Prăjitura cu afine are un gust dulce-acrişor și poate fi servită atât caldă, cât şi rece, fiind delicioasă alături de o cupă de îngheţată, într-o zi toridă de vară.
Ingrediente:
700 grame de afine proapete
4 ouă
120 grame de smântână
250 grame de zahăr tos
80 grame de făină (pentru aluat)
un vârf de linguriţă de sare
Pentru crusta de deasupra:
120 grame de zahăr tos
120 grame de făină
60 grame de unt
Mod de preparare:
Încălziţi cuptorul la 175 grade Celsius. Puneţi afinele într-o formă de tartă unsă cu unt. Amestecaţi 250 de grame de zahăr, 80 de grame de făină şi sarea. Adăugaţi ouăle şi smântâna, amestecând ingredientele până ce se omogenizează. Turnaţi aluatul peste afine.
În alt bol, amestecaţi 120 de grame de zahăr şi 120 de grame de făină, adăugaţi untul şi omogenizaţi ingredientele cu mixerul, până obţineţi un aluat sfărâmicios. Presăraţi aluatul sfărâmicios peste compoziţia de prăjituri şi daţi la cuptor timp de 50 de minute, până când prăjitura capătă o crustă aurie. Lăsaţi prăjitura să se răcească pe un grătar, apoi tăiaţi-o în bucăţi.