Clujul va găzdui în această seară un eveniment deopotrivă cultural și caritabil. Este vorba de un concert susținut pe scena Operei Naționale Române pentru a strânge fonduri cu care să fie cumpărate cărți pentru copiii care nu au posibilitatea achiziționării lor. Evenimentul este patronat de Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României. ”Asociația Curtea Veche vă invită la Opera Națională Română Cluj-Napoca pentru un concert caritabil, în sprijinul proiectului „Cărțile copilăriei în fiecare casă”.
Vor urca pe scenă soprana Alexandra Coman, baritonul Ștefan Ignat și tenorul Liviu Indricău, în acordurile orchestrei Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Marius Hristescu. Evenimentul se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principele Nicolae al României. În cadrul concertului, organizat de agenția de comunicare PR Venture, va avea loc și ceremonia de decernare a Înaltului Patronaj al Principelui Nicolae al României pentru Asociația Curtea Veche. Conferirea acestei înalte distincții reprezintă o recunoaștere a calității proiectelor inițiate de organizație și reflectă interesul Alteței Sale Regale în acest domeniu”, spun reprezentanții asociației.
Ce va face Asociația Curtea Veche
Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta, într-un mod independent și susținut, activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing, în anul 2013, prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei”, adresat copiilor cu vârsta între 8 și 14 ani, ce își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România. Într-o perioadă de timp foarte scurtă de la înființare, programul național de lectură “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, desfășurat de Asociația Curtea Veche, sub coordonarea Principelui Nicolae al României, a ajuns la 5.000 de copii care nu au avut niciodată o carte a lor (3.600 din mediul rural și 400 din centre de plasament). Au fost realizate donații de carte, în valoare de 10.000 euro, în 26 de comunități locale din județele Călărași, Iași, Ilfov, Tulcea și Municipiul București. Totodată, aproximativ 230 de profesori și voluntari au fost deja instruiți în utilizarea unei metodologii originale și atractive de prezentare a lecturii către copii și au ajutat la înființarea a 40 de cluburi de lectură pe plan local.
Asociația Curtea Veche își propune să devină, în 5 ani, unul dintre cei mai importanți cinci promotori ai lecturii din România, având ca beneficiari ai proiectelor sale 500.000 de persoane din țară.
Tradiție îndelungată
Membrii Casei Regale a României au o tradiție îndelungată în sprijinirea evenimentelor culturale. Prima regină a României, Elisabeta, a sprijinit cu fondurile ei personale o serie de reprezentanți ai culturii române, precum George Enescu sau Vasile Alecsandri. Ulterior, sprijinul acordat culturii române a fost instituționalizat sub forma unor fundații regale. În perioada interbelică, această implicare a Casei Regale a României a ajuns la apogeu, iar apariția fenomenului cultural care i-a dat lumii pe Constantin Brâncuși, George Enescu, Mircea Eliade, Emil Cioran sau Eugen Ionescu nu ar fi fost posibilă fără sprijinul regal acordat culturii române.
ASR Principele Nicolae al României va patrona Asociația Curtea Veche