7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCe trebuie să mănânce un bolnav care face chimioterapie

Ce trebuie să mănânce un bolnav care face chimioterapie

 

Medicamentele care tratează cancerul scad rezistenţa la infecţii şi au o toxicitate care poate cauza vărsături, greţuri şi dureri abdominale. Toate astea pot aduce bolnavul în pragul anorexiei. De aceea, dieta trebuie să conţină alimente uşor digerabile, precum peşte şi legume, şi să excludă carnea de porc şi conservele.

Aproximativ 80% din bolnavii de cancer care fac chimioterapie prezintă vărsături şi greţuri din cauza toxicităţii tratamentului, simptome care se pot menţine şi după ce ies din terapie. De asemenea, mai pot apărea leziuni ale mucoasei bucale, care le afectează pofta de mâncare, diaree şi dureri abdominale. Medicii le recomandă bolnavilor care fac chimioterapie să mănânce puţin şi des, astfel încât abdomenul să nu se umfle şi să prevină vărsăturile şi greţurile. „Alimentaţia trebuie să fie cât mai puţin toxică şi să se digere uşor. Nu sunt recomandate conservele, sosurile, mezelurile şi prăjelile. Carnea de porc trebuie evitată. Studiile arată că cei care nu consumă carne de porc au o evoluţie mai bună decât ceilalţi”, explică Eugen Grubăr, medic oncolog la Institutul Oncologic Bucureşti.

Suplimentele cu vitamine pot înmulţi celulele canceroase

Dieta unui bolnav care face chimioterapie trebuie să conţină multe legume şi fructe care furnizează organismului cantitatea optimă de vitamine. În schimb, nu sunt recomandate suplimentele cu vitamine, deoarece stimulează înmulţirea celulelor tumorale.

Dieta mai trebuie să conţină carne de pui, curcan la grătar sau rasol şi peşte, ouă, lapte, brânză, iaurt, fasole şi nuci. Senzaţia de greaţă poate fi combătută mâncând covrigei, cereale uscate, cartofi, orez alb şi ghimbir. De asemenea, sunt necesari doi litri de lichide pe zi, pentru că acestea ajută la eliminarea sărurilor din organism. Hidratarea este şi mai importantă la persoanele care prezintă diaree sau vomă, deoarece acestea pierd fluide care trebuie înlocuite. Este recomandată apa plată, întrucât cea carbogazoasă balonează.

Dacă tratamentul cu chimioterapie v-a afectat simţul gustului, puteţi stoarce o lămâie în paharul cu apă. În cazul copiilor, trebuie să se ia în considerare faptul că sunt în creştere, un aport de calciu fiind necesar. „Copiii care fac chimioterapie pot consuma ciocolată albă sau prăjituri de casă. Cea neagră conţine cofeină şi le dă o stare de agitaţie. Nu trebuie exagerat cu dulciurile, deoarece un copil care consumă multe bomboane cu siguranţă nu va mai vrea şi fructe. În plus, dacă-i dai multe dulciuri copilului, îi va creşte glicemia şi-i va dispărea pofta de mâncare”, explică Eugen Grubăr.

Apă cu sare pentru senzaţia de gură uscată

Persoanele care prezintă leziuni ale mucoasei bucale din cauza tratamentului ar trebui să evite alimentele condimentate sau fierbinţi, precum şi citricele şi roşiile ori sucul de roşii. Pentru cei care au gura uscată, clătirea ei după masă cu puţină apă sărată ar putea fi de ajutor.

O altă soluţie, pentru cei care o suportă, este clătirea gurii cu puţin ulei vegetal sau de măsline, pe care apoi îl înghiţiţi. Acest lucru va lubrifia gura şi esofagul pentru aproximativ 15 minute.

Alcoolul trebuie evitat în timpul tratamentului, pentru că ficatul este şi aşa solicitat în metabolizarea toxinelor din sânge. Alcoolul poate amplifica senzaţia de greaţă, precum şi celelalte simptome gastrointestinale şi poate interacţiona cu anumite medicamente administrate pe lângă chimioterapie. Consumul de ceai verde ar trebui limitat la o ceaşcă sau două pe zi, deoarece substanţele din el ar putea bloca efectele pozitive ale chimioterapiei. 

Ce faceţi dacă nu toleraţi anumite alimente

Chiar dacă fac parte dintr-o dietă sănătoasă, anumite alimente s-ar putea să nu poată fi tolerate de unii bolnavi, caz în care trebuie evitate. Spre exemplu, persoanele cu leziuni la nivelul gurii s-ar putea să nu poată mânca anumite fructe, iar cele cu greţuri sau diaree s-ar putea să constate că nu tolerează alimentele bogate în fibre şi cerealele. Este în regulă. Ţineţi minte că tratamentul nu durează o veşnicie şi, o dată ce l-aţi finalizat, puteţi reveni la o dietă mai sănătoasă. Scopul este să terminaţi tratamentul cum puteţi mai bine. „Am avut un ­pacient care spunea că doar carnea de pui de la fast-food nu-i face rău la stomac. În ciuda ­alimentelor sănătoase pe care le recomand de obicei bolnavilor, i-am spus să continue să o mănânce dacă doar aşa se simte bine”, afirmă Sheri Knecht, nutriţionist la ­South-Atlantic Division of the American Cancer Society, citat de site-ul WebMD.

Sfaturi care cresc pofta de mâncare

Bolnavii care fac chimioterapie se pot confrunta cu anorexie şi, implicit, cu scăderea în greutate. Pierderea prea multor kilograme poate limita efectele ­tratamentului sau îl poate ­determina pe medic să vă scoată din terapie. Iată ce ­trebuie să faceţi ca să vă creşteţi apetitul:

–  Planificaţi dinainte meniul pentru ziua următoare şi porţionaţi-vă mâncarea în cinci-şase mese mici pe zi.

–   Puneţi gustările la îndemână, pentru a avea acces la ele mereu. Mâncaţi încet şi relaxat.

–   Încercaţi să consumaţi cel puţin o treime din caloriile şi proteinele necesare pentru o zi la ­micul-dejun.

–  Mâncaţi mai mult atunci când nu aveţi greţuri, ca să suplimentaţi mesele mai sărace din momentele în care vă simţiţi rău. Ca să preveniţi greţurile, consumaţi alimentele la temperatura camerei.

–  După masă, puteţi să vă întindeţi pe pat, sprijinindu-vă picioarele pe un obiect mai înalt.

Cele mai citite

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...

PSD pregătește schimbarea la conducerea ANS. Thomas Moldovan, în locul Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă nu mai poate conduce Agenția Națională pentru Sport, după ce a fost aleasă deputat, iar PSD îl pregătește pe Thomas Moldovan, fost...

Ange Postecoglou va aduce noi jucători în perioada de mercato

Ange Postecoglou, antrenorul echipei Tottenham Hotspur, a confirmat că echipa intenționează să fie activă în fereastra de transferuri din ianuarie pentru a întări lotul...
Ultima oră
Pe aceeași temă