„Consumul de alimente de diferite culori ne asigură în mod cert o piele strălucitoare, o siluetă mai subţire şi ne ajută să luptăm împotriva bolilor”, susţine nutriţionista Linda Foster, citată de Realitatea.net.
Iată cum putem avea un adevărat curcubeu în farfurie, ne învaţă The Mirror.
Verde. Spanacul, castraveţii, broccoli, varza, fasolea verde, mazărea, merele, strugurii şi fructele kiwi sunt bogate în carotenoizi numiţi luteină şi zeaxantină, precum şi alte substanţe ca betacaroten, vitamina K, fier, potasiu şi calciu. Luteina şi zeaxantina sunt importante in prevenirea orbirii, în special la persoanele în vârstă. O porţie zilnică din oricare dintre aceste alimente poate reduce riscul de a suferi un atac de cord, scrie Mediafax.ro.
Violet. Produse precum afinele, smochinele, prunele, strugurii, vinetele, varza roşie şi chiar vinurile roşii conţin niveluri ridicate de antioxidanţi puternici, cum ar fi resveratrolul şi antocianinele. Antocianinele ne pot proteja împotriva bolilor de ficat, reduc tensiunea arterială şi luptă contra îmbătrânirii premature, în timp ce resveratrolul poate reduce riscul de boli cardiace şi cancer şi îmbunătăţeşte memoria. Afinele sunt un aliat şi în lupta contra creşterii în greutate.
Portocaliu. Portocalele, morcovii, dovleceii, cartofii dulci, piersicile, ardeii şi dovleacul sunt pline de betacaroten (antioxidant), precum şi un alt carotenoid numit beta-cryptoxanthin. Betacarotenul ne protejează vederea, pielea şi poate preveni apariţia cancerului. Beta-cryptoxanthina are beneficii asupra tractului respirator şi reduce inflamările cauzate de artrită.
Roşu. Roşiile, ardeii, căpşunile, zmeura, coacăzele şi cireşele conţin un antioxidant puternic, numit licopen, precum şi antocianine. În plus, conţin vitaminele A şi C. Licopenul este o substanţă ce protejează pielea de efectele arsurilor solare şi are efecte antitumorale în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, plămâni şi piele. Licopenul reduce semnificativ riscul ateroscleroze.