Crizele de nervi frecvente, nemulțumirea permanentă și lipsa dorinței de a te ajuta sunt doar câteva dintre semnele care arată că ți-ai răsfățat prea mult copilul, potrivit popsugar.com.
Citește și: CONFESIUNI INEDITE. Prin ce ar putea trece copilul tău dacă i-ai da un nume de vedetă
1. Istericalele frecvente
Crizele de nervi dese, acasă sau în spații publice, pot fi un semnal de alarmă că ți-ai răsfățat copilul atât de mult, încât micuțul nu mai știe să își păstreze cumpătul.
2. Nemulțumirea permanentă
De obicei, copiii răsfățați nu sunt satisfăcuți cu ceea ce au. Dacă micuțul tău își dorește întotdeauna ceea ce au alți copii, fie obiecte sau alimente, înseamnă că trebuie să îl înveți să aprecieze ceea ce are.
Citește și: STUDIU: Cum influențează perioadele de stres sexul copiilor
3. Lipsa dorinței de a oferi ajutor
Dacă micuțul tău nu își dorește niciodată să ajute la strângerea jucăriilor sau la alte lucruri, ar putea însemna că l-ai răsfățat prea mult ca el să își dorească să fie de folos.
4. Încercarea de a controla adulții
Dincolo de o personalitate puternică, încercarea copilului de a controla adulții sau alți copii ar putea însemna că a fost răsfățat prea mult ca el să mai poată înțelege că trebuie să îi respecte pe cei din jur.
Citește și: Ce alimente să consumi ca să îți stimulezi fertilitatea
5. Umilirea părintelui în public
Atunci când cel mic te umilește intenționat în supermarket sau în alte spații publice, ca să obțină ceea ce își dorește, este un semn că ar trebui să schimbi ceva în educația lui. Trebuie să îl înveți că nu totul i se cuvine și să îi explici motivele pentru care nu poate primi întotdeauna ceea ce vrea.
6. Egoismul
Egoismul sau zgârcenia sunt ușor de observat. Deși sunt de înțeles la copiii sub patru ani, de la această vârstă, copiii ar trebui să își dorească, din când în când, să își împartă jucăriile sau gustările cu prietenii sau frații lor.
7. Ignorarea părintelui
Dacă cei mici te ignoră atunci când le spui „nu”, înseamnă că nu i-ai explicat bine care sunt limitele și motivele pentru care nu poate face sau primi întotdeauna ceea ce vrea. În plus, atunci când cel mic nu reacționează până când nu primește ceva de la tine, fie bani, jucării sau gustări, înseamnă că ai folosit prea mult acest mod a-l motiva.
8. Refuzul de a se juca singur
De la vârsta de patru ani, copiii ar trebui să înceapă să se joace singuri, măcar pentru perioade scurte de timp. Nevoia constantă a copilului tău de a se juca cu tine sa cu alți copii ar putea demonstra că are nevoie de prea multă atenție.