Băuturile dietetice au puţine calorii, dar cu toate acestea pot vă pot ameninţa silueta, arată două studii americane prezentate zilele acestea în cadrul unei întâlniri la care au participat specialişti de la Asociaţia Americană de Diabet.
Cercetătorii au monitorizat timp de 10 ani aproape 500 de persoane cu vârsta între 65 şi 74 de ani, măsurându-le odată la 3,5 ani înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei şi cantitatea de băuturi dietetice consumată. Circumferinţa taliei celor care au băut astfel de sucuri a fost cu 70% mai mare decât a celor care au evitat băuturile dietetice, arată studiul realizat la Texas Health Science Center, San Antonio.
Rezultatele studiului le confirmă pe cele obţinute printr-o cercetare realizată în 2005. „Cu fiecare suc dietetic băut zilnic, riscul de a deveni supraponderali în următorii şapte-opt ani creştea cu 65%, iar cel de obezitate se mărea cu 41%”, spune cercetătorul Sharon Fowler.
Cum se explică însă acest paradox? Chiar dacă papilele noastre gustative nu pot face diferenţa între zahărul natural şi cel artificial, creierul poate. Un alt studiu realizat pe şoareci, prezentat la întâlnirea Asociaţiei Americane de Diabet, arăta că după trei luni de hrană îndulcită cu aspartam, îndulcitor folosit în numeroase băuturi dietetice, nivelul zahărului din sânge era mai mare decât la animalele care consumaseră mâncare obişnuită.
Explicaţia cercetătorilor este că aspartamul nu poate satisface pofta de dulce, ceea ce împiedică organismul să spună că s-a săturat şi astfel să mâncaţi mai mult.
Acelaşi lucru se întâmplă şi la oameni. Un studiu realizat în anul 2008 arăta că femeile care au băut apă cu zahăr şi apă cu îndulcitori artificiali nu au simţit nici o diferenţă la gust, dar analizele au indicat că centrul de recompensă din creier a reacţionat foarte bine în cazul celor care au consumat zahăr. „Simţurile vă confirmă faptul că mâncaţi ceva dulce, dar creierul vă transmite că recompensa primită nu este pe măsura aşteptărilor“, explică Martin Paulus, profesor de psihiatrie la University of California San Diego.
Prin urmare, după ce consumaţi sucul dietetic, veţi simţi nevoia de ceva care să conţină mai multe calorii, precum o gustare sărată. De asemenea, gustul dulce încurajează organismul să producă insulină, fapt ce blochează capacitatea organismului de a arde grăsimile.
Băuturile dietetice nu au fost asociate doar cu mărirea circumferinţei taliei, ci şi cu creşterea riscului de diabet, de atac de cord sau atac cerebral. Un studiu realizat pe mai mult 2.500 de persoane, citat de ABC News, a descoperit că persoanele care beau sucuri dietetice prezentau un risc cu 61% mai mare de a face boli cardiovasculare, comparativ cu cei care nu consumă astfel de băuturi.
Un alt studiu realizat în anul 2008 la University of Minnesota, pe 10.000 de adulţi cu vârsta între 45 şi 64 de ani, a demonstrat că cei care au consumat zilnic o cutie de suc au avut un risc cu 34% mai mare de a dezvolta sindrom metabolic ce include un nivel ridicat de zahăr în sânge, de colesterol şi de grăsimi la nivelul abdomenului.
Pe de altă parte, nutriţionistul Katherine Zeratsky de la Mayo Clinic spune: „Un consum moderat de băuturi dietetice pe zi nu vă face rău. Îndulcitorii artificiali şi alte substanţe folosite de obicei în aceste băuturi sunt sigure pentru majoritatea oamenilor şi nu există nici o dovadă că ar cauza cancer. Unele sucuri dietetice conţin chiar vitamine şi minerale, dar aceste băuturi nu vă ajută să slăbiţi“.