În Italia, un proces de divorț durează, în medie, cinci ani, pe când în România procedura de divorț poate fi îndeplinită în fața notarului public.
De la adoptarea noului Cod civil și a noului Cod de procedură civilă, legi care permit divorțul în fața notarului public, numărul străinilor care își stabilesc reședința în România a crescut semnificativ. Cei mai mulți dintre străinii care se stabilesc în România pentru a divorța mai ușor sunt italieni, dar printre cei care apelează la această procedură se numără și americani, dar și cetățeni ai altor state.
Noile Coduri au simplificat foarte mult procedura divorțului. Dacă până acum doi ani și jumătate, divorțurile trebuiau pronunțate de instanța de judecată, acum, în multe cazuri, poate fi folosită o procedură simplificată, în fața notarului public. Practic, cei doi soți trebuie să depună o cerere de divorț, apoi trebuie să își exprime acordul cu privire la toate aspectele care privesc desfacerea căsătoriei, precum numele de familie pe care fiecare dintre cei doi soți îl va purta după divorț, domiciliul sau legăturile care vor exista între fiecare dintre copii și părintele separat. Noul Cod civil prevede că desfacerea căsătoriei poate avea loc „prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți acceptată de celălalt soț; atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani; la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei”. Divorțul cu utilizarea procedurii notariale poate avea loc în prima ipoteză.
Reguli identice pentru români și pentru străinii stabiliți în România
La această procedură notarială pot apela nu doar cetățenii români, ci și cetățenii străini care au domiciliul în România. De aceea, a crescut semnificativ numărul italienilor care se stabilesc în România pentru a putea divorța. În Italia, datorită influenței Bisericii Catolice, divorțul este foarte dificil, iar procedura desfacerii căsătoriei durează cinci ani, spune europarlamentarul Daniel Buda, care este de profesie notar. ”Am stat de vorbă cu colegii mei notari și am constatat o creștere semnificativă a numărului de cetățeni italieni care se stabilesc în România pentru a putea divorța. Bineînțeles, cei mai mulți dintre ei își obțin domiciliul în România doar pentru a folosi această procedură de divorț, apoi se întorc în țara de origine”, a spus Daniel Buda.
Divorțul bisericesc, mai greu de obținut
Chiar dacă cetățenii italieni obțin divorțul civil în România, ei nu se pot recăsători până când nu obțin și anularea religioasă a căsătoriei, procedură care poate fi îndeplinită tot în Italia. În multe cazuri, anularea bisericească a căsătoriei este imposibil de obținut, deoarece Biserica Catolică nu admite divorțul. Mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a declarat că ”Biserica Catolică nu îngăduie recăsătorirea. Biserica Ortodoxă Română, care cunoaște slăbiciunea firii omenești, îngăduie divorțul și recăsătorirea până la trei cununii. Este important de subliniat, Biserica nu dorește divorțul, ci îl îngăduie!”. Această atitudine i-a determinat inclusiv pe unii italieni divorțați, care s-au recăsătorit cu românce, să se cunune în fața unui preot ortodox.