Ediţia 2016 a târgului Christmasworld care va avea loc la Frankfurt, în perioada 29 ianuarie – 2 februarie 2016 promite numeroase noutăţi atât pentru designeri care caută inspiraţie din astfel de manifestări cât mai cu seamă pentru retaileri din domeniul home&deco.
Se vor regăsi în plus numeroase şi atractive linii de produse pentru piaţa DIY, florării şi magazine de grădinărit, mobilier, accesorii şi food, acestea putând să fie comandate direct de la producători din Galleria 0. Vor fi oferite numeroase idei, ponturi şi inspiraţie privind decorarea specială de sărbători a vitrinelor magazinelor precum şi organizarea de prezentări în cadrul magazinelor.
În afara ghidajului privind tendinţele ambientărilor festive prezentate de Stilburo bora.herke.palmisano, echipa de olandezi 2dezign care, la fel ca în ediţia precedentă pregăteşte show-ul special al târgului în Galleria 1, se va axa pe inspiraţia din natură, cu pădurea şi multe din vietăţile sale în prim plan pentru noi soluţii de ambientări festive, în special cele legate de Crăciun. Focusul va fi pe flori proaspete şi plante. Deasemenea se promite mult luciu şi glamur iar umbrele de cupru şi aur vor da pădurii un look festiv şi luxuriant.
Echipa de designeri de la Stilburo a decelat patru tendinţe majore privind designul de sărbătoare. Acestea sunt: experimente suprarealiste, combinaţii jucăuşe, comori boeme şi armonii liniştite.
Soluţiile prezentate demonstrează că designul de sărbătoare poate fi provocator şi divers, oferind în acelaşi timp relaxare şi armonie. Tendinţele se referă la materialele, culorile şi temele care trebuie abordate pentru a crea o atmosferă festivă.
Experimente suprarealiste. Această tendinţă este definită prin strălucire, lumină, transparenţă, materiale high tech senzuale şi seducătoare, cristale, porţelanuri şi sticlă super-moderne. Accentul se pune pe obiecte fantastice, cu forme neobişnuite, suprarealiste, pe structuri bizare, care pot fi obţinute numai prin procese tehnologice noi şi care compun o atmosferă fascinantă, ce se situează între science fiction şi festivitate. În acelaşi timp, se propun obiecte tradiţionale care explorează perspective noi, experimentează forme fluide, finisaje inedite, culori şi modele inspirate din natură. De asemenea, cu ajutorul efectelor de lumină, culorilor artificiale/sintetice şi umbrelor de albastru rece şi gri, se creează o atmosferă avangardistă.
Combinaţii jucăuşe. Unic, neaşteptat şi original, acest stil tineresc şi nonşalant transformă obişnuitul în special, iar tradiţionalul în neconvenţional. Elementele tradiţionale şi familiare sunt puse împreună sub forma unui design contemporan – ce duce cu gândul la colecţiile de obiecte speciale. Un loc central îl ocupă punerea alături a motivelor neuzuale şi neconvenţionale de cele clasice. Pe de o parte, cele care atrag privirea sunt obiectele şi motivele atipice, care în cele mai multe cazuri nu au nicio legătură cu Crăciunul, dar care au un efect original. Pe de altă parte, se regăsesc multe motive tradiţionale, dar care au fost reinterpretate: de la diverse tipuri de denim până la modele geometrice şi finisaje lăcuite. Altfel spus, nu există limite în ceea ce priveşte materialele folosite în cadrul acestui stil, în timp ce colţurile precise şi liniile drepte oferă posibilitatea obţinerii unui design foarte interesant.
Comori boeme. Acest stil contrastant combină pasiunea pentru lux şi decorare cu atracţia faţă de simplu şi natural. Designul readuce la viaţă era „Flower Power”, natura şi anii ’70 constituind surse de inspiraţie pentru o serie de motive (flori, frunze, nori, mozaic, desene şi aplicaţii), care sunt completate în mod ideal de tapet. Brocartul, broderiile, velurul, catifeaua, penele, paietele, materialele cu fir metalic reprezintă apariţii de lux, ce contrastează cu bumbacul, pânza, sticla şi lemnul. Paleta de culori este dată de tonuri delicate de galben şi verde, precum şi de nuanţe de pământ.
Armonii liniştite. Tendinţa propune o atmosferă elegantă, calmă şi relaxantă, dar care totodadă transmite simplitate şi confort. Esenţa acestui stil o reprezintă obiectele fin meşteşugite şi cele simple. Nimic complicat nu deranjează starea de bine. Se mizează pe materiale naturale, suprafeţe „curate” şi structurate, design epurat, redus şi minimalist, şi pe combinaţii simple. Pe fundalul acestei armonii, culorile variază de la tonuri neutre de lumini şi umbre până la nuanţe calde, de miere, vanilie şi smalţ alb. Ţesăturile naturale, cum sunt lâna, pâsla moale şi caşmirul, apar în combinaţie cu lemnul, sticla, ceramica şi porţelanul de calitate.
Cei interesaţi să vitarea acestui târg se pot adresa Ancăi Murar, reprezentant Messe Frankfurt în România şi Republica Moldova, tel.: 0722 454 225, e-mail: office@expo-germania.ro