2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialCum întreţinem aparatele electrocasnice

Cum întreţinem aparatele electrocasnice

Ciorbele, sosurile, fripturile, cam tot ce aţi gătit se va „observa” pe aragazul sau în cuptorul dumneavoastră. De aceea, vă recomandăm ca după fiecare utilizare a acestor aparate electrocasnice să le curăţaţi corespunzător. Nu doar că le veţi prelungi viaţa, dar veţi găti în continuare eficient şi cu plăcere mâncărurile preferate.

Cuptoarele

În mod obişnuit, le puteţi curăţa cu sprayuri pentru cuptoare. Stropii de ulei de pe pereţii acestor aparate electrocasnice se mai îndepărtează cu apă caldă şi detergent de vase, atunci când sunt călduţe. Dacă aveţi de-a face cu pete mai vechi, utilizaţi soluţii speciale. Sunt contraindicate însă substanţele agresive, de lustruire, accesoriile pentru curăţat vasele, inhibitorii de coroziune şi alte produse care pot zgâria. Atenţie! Sprayurile pentru curăţarea cuptoarelor nu trebuie să intre în contact cu suprafeţele cu strat protector, din oţel inoxidabil, cu cele acoperite cu zinc sau cu cele cu părţi de aluminiu, deoarece le pot decolora sau deteriora.

Pentru curăţarea accesoriilor (cum ar fi tava pentru biscuiţi, grila cuptorului etc.) aveţi nevoie de apă caldă şi detergent obişnuit pentru vase. Marginile interioare ale uşii, tava de copt şi vasul de colectare a grăsimii sunt acoperite cu un email special, ceea ce face mai uşoară curăţarea la temperatura camerei.

Aveţi grijă să curăţaţi filtrul de grăsime după fiecare utilizare cu o perie moale, înmuiată în apă caldă cu detergent. Îl puteţi spăla şi la maşina de spălat vase, dar înainte este bine să îl lăsaţi să se înmoaie în apă.

Multe aragazuri sunt echipate cu cuptoare cu funcţie de auto-curăţare. Acestea folosesc un sistem bazat pe temperaturi ridicate pentru a incinera murdăria, lăsând în urmă doar cenuşă. Cuptoarele cu curăţare continuă trebuie şterse de praf săptămânal, iar cele cu auto-curăţare, după ciclul de curăţare.

Dacă nu vreţi să pierdeţi timp inutil cu frecatul accesoriilor, aplicaţi o soluţie pentru curăţarea grătarelor. Aceasta dizolvă grăsimea acumulată în timp pe grătare, griluri, rotisoare şi alte accesorii.

Aragazurile

Înainte de a curăţa aragazul este bine să-l lăsaţi să se răcească. Pentru partea din faţă a carcasei puteţi folosi detergenţi speciali pentru aragaz (sau detergenţi pentru vase) pe care îi găsiţi în orice supermarket. Încearcaţi să evitaţi substanţele de curăţare agresive sau accesoriile abrazive. De asemenea, nu utilizaţi dispozitive de curăţat cu jet de abur.

Există modele de aragazuri care au suprafeţe acoperite cu email sau plastic (de regulă, butoanele şi mânerele). Curăţaţi-le cu o cârpă moale şi cu substanţe lichide speciale, destinate suprafeţelor emailate.

Spălaţi grila de gaze, zona de gătit şi componentele arzătoarelor cu apă caldă şi detergent pentru spălarea manuală a vaselor. În ceea ce priveşte întreţinerea elementului termic şi a dispozitivului de aprindere, apelaţi la o perie moale. Pentru ca aragazul să funcţioneze fără probleme, aceste elemente trebuie să fie mereu curate. După ce curăţaţi coroana şi capacul coroanei, ştergeţi şi uscaţi toate elementele şi abia apoi aşezaţi-le în locaşurile lor.

Hotele se curăţă periodic

Curăţarea lor periodică va contribui la menţinerea unui aspect plăcut şi a unei funcţionări îndelungate. Multe aragazuri au hote separate sau încorporate deasupra suprafeţelor de gătit. Ventilatoarele ce atrag aerul şi fumul trebuie curăţate pentru a le feri de acumulări şi pentru a funcţiona eficient. Este de dorit ca atât interiorul, cât şi exteriorul hotei să fie şters des. Când este necesară o curăţare minuţioasă, se foloseşte o soluţie formată din apă fierbinte şi detergent de spălat vase, pentru a înlătura grăsimea. Filtrele de pe hotele neventilate se înlocuiesc o dată la şase luni sau cât de des este recomandat de producător.

Zonele electrice de gătire

Dacă deţineţi o plită electrică, trebuie să ştiţi că o puteţi curăţa cu apă caldă şi cu un detergent blând pentru vase. În cazul în care aveţi de-a face cu pete uscate, mai întâi umeziţi-le cu un burete, după care îndepărtaţi-le. După fiecare curăţare, aveţi grijă să ştergeţi plita până ce se usucă.

