Dacă până la 40 de ani puteai mânca şi bea fără probleme, pierzând uşor eventualele kilograme în plus, după această vârstă rata metabolică scade, ceea ce face necesare măsuri speciale pentru menţinerea siluetei, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Cotidianul britanic citează din cartea „Fight Fat Over 40”, a doctorului Pamela Peeke, dând câteva sfaturi pentru menţinerea unei greutăţi sănătoase după 40 de ani, când doar renunţarea la zahărul din ceai nu mai are rezultat. Femeile se pot menţine în formă şi după această vârstă, dar cu mai mult efort.
Schimbă-ţi stilul de viaţă şi obiceiurile alimentare
La 40 de ani, compoziţia corpului, sistemul de reproducere, libido-ul, dispoziţia, pielea şi părul se modifică, în întâmpinarea următorilor 40 de ani de viaţă. O femeie de 40 de ani are un corp foarte diferit faţă de cum era cu 10 ani în urmă.
Rata metabolică a unei femei – altfel spus, capacitatea corpului ei de a arde calorii – scade cu cel puţin 5% la fiecare 10 ani, începând cu vârsta de 20 de ani, din cauza diminuării masei musculare care se întâmplă natural, odată cu vârsta.
Astfel, dacă la 20 de ani aveai nevoie de 2.000 de calorii pe zi, la 45 de ani ai putea avea nevoie de 1.700 de calorii pe zi. Iar dacă menţii acelaşi aport de calorii, te poţi îngrăşa cu 450 de grame la 12 zile, adică circa 13 kilograme pe an. Exerciţiile fizice şi atenţia acordată alimentaţiei pot minimaliza acest efect, fără însă a-l anula complet.
Combate sănătos depunerile de grăsime cauzate de stres
Depunerile de grăsime din această perioadă se concentrează în zona taliei, sporind pericolul de boli cardiovasculare, hipertensiune, atac cerebral, diabet şi cancer. Pe de altă parte, această grăsime este cerută de corp pentru combaterea stresului. Ai putea fi tentată să reduci dramatic numărul de calorii consumate zilnic, dar nu este o idee bună, întrucât această măsură afectează într-o şi mai mare măsură metabolismul. Concentrează-te asupra problemei stresului şi caută mai degrabă să fii în formă şi să te simţi bine, decât să fii slabă.
Mesele târzii sunt cei mai mari vinovaţi pentru depunerile de grăsime cauzate de stres. După ora 15.00, nivelul de cortizol – hormonul stresului – scade brusc lăsând calea liberă mâncatului iraţional şi neconştientizat. Cel mai bine e să fii realistă – dacă urmează o zi stresantă, pregăteşte-ţi un plan alimentar sănătos şi care să-ţi dea energie în ziua respectivă şi găseşte în paralel alte soluţii pentru reducerea stresului.
Diminuează porţiile de mâncare
Reducerea porţiilor este mai uşor de făcut decât reducerea numărului de calorii, iar femeile de peste 40 de ani ar trebui să mănânce mai puţin. Dimineaţa, consumă cantitatea de cereale recomandată pe etichetă. Poate părea puţin, dar este porţia care trebuie respectată, aşa că foloseşte şi un bol mai mic, pentru a nu o depăşi.
Fă mai multe exerciţii fizice
La peste 40 de ani, ar trebui să faci exerciţii aerobice timp de cel puţin 45 de minute, de 5 – 6 ori pe săptămână, şi exerciţii de forţă, timp de 30 de minute, de două ori pe săptămână. Chiar dacă nu dispui de timp pentru exerciţii în fiecare dimineaţă, poţi să le faci pe parcursul zilei: o plimbare în ritm alert, mersul pe bicicletă, înotul, ridicarea unor greutăţi uşoare sunt la fel de benefice ca exerciţiile la sală.