Am plecat spre Aliman într-o dimineaţă rece, dar însorită de final de septembrie. În jurul meu, poveştile celorlalţi despre vinuri de toate soiurile capătau, pe măsură ce ne apropiam de destinaţie, tot mai multă consistenţă, iar imaginaţia zbura mai ceva ca în relatările pescarilor!
Era doar o impresie! Ne îndreptam către un lucru foarte concret, degustarea vinului din producţia 2009 de struguri de la Aliman, prima, de altfel, obţinută de Societatea WineRo, care a investit în 80 de ha de viţă de vie în România. După ce au intrat întâi pe piaţa din Bulgaria, la Bessa Valley, unde au obţinut vinul Enira, au trecut Dunărea în Dobrogea, pentru a investi în podgoria de la Aliman, cultivată cu soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Adevărul este că, după ce treci prin ţinutul prăfuit, dar încărcat de istorie şi de acel mister nevăzut, dar pe care simţurile îl percep, al ţinutului Dobrogei şi vezi terenuri cu resturi de butuci de viţă, unele rămase pârloagă, altele prost îngrijite, via de la Aliman, cu şiruri de viţă de vie ordonate matematic şi întinse cât vezi cu ochii, îţi creează un sentiment plăcut de mândrie şi speranţă. Trăieşti, preţ de câteva clipe, sentimentul familiilor de viticultori din tată în fiu îndrăgostite până la disperare de proprietatea lor şi de ceea ce fac, aşa cum sunt ele prezentate în filmele italiene din anii ’60-’70.
Ca şi în cazul vinurilor Enira, vinul Alira Merlot 2009 – a cărui denumire a fost stabilită astfel: Ali, de la Aliman şi Ra de la Rasova, locul unde anul viitor se va construi o cramă, ce se preconizează a intra în circuitul turistic – este tot o creaţie a oenologului francez Mark Dworkin. Acesta are în palmares pe lângă renumiţi producători din Franţa, precum Benjamin şi Edmond de Rothschild din Bordeaux, Chateau Larmande, Grand Cru Classe de Saint-Emilion, Chateau Bellefont Belcier, şi patru vinuri Enira cotate de celebrul specialist Robert Parker cu maximum 89 de puncte.
Conform lui Mark Dworkin, „Alira are personalitate corpolentă, fructuozitate şi, cel mai important, este un vin echilibrat, prietenos, uşor de băut, un vin gândit pentru consumator. Alira va putea fi savurat în orice moment al zilei, nu neapărat asociat cu preparate culinare. Încă din primul an ne-am propus să oferim românilor un vin ce are un raport calitate preţ foarte bun. După lansare vom avea pe piaţă un produs încadrat în segmentul superpremium, prin prisma calităţii, la un preţ întâlnit în acest moment la produsele de început al segmentului premium”.
Alira se remarcă prin complexitatea sa aromatică ce se dezvăluie treptat papilelor gustative. Tonuri sobre de fructe negre, lemnul afumat şi nuanţele uşor lactate, învelite în senzaţii de vanilie şi rom, conferă vinului o tentă seducătoare. În atac, gustul dă senzaţia de subţirime, plecând de la acid-vegetal, după care evoluează progresiv şi rotund spre note adânci de fragi, migdale, cacao şi brusture. Punctul maxim de intensitate aromatică este atins în partea finală, unde dominanta condimentată este cel mai bine subliniată. Alira se poate consuma simplu sau asociat cu preparate din carne de vită şi berbecuţ, bine susţinute de corpolenţa şi notele uşor condimentate ale acestui vin. Vin pe care îl veţi găsi pe rafturi începând din luna noiembrie, la un preţ de aproximativ 40 lei.