Medicii nutriţionişti aud des pacienţi care se plâng constant de faptul că, cu toate că urmează strict o dietă recomandată de specialist, cântarul se încăpăţânează să indice acelaşi număr de kilograme sau, mai rău, o paradoxală creştere în greutate. De altfel, pentru mulţi oameni, aventura unui regim de slăbit este plină de frustrări şi motive de depresie. Dar de ce nu reuşim întotdeauna să slăbim? Răspunsul la această întrebare conţine şase explicaţii şi posibil şase soluţii pentru a rezolva problema rezistenţei organismului la dietă.
1. Multe dintre relaţiile nostre sociale includ „mâncarea”, ca mijloc de interacţiune;
2. Porţile servite la restaurante au crescut, în special în fast-food-uri;
3. Suntem mult mai puţin activi decât în trecut;
4. Ni se pare inacceptabil să suportăm senzaţia de foame;
5. Adesea înţelegem şi aplicăm greşit metodele de menţinere a greutăţii corporale;
6. Nu ţinem cont de micile gustări zilnice sau ni se pare că am mâncat mai puţin.
Experţii nutriţionişti citaţi de site-ul de specialitate thedietchannel.com avertizează asupra faptului că, atunci când consumăm mai puţine calorii, avem tendinţa de a ne proteja corpul, făcând mai puţină mişcare. Această tendinţă poate fi explicată prin trăsătura genetică specifică care ţine de supravieţuirea speciei, adică suntem programaţi biologic să ne conservăm energia şi, evident, greutatea.
Multe persoane cred că dacă urmează o dietă vor slăbi văzând cu ochii pe zi ce trece şi de aceea sunt furioşi când nu apar imediat rezultatele scontate. Însă, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Când ne limităm aportul caloric şi scădem cantitatea de alimente consumate, organismul se simte agresat şi se apără încercând să stocheze rezerve calorice „strategice” la următoarea masă îmbelşugată. Deci, chiar dacă încercăm să mâncăm mai puţin, este foarte important ca să existe o continuitate strictă a regimului alimentar hipocaloric pentru a evita o „realimentare” a organismului cu extra-calorii.
De altfel, regula elementară pe care ar trebui să o aplice ca literă de lege fiecare persoană care urmează un regim de slăbit constă în nevoia imperativă de a arde mai multe calorii decât consumă. Orice tip de dietă am urma este important să fie subordonat acestui principiu şi să se bazeze pe reducerea treptată, dar zilnică, a numărului de calorii din alimentele consumate. Un regim echilibrat şi sănătos cu rezultate motivante presupune existenţa unei balanţe nutriţionale, în ale cărei talere să se găsească, deopotrivă, cantităţi mici de legume, fructe, seminte, lactate, carne slabă de pui sau vită şi, desigur, peşte. Pentru maximizarea eficienţei dietei sunt recomandate exerciţii fizice constante şi multă răbdare! Specialiştii susţin că este absolut normal să apară şi să persiste senzaţia de foame atunci când slăbim şi, desigur, este foarte important să existe şi un regim post-dietă, de menţinere a greutăţii corporale dorite, ceea ce implică adoptarea unui stil de viaţă sănătos, fără excese culinare şi angajarea în activităţi fizice diverse care să ajute la eliminarea sedentarismului.
Adesea, mulţi dintre noi nu ştim de cât de multe exerciţii fizice avem nevoie pentru a reuşi să slăbim. Aici intervine rolul nutriţionistului, care poate alcătui, împreună cu un instructor de fitness, un program personalizat de dietă, în care, pe lângă scăderea numărului de calorii consumate zilnic, să existe o schemă de activităţi fizice care cresc randamentul regimului de slăbit (de exemplu, un kilometru şi jumătate de mers pe jos sau opt kilometri parcurşi pe bicicletă echivalează cu arderea a 100 de calorii).