În timp, plitele se pot deteriora din cauza lichidelor sărate sau a mâncărurilor fierbinţi care au dat în foc. De aceea, vă recomandăm să le spălaţi după fiecare utilizare.

În timp, marginile plitelor realizate din oţel inoxidabil se pot îngălbeni. Acest fenomen poate fi stopat parţial cu ajutorul substanţelor obişnuite, destinate curăţării metalului. Atenţie! Nu folosiţi accesorii aspre (de curăţare a vaselor), care le pot zgâria.

Produsele de curăţat puternice prezintă unele riscuri. La contactul cu pielea şi ochii, acestea pot fi foarte periculoase. Ca atare, în timpul curăţării, protejaţi-vă ochii, folosiţi mănuşi şi evitaţi să inspiraţi aburii degajaţi.

Cuptoarele cu microunde

Cuptorul cu microunde este foarte uşor de întreţinut, putându-se curăţa cu detergent de vase sau cu soluţii pentru aparate frigorifice. Daca prezintă pete greu de scos, este recomandat să se pună în cuptor o cană cu apă pe care să o lăsaţi să fiarbă câteva minute. Vaporii degajaţi înmoaie grăsimile. Mirosurile neplăcute se îndepărtează cu oţet, care trebuie ţinut în interior cel puţin o noapte.

Întreţinerea maşinii de spălat vase

Exteriorul maşinii se curăţă cu o lavetă umedă, însă o bună funcţionare a acesteia presupune mai mult decât atât. Aşadar, nu trebuie să vă lipsească un detartrant pentru aparate menajere, care are rolul de a îndepărta depunerile de piatră. Acelaşi produs îl puteţi folosi şi pentru curăţarea cafetierelor.

Soluţia de îndepărtare a calcarului (detartrant şi anticalcar) se foloseşte în modul următor: se adaugă 1L soluţie la ciclul principal de spălare cu cel mai lung ciclu de clătire – cu sau fără vase. Programul trebuie lăsat să deruleze până la capăt.

Truc: dacă interiorul maşinii de spălat vase reţine mirosurile, se pot pune trei linguri de bicarbonat de sodiu pe fundul maşinii care se lasă peste noapte. Mirosurile vor fi îndepărtate împreună cu bicarbonatul de sodiu la următoarea spălare. Text Box:

Sfaturi de la Franke

Bateriile de bucătărie se curăţă cu apă şi săpun şi apoi se usucă cu o lavetă pentru a evita depunerile de calcar. Se instalează filtre pentru robinete sub chiuvetă şi se curăţă periodic sita interioară a acestora. Deasemenea se curăţă periodic filtrul care se găseşte în capul pipei robinetului.

Hota de bucătărie se întreţine cu un burete uşor umezit şi o cantitate mică de săpun neutru, după care se limpezeşte cu o cârpă umezită şi se usucă bine cu o cârpă moale. În cazul hotelor din inox, sensul de ştergere trebuie să urmeze sensul de şlefuire. Filtrele de grăsime trebuie spălate conform indicaţiilor din instrucţiunile de instalare, utilizare şi întreţinere, la 2 luni sau chiar mai des în cazul utilizării intensive iar cele din cărbune trebuie înlocuite conform indicaţiilor din aceleaşi  instrucţiuni, la 4 luni sau chiar mai des la utilizare intensivă.

Frigiderul se aşează într-un loc uscat cu ventilaţie continuă, în nici un caz lângă o sursă de căldură. Trebuie asigurată o bună ventilare a apa-ratului şi să nu se introducă alimente şi lichide la temperature mai mari decât cea a camerei, iar uşile nu se lasă deschise mai mult decât este nevoie. Este indicat deasemenea ca produsele alimentare şi lichidele să fie introduce în frigider în vase închise.

Sfaturi de la Candy

O bună congelare

Congelarea alimentelor proaspete şi alimentelor fierte este un truc valoros şi util, ce vă oferă multe beneficii. Prin congelare, puteţi avea platourile gata de a fi servite oricând şi puteţi economisi bani, profitând de avantajul ofertelor speciale de la începutul sezonului. Prin câteva sfaturi simple aveţi posibilitatea de a păstra alimentele proaspete, păstrând aroma intactă şi proprietăţile nutritive.

