Uzina de Materiale Fotosensibile din cadrul AZOMUREȘ se va redeschide joi, la Târgu Mureș, după 13 ani de la oprirea producției, informează Agerpres.
Uzina nu va mai produce peliculă, ci va servi drept spațiu cultural. La ceremonia de redeschidere va fi prezentată și o expoziţie de fotografii din arhiva agenției Agerpres. Printre imaginile din expoziție se regăsesc instantanee din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, din timpul unor calamităţi, precum şi cadre cu Familia Regală a României.
Alături de Arhiva Fotografică a AGERPRES, la redeschiderea Uzinei de Materiale Fotosensibile din Târgu Mureş va fi vernisată şi o expoziţie de pictură a unor artişti contemporani transilvăneni, formată din opere deţinute în colecţii private şi va fi susţinut un concert de cameră al Academiei Sighişoara.
Concertul ‘Academiei Sighişoara’ va consta într-un program cu tema ‘George Enescu – Bartok Bela, Interferenţe’ şi va fi susţinut de muzicieni din România şi din străinătate, Alexandