Deşi rece şi întunecoasă, toamna este anotimpul cel mai potrivit pentru relaţiile amoroase, potrivit worldcrunch.com.
Iată şi de ce: organismul uman urmează ciclul anotimpurilor. Mai exact, creşterea, sistemul imunitar, temperatura corpului, tensiunea arterială, hormonii şi somnul sunt ajustate în funcţie de perioada din an.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte comportamentul nostru. „Trăim într-o societate în care toată lumea se străduieşte să fie fericită. Nu mai înţelegem importanţa ciclicităţii în viaţa noastră”, spune Till Roenneberg, cronobiolog profesor la Institutul de Psihologie Medicală, din Munchen.
De exemplu, iarna mâncăm mai mult, suntem predispuşi la îngrăşare şi dormim cu circa 20 de minute mai mult. Toamna este anotimpul trecerii, şi, implicit, al melancoliei şi al depresiei. Cel mai bun remediu împotriva stării tomnatice este dragostea, susţin cercetătorii.
Toamna, activitatea din lobul frontal drept, acolo unde se instalează tristeţea, frica şi agresivitatea, scade, iar cele patru zone din creier care produc sentimente de tandreţe sunt mult mai bine alimentate cu sânge. Mai mult, nivelul dopaminei – hormonul fericirii – creşte.
Oamenii nu sunt foarte încântaţi de schimbările de lumină care au loc toamna, însă, daca au cu cine împărţi zilele întunecoase, este foarte posibil ca depresia de toamnă să-i ocolească. În anotimpurile reci, oamenii se concentrează mai mult pe cunoaşterea celorlalţi şi, implicit, acordă o mai mare importanţă legăturilor amoroase, au arătat specialiştii.
Toamna este, totodată, cel mai bun anotimp pentru sex, potrivit cercetătorilor. Nivelul de testosteron atinge cota maximă, iar glandele hormonale feminine sunt cele mai active în acest anotimp. În plus, copiii concepuţi toamna se nasc într-o perioadă în care lumina abundentă le determină organismul să producă vitamina D, care le întăreşte oasele şi sistemul imunitar.
Astfel, data viitoare când ni se face dor de anotimpul cald, ar trebui sa ne gândim la influenţa toamnei asupra organismului…