Un important proiect pentru prezervarea clădirilor şi împrejurimilor a 18 biserici medievale fortificate din Transilvania folosindu-se tehnicile şi tradiţiile locale este în curs de desfăşurare, soluţia pentru renovarea acoperişurilor fiind oferită de Tondach România.
Proiectul a debutat anul trecut, finalizarea fiind prevăzută pentru anul acesta. Implementarea proiectului este suportată de guvernul german prin Ministerul Culturii şi Mediului din această ţară. Proiectul se derulează în două faze şi implică renovări, reabilitări, restaurări şi reparări ale elementelor degradate ale clădirilor, precum şi amenajări interioare şi exterioare.
Au fost efectuate lucrări la bisericile din Archita, Stejăriş, Netuş, Apold, Dealu Frumos, Meşendorf, Gârbova şi Cârţa. Proiectul are o legătură directă cu turismul local, la terminare urmând să se facă oferte pentru tururi ghidate prin sat şi prin fortificaţii, propuneri de trasee, închirieri camere de oaspeţi etc.
Renovarea şi restaurarea acoperişurilor, elemente de arhitectură şi construcţie deosebit de importante pentru aceste clădiri, sunt asigurate de Tondach România, care livrează ţiglele ceramice şi asigură realizarea lucrărilor.
„Tradiţiile şi monumentele istorice sunt elemente deosebit de importante ale patrimoniului cultural al ţării şi ne definesc ca naţiune, protejarea lor fiind o chestiune care ne priveşte pe toţi. De aceea, precum şi din dorinţa de a ne implica în rezolvarea problemelor comunităţii locale, susţinerea acestui proiect reprezintă o prioritate pentru noi”, a declarat Augustin Rusu, administratorul Tondach România.
În luna decembrie au fost demarate lucrările de restaurare a acoperişului bisericii fortificate de la Dealu Frumos, care se fac cu ţiglă-solzi Cedonia şi olane Libertas. Profitând de timpul frumos pentru această perioadă a anului, constructorii, împreună cu specialiştii de la Tondach România, au schimbat şi reparat şarpanta acoperişului şi au montat olanele Libertas pe o suprafaţă de 600 mp de acoperiş ai bisericii. Lucrările se vor relua o dată cu venirea timpului bun. Se estimează că monumentul istoric va fi complet renovat şi dat în folosinţa circuitului turistic la sfârşitul anului 2012.
Bisericile fortificate din Transilvania fac parte din patrimoniul cultural al ţării şi, împreună cu pitoreştile împrejurimi ale locului, prezintă un excelent potenţial muzeal şi turistic