocmai prin vinul ei. La astfel de degustări sunt invitaţi specialişti care le vorbesc celor prezenţi despre vin. Pentru că despre vin mai întâi trebuie să vorbeşti. Aşa cum spune chiar un expert în domeniu, Brett Crittenden. L-am întâlnit la o degustare a vinurilor italieneşti, într-o locaţie din centrul Bucu­reştiului. Dar nu numai despre licoarea în sine discuta, ci şi despre familiile care produc acest vin, din generaţie în generaţie, de secole. Mă aştep­tam ca la o astfel de degustare să văd oameni simandicoşi. Nici pomeneală. Mai degrabă relaxaţi, a căror îmbrăcăminte, simplă, dovedeşte grijile de peste zi. Pe care acum le-au lăsat la uşa magazinului de vinuri, pentru o clipă de desfătare. „Apar tot mai mulţi tineri la aceste degustări. Vor informaţii despre vinuri, despre producători”, spune Florin Bejan.

Roşu şi sec

Vin roşu şi sec. E preferinţa majorităţii. Nu e doar la noi, românii, această „modă”, ci e un trend european de la o vreme încoace. „Vinexpert” are şapte magazine şi două francize – în Bucureşti, Cluj şi Oradea – unde clienţii pot să deguste înainte de a se decide ce cumpără. „Clienţii noştri sunt, în general, oameni activi, cu venituri de la mediu în sus, care caută vinuri de calitate”, arată reprezentantul firmei româneşti. Mai există şi posibilitatea coşului virtual – evinoteca.ro – prin care să comanzi o clipă de desfătare. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă