Falafelul este un preparat tradițional din Orientul Mijlociu și se aseamănă cu o chiftea, dar este făcut din năut, usturoi, pătrunjel, coriandru, lămâie și alte condimente. Pregătit după rețeta sugerată de site-ul picturetherecipe.com, falafelul este excelent atât pentru un prânz în familie, cât și pentru petrecerile cu prietenii vegetarieni.
Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea etapele de pregătire a falafelului
Citește și: Săptămâna vegetarienilor în București. Ce evenimente se vor desfășura
Ingrediente
- 200 g de năut spălat și scurs peste noapte
- 200 g de pătrunjel tocat
- 100 g de coriandru mărunțit
- două sau trei căței de usturoi
- o linguriță cu pudră de coriandru
- o linguriță cu chimen
- o jumătate de linguriță cu piper negru
- o jumătate de linguriță cu praf de chilli
- sare după gust
- o linguriță cu suc și coajă de lămâie
- o lingură cu ulei de măsline
- Semințe de susan pentru decor
- Ulei vegetal sau 2 – 3 linguri cu ulei de măsline pentru prăjit
Citește și: Ce alimente să consumi ca să îți DETOXIFIEZI organismul
Mod de pregătire
Se lasă năutul în apă în timpul nopții sau până când își dublează volumul.
Se scurge năutul și se pune într-un blender.
Se curăță și se mărunțesc cățeii de usturoi. Se mărunțesc pătrunjelul și frunzele de coriandru.
Se adaugă usturoiul, pătunjelul, coriandrul, condimentele, coaja și zeama de lămâie în blender.
Apoi, se adaugă o lingură cu ulei de măsline.
Citește și: Prânz vegetarian rapid și gustos. Sandviș vesel cu hummus, legume și avocado
Se pornește blenderul scurt, de opt sau zece ori, până când toate ingredientele sunt amestecate și mărunțite, dar nu foarte fin.
Se pune compoziția într-un bol larg, după care se modelează în bile mici. Apoi, se presează ușor fiecare bilă de compoziție.
Se așază chiftelele formate pe o hârtie de copt unsă cu puțin ulei. Se presară deasupra semințe de susan, care se presează ușor pe suprafața fiecărui falafel, astfel încât să nu cadă.
Citește și: Rețetă ușoară și rapidă: Hummus cu usturoi și roșii uscate
Apoi, se prăjesc chiftelele în mult ulei vegetal, care să le acopere. Falafelul se mai poate prăji și într-o tigaie cu două sau trei linguri cu ulei de măsline. Însă, prăjit în mult ulei vegetal, formează o crustă crocantă pe ambele părți.
Se servește cu hummus, cu salată de legume sau cu sosul preferat.