Fructele şi legumele de sezon sunt întotdeauna binevenite, în schimb mezelurile ar trebui restricţionate sau mâncate cu prudenţă în viitor.
Supermarketurile sunt pline de alimente nesănătoase, iar alegerile sunt greu de făcut, mai ales dacă vine vorba de preţuri. Sigur că acum există gama alimentelor bio, însă costurile sunt oarecum prohibitive şi puţini sunt cei care şi le pot permite. De aceea, doctorul Dan Măcişanu, specialist în diete Diet Club, vă învaţă ce să puneţi în coşul de cumpărături şi ce să tăiaţi definitiv de pe listă.
Varza şi guliile rezistă la transport
„Întotdeauna bazaţi-vă pe fructele şi legumele de sezon. Dacă este perioada murăturilor (iarna), pregătiţi-le şi mâncaţi-le cu încredere (o sursă bună de antioxidanţi sau vitamina C în această perioadă), de asemenea, dacă este sezonul castraveţilor, roşiilor, verzei, acestea sunt alimentele pe care trebuie să le cumpăraţi. Altfel, riscaţi să luaţi produse în care s-au «pompat» substanţe chimice pentru păstrarea «prospeţimii» acestora”, vă atrage atenţia doctorul Dan Măcişanu. Specialistul recomandă, de asemenea, să cumpăraţi în special produse care pot rezista mai mult în timpul transportului, ca de exemplu varza, broccoli, guliile, merele, pomelo, rodiile. „Bananele, citricele şi fructele tropicale, ce conţin o cantitate mare de glucoză, sunt, în general, tratate. Prudent ar fi şi să nu vă orientaţi către prune sau struguri importaţi şi să căutaţi fructe produse local”, sugerează medicul.
Adio, crenvurşti, cârnaţi şi parizer!
Se recomandă restricţie în cumpărarea mezelurilor – crenvurşti, cârnaţi, parizer. „Multe dintre aceste produse sunt umplute cu proteină de soia, un fel de «înlocuitor» ieftin al cărnii ,şi aditivi care dau culoare. Crenvurştii, spre exemplu, au între 35 şi 50% carne, restul proteină de soia, potenţiatori de gust, amidon care le creşte consistenţa şi savoarea”, susţine medicul Dan Măcişanu. Şi exemplele pot continua: cârnatul cabanos are mai puţin de 50% carne, restul sunt agenţi care dau consistenţă, fosfaţi, nitriţi, săruri şi coloranţi. Muşchiului ambalat în ţiplă i se măreşte volumul real de 2-3 ori prin injecţii cu proteină de soia, săruri şi fosfaţi.
„Mai degrabă luaţi produse la vrac decât pe cele ambalate în ţiplă. Acestea din urmă conţin mai multe zaharuri care cresc perioada de expirare şi rezistă mai mult, drept pentru care atunci când sunt ţinute destul timp la frigider capătă un aspect de «gel» inestetic şi dăunător organismului”, exemplifică doctorul Dan Măcişanu.
Specialistul vă avertizează că excesul de astfel de produse duce în timp la apariţia diabetului, hipertensiunii, demineralizării osoase (osteoporoza).
În măsura în care aveţi posibilitatea, specialistul vă sfătuieşte să vă faceţi cumpărăturile de la rudele de la ţară. „Oul, carnea şi brânza din ogradă au rămas alimentele cele mai sănătoase, dar noi n-am reuşit să ne dăm seama la timp de valoarea lor. În momentul în care au dispărut şi au apărut cu viteza luminii aceste fast-food-uri ne-am bucurat aşa de tare că veneau chiar acasă la noi. Ar trebui să începem să ne educăm corect copiii din punct de vedere culinar chiar de acum”, sugerează medicul.
Mici trucuri pentru o alimentaţie sănătoasă
Carnea roşie nu intră în categoria alimentelor sănătoase, dar dacă o preparaţi pe grătar, la cup¬tor sau o fierbeţi nu este chiar atât de nocivă. Carnea roşie preparată astfel este de preferat mezelurilor. Puteţi consuma maximum 100 de grame la două zile;
Ouăle sunt bogate în colesterol, dar nu vă fac rău dacă le consumaţi în special dimineaţa. Albuşul este de preferat gălbenuşului, dacă staţi prost cu grăsimile din sânge;
Cafeaua este nesănătoasă, mai ales atunci când se combină cu frişcă, lapte special şi siropuri. Dacă o beţi simplă, fără zahăr, vă accelerează metabolismul şi vă ajută să ardeţi calorii.