Cum eliminăm petele

Pix: îmbibaţi un şerveţel din bumbac într-o soluţie de alcool rafinat sau oţet; bere: spălaţi în apă călduţă sau în apă şi alcool (un căpăcel la jumătate de litru); cafea: înmuiaţi imediat în apă rece, apoi spălaţi normal; smoală: pată proaspătă: benzină sau trielina, pată uscată, înmuiaţi cu ulei, clătiţi;  gumă de mestecat: frecaţi cu un cub de gheaţă;  ciocolată: pată uscată: apa caldă,  pată uscată: 10g borax la litrul de apă;  iarbă: pe bumbac: suc de lămâie şi sare, uscaţi la soare,   mătase: apă oxigenata la 2% şi vărsaţi picătură cu picătură puţin ammoniac;  fructe:  pe pînză albă: înălbitor, pe ţesut colorat: acid citric sau suc de lămâie şi sare; îngheţată:  pată proaspătă: apă rece,  pată uscată: 10g de borax la litrul de apă şi lăsaţi la înmuiat; băuturi:  apă călduţă, completaţi cu apă şi amoniac; roşii:  pată proaspătă: apă caldă şi amoniac, pată uscată: apă oxigenată şi amoniac;  parfum: tamponare cu apă  oxigenată şi apă, înmuiaţi cu apă şi oţet; ruj: apă şi săpun sau apă şi înălbitor, sau tamponaţi cu benzină sau apă oxigenată; rugină: lână şi mătase: tamponaţi cu o parte amoniac şi şase apă; bumbac: lămâie caldă;  sânge:  apă rece sau călduţă şi acid tartaric;  sudoare: tamponaţi cu apă şi amoniac, clătiţi cu apă şi amoniac, clătiţi cu apă distilată, sau trei părţi alcool şi trei amoniac, după care procedaţi ca şi mai sus;  tinctură de iod: tamponaţi cu amoniac; umiditate: apă cu un căpăcel de sare amoniac şi un căpăcel cu sare fină de bucătărie, întindeţi peste pată şi uscaţi la aer; unt: pată proaspătă: acoperiţi cu talc, pată uscată: trementină, lăsaţi să se usuce şi uscaţi cu aer cald, aşezând dedesubt o sugativă; ou: apă rece şi săpun sau apă rece şi amoniac; colorant: aşezaţi sub pată o cârpă uscată, tamponaţi esenţa de trementină,  dacă pata este uscată înmuiaţi prima dată cu ulei.   Text Box:

Cum păstrăm produsele proaspete

Pentru sfaturi şi recomandări în acest sens ne-am adresat Alinei Ceauşescu, marketing manager, Candy Hoover Romania.

–  Lăsaţi mâncarea să se răcească înainte de a o introduce în congelator. 

–   Congelaţi în porţiuni mai mici, potrivite pentru o singură masă. 

–   Ţineţi mâncarea în recipiente de calitate, adecvate pentru produsele alimentare ce le conţin. Ambalajul va proteja alimentele de pierderea de umidităţii, evitându-se uscarea. Încercaţi eliminarea completă a aerului din ambalaj, deoarece acesta acţionează ca un izolator termic şi încetineşte congelarea alimentelor. 

–   Asiguraţi-vă că ambalajele pentru congelat sunt intacte. În caz contrar produsele din ele se vor deteriora. 

–  Nu puneţi împreună produsele proaspete cu cele congelate. 

–   Organizaţi produsele congelate încât să nu atingă grila congelatorului sau pereţii compartimentului congelator marcat cu *** 

–  Respectaţi cantitatea maximă de congelare în 24 de ore, indicată de producător. 

–   Consumaţi alimentele congelate prin rotaţie, astfel încât produsele rămase în congelator să fie mai proaspete decât cele consumate. 

–  Respectaţi termenul de valabilitate al fiecărui aliment.

Alina Ceauşescu marketing manager CANDY HOOVER ROMANIA

Cum întreţinem aparatele electrocasnice mici

Mixerele, toasterele, maşinile de făcut pâine etc. au fost şi ele folosite din plin. Pentru sfaturi privind întreţinerea lor bună ne-am adresat Oanei Tănăsescu, SO Senior Marketing Manager & Marketing Manager DA, Philips România

Electrocasnicele mici se spală cu apă şi detergent de vase şi se şterg cu un burete moale. Accesoriile detaşabile ale aparatelor se spală sub jet de apă, cu detergent, iar baza lor, care conţine circuitele electrice, se şterge cu un burete îmbibat în apă. În momentul operaţiunilor este indicat ca aparatele să fie deconectate de la reţeaua de curent electric.

Soluţiile de curăţat abrazive sau care au în componenţa lor substanţe acide şi puternice pot ataca suprafaţa electrocasnicelor. De asemenea, un spălător de vase din sârmă sau un burete aspru le poate zgâria. Aşadar, trebuie evitată folosirea acestor produse.

Oana TĂNĂSESCU SO Senior Marketing Manager & Marketing Manager DA Philips România

Cele mai citite

Protest de Ziua Culturii Naționale: Sindicaliștii atrag atenția asupra subfinanțării și inechităților din domeniu

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Presă „CulturMedia” a anunțat un protest organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, pentru a...
00:01:12

VIDEO. O rachetă lansată din Yemen pe o casă dintr-un sat israelian

Armata israeliană a declarat marți dimineața că a încercat de mai multe ori să doboare o rachetă lansată din Yemen, care a declanșat sirenele...

Rata inflației a crescut în decembrie la 5,14%

Mărfurile alimentare și serviciile au fost în topul scumpirilor Rata anuală a inflației a urcat la 5,14% în luna decembrie 2024, de la 5,11% în...
Ultima oră
Pe aceeași temă