15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialRețeta zilei: Plăcinta ciobanului

Rețeta zilei: Plăcinta ciobanului

Plăcinta ciobanului, „shepherd’s pie”, este o rețetă britanică clasică și se aseamănă cu musacaua de cartofi. Însă, plăcinta se prepară cu carne de vită amestecată cu ceapă, usturoi, pătrunjel și mazăre, iar compoziția formată este acoperită cu un topping de piure de cartofi fin, pregătit cu unt și smântână.

Plăcinta pregătită după rețeta prezentată de site-ul picturetherecipe.com se aseamănă cu prânzul pe care îl serveau jucătorii de Quidditch din „Harry Potter” înainte de fiecare meci.

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea cum se pregătește plăcinta ciobanului.

Citește și: Rețetă magică: Cum se prepară berea din filmele „Harry Potter”

Ingrediente

  • 500 g de carne de vită
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • o ceapă de mărime medie, tocată
  • trei sau patru căței de usturoi, tocați
  • doi morcovi de mărime medie, tăiați în cuburi
  • două tulpini de țelină, tăiate în cuburi
  • 120 g de boabe de mazăre congelate
  • o linguriță cu condimente italiane sau cu condimentul preferat
  • o lingură cu sos de soia cu oțet (worcestershire sauce.)
  • 230 g de sos de roșii
  • un pumn plin cu pătrunjel proaspăt, mărunțit
  • trei sau patru cartofi de mărime medie, curățați și fierți

Citește și:  FOTO. Opt băuturi, dulciuri și mâncăruri magice din filmele „Harry Potter”, care se pot face ușor în viața reală

  • două linguri cu unt
  • 160 ml de smântână
  • sare și piper după gust
  • un ou

Mod de pregătire

Se încălzește uleiul de măsline într-o tigaie adâncă.

Peste uleiul încins se adaugă ceapa tocată.

După ce se călește ceapa, se adaugă usturoiul mărunțit și se lasă la călit timp de câteva minute.

Apoi, se adaugă cuburile de morcovi, țelină și boabele de mazăre înghețate și se amestecă.

După aceea, se adaugă carnea de vită și se lasă la înăbușit la temperatură medie, până când prinde o nuanță maronie.

Citește și: Ce alimente să consumi ca să îți DETOXIFIEZI organismul

Se condimentează compoziția cu sare, piper, condimentul italian sau un alt condiment preferat și sosul de soia cu oțet. Se amestecă bine.

Apoi, se toarnă sucul de roșii, se amestecă bine și se lasă la fiert. După aceea, se pune capacul deasupra tigăii, se scade temperatura și se lasă compoziția pe aragaz pentru 10 minute. Imediat după ce se scade temperatura, se adaugă pătrunjelul mărunțit.

Între timp, se pregătește piureul de cartofi. Se curăță cartofii, se spală, se taie în cuburi mari și se pun la fiert în apă cu sare. Apoi, se scurg și se pun înt-un blender sau într-un vas înalt. Se adaugă smântână, unt și, opțional, praf de usturoi și se amestecă în blender sau cu un mixer, până când se face piureul.

La final, se adaugă sare și piper după gust.

Pentru servire, se pun câteva linguri pe fundul unui bol sau unei farfurii adânci și, deasupra, se pune piureul de cartofi cu o lingură.

La sfârșit, cu o pensulă de silicon, se ung ușor crestele formate în piure cu un ou bătut cu o linguriță de apă.

Se dă la cuptor, la 200 de grade Celsius, pentru 10 sau 15 minute, până când cartofii formează o crustă aurie. Se decorează cu pătrunjel proaspăt.

Cele mai citite

Mikel Arteta dă vina pe minge pentru înfrângerea Arsenalului cu Newcastle: „Este înșelătoare”

Antrenorul spaniol al lui Arsenal a invocat caracteristicile mingii utilizate în Cupa Ligii pentru justificarea înfrângerii cu 0-2 în fața lui Newcastle. Arsenal a pierdut...

Fost ministru de Finanțe: „Scăderea pragului ar putea duce la diminuarea fondurilor la buget”

„Ordonanța trenuleț,” publicată recent în Monitorul Oficial, introduce schimbări semnificative în regimul fiscal aplicabil microîntreprinderilor. Începând din 2025, pragul veniturilor pentru care firmele pot beneficia...

Victor Angelescu, nemulțumit de evoluția Rapidului. „Egalurile nu ne avantajează”

Acționarul minoritar al Rapidului critică numărul mare de remize și cere mai mult curaj în joc pentru calificarea în play-off Victor Angelescu, acționarul minoritar al...
Ultima oră
Pe aceeași temă