5.6 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialSonorizarea casei - de la tehnologie la stil

Sonorizarea casei – de la tehnologie la stil

Înspaţiul intim de acasă, gândit după toate criteriile unui ambient cât mai modern şi confortabil, uneori cu eforturi financiare substanţiale, ce poate fi mai plăcut decât asigurarea unui ambient muzical cât mai adecvat? Până nu de mult, însă, cei care doreau acest lucru erau confruntaţi cu probleme mari de ordin estetic. Deoarece tehnologia şi „ştiinţa” amenajărilor de interior au făcut paşi importanţi, ne-am adresat unui specialist care le ştie pe amândouă, ing. Bogdan Olenici (www.stereoclub.ro, tel.: 0726.356.552).

Cu ce se confruntau cei care doreau să asculte o muzică bună într-un cadru confortabil din locuinţa proprie?

Aparatura şi boxele audio existente pe piaţă erau total nepotrivite cu atmosfera unui living modern, ştirbind de cele mai multe ori tot efortul estetic realizat. Melomanul era confruntat cu problema amplasării unor cutii negre cu multe difuzoare, de obicei exagerat de mari şi disproporţionate, alegând între varianta de a-şi călca peste bunul simţ estetic sau a-şi achiziţiona un mini sistem pe care să îl ascundă în vreun colţ al camerei.

Ce opţiuni au acum?

Din fericire, în prezent, tehnologia a făcut paşi mari, mai ales în domeniul incintelor acustice, făcând posibilă realizarea unor boxe de dimensiuni reduse şi elegante, dar în acelaşi timp extrem de performante, uneori cu mult peste cele de dimensiuni mari cu care eram obişnuiţi. Graţie unor branduri precum Amphion (Finlanda), Revolver Audio (Marea Britanie), Leema Acoustics (Marea Britanie) etc., iubitorii de muzică pot avea în casele lor o tehnologie cu aspect modern şi customizabil, dar în acelaşi timp cu performanţe de clasă înaltă Hi-Fi. Boxele Amphion se încadrează perfect cu un design nordic, de genul mobilierului şi decoraţiunilor propuse de magazinele IKEA. Dimensiuni zvelte, compacte, cu finisaje în diferite nuanţe: alb mat, negru mat, lemn de mesteacăn finlandez, lemn de cireş… Grilele se pot comanda în diverse nuanţe.

Un model de boxă de raft, premiat atât pentru design, cât şi pentru performanţe este modelul Amphion Ion. În plus faţă de alegerea lui ca boxă perfectă de interior a fost aleasă în topul boxelor de monitor şi studiouri de înregistrări de către numeroşi artişti. Multora le place datorită sunetului, în combinaţie cu frumuseţea designului. Pentru spaţii mai mari, sufragerii de peste 30 mp, modelul de boxă de podea Amphion Helium 520 poate fi o alegere perfectă, integrabilă în orice design modern. Linia îngustă şi zveltă, dar şi soliditatea incintei, cu linii perfecte şi proporţii echilibrate, sunetul generos, detaliat şi profund, a adus numeroase premii în revistele de specialitate, precum şi mai numeroşi melomani mulţumiţi.

Dar pentru cei care vor să îşi instaleze un Home Cinema?

Pentru un Home Cinema, de multe ori numărul incintelor acustice (sisteme 5.1, 7.1 etc) invadează neplăcut spaţiul casnic. Revolver Audio, propune o soluţie ingenioasă prin seria AudioVue, în care boxele au o lăţime incredibilă de numai 10 cm, dar sunetul nu suferă absolut nicio reducere, datorită unei tehnologii speciale (difuzoare de bass în lateral, sistem inteligent de configurare etc.). Sunetul este deschis şi larg, lucru surprinzător pentru un set de boxe cu impact vizual atât de mic. Finisajul din lemn natural dau şi mai multă flexibilitate în integrarea cu mobilierul.

Este de semnalat că nu doar boxele audio, ci şi electronicele (amplificator, cd-player etc.) pot aduce un plus sau un minus în aspectul casei. De aceea, de exemplu, Leema Acoustics din Marea Britanie a angajat ingineri ce se ocupă de design şi îmbinări mecanice în domeniul Formula 1, rezultatul fiind reprezintat de aparate Hi-Fi cu aspect inconfundabil, unitar. Oferiţi-ne recomandări pentru configuraţii în două cazuri frecvente: camere de bloc obişnuite, sub 20 mp, precum şi livinguri mari de circa 40 mp. În spaţiul unui apartament de bloc obişnuit este de dorit ca cel puţin sistemul de boxe să fie cât mai puţin agresiv în spaţiul şi aşa destul de redus al livingului. Gama de boxe AudioVue de la producătorul britanic Revolver Audio pare special proiectată pentru asemenea încăperi, pentru doritorii de sisteme Home Cinema. Recomandarea noastră este un sistem Home Cinema având la bază setul de boxe Revolver AudioVue, ataşat unui TV LCD de maxim 40 inch diagonală şi receiver multicanal de gamă medie care să aibă un sunet cât mai puţin obositor, cum ar fi cele Yamaha sau Onkyo.

Pentru un sistem stereo Hi-Fi propunerea constă în boxe de raft, cum ar fi cele de la Amphion modelul Ion, supranumit „specialistul camerelor mici”, sau boxe de podea miniaturale, precum cele de la Leema Acoustics, modelul Xone – boxe cu un potenţial dinamic şi spaţial unic. La aceste boxe se poate ataşa un CD player şi amplificator Leema Acoustics, modelele Stream III şi Pulse III fiind cele mai potrivite. În ambele cazuri, cablurile de conectare pentru boxe trebuie să fie cât mai discrete, dar fără pierderi de calitate, cum sunt cele de la Supra Cables – Suedia, varianta Classic 2.5mm, discret, flexibil, de secţiune mică, dar de o calitate deosebită. Pentru un spaţiu dimensiuni mari este evident că se va dori un sistem Home Cinema special, de o clasă net superioară celor destinate apartamentelor mici.

Aici am putea enumera multe posibile configuraţii, dar rezultate foarte bune se pot obţine mergând pe sisteme de boxe Amphion, gama Prio: boxe de podea Amphion Prio 520, boxa centrală Amphion Prio 520C, sateliţi Amphion Prio 510 împreună cu subwoofer-ul Amphion Impact (400W). Acestea pot fi controlate de un amplificator multicanal performant (Yamaha RX-V1900 de exemplu), însă pentru performanţa maximă se recomandă sistemul de amplificare de la Leema Acoustics, format din Leema Tucana pentru controlul boxelor frontale, Leema Corvus pentru controlul boxei centrale şi subwoofer, şi Leema Hydra pentru controlul sateliţilor. Un sistem stereo Hi-Fi de înaltă clasă, potrivit pentru spaţii de audiţie generoase, poate fi format din boxele de podea Leema Xeta, împreună cu CD player Leema Antila, şi amplificatorul Leema Tucana. Cablurile de conectare pentru boxe pot fi, de data aceasta, mai puţin discrete, deoarece în majoritatea cazurilor ele se ascund în pereţii de rigips sau în canale special amenajate. Un cablu de boxe excelent pentru lungimi mari şi trasee traversate de surse de curent este Supra PLY 3.4/S – cablu cu plasă de ecranaj specială, de secţiune 2×3.4mm, de la producătorul suedez Supra Cables.

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...

Ianis Hagi, criticat după egalul spectaculos dintre Hibernian și Rangers! „Un rol major în pierderea celor două puncte”

Internaționalul român Ianis Hagi a avut o evoluție mixtă în partida dintre Hibernian și Rangers, încheiată cu scorul de 3-3, în etapa a 22-a...

Rusia, dispusă să ofere tehnologii spațiale Coreei de Nord în schimbul armelor pentru războiul din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Rusia este pregătită să furnizeze Coreei de Nord tehnologii avansate în domeniul spațial și...
Ultima oră
Pe aceeași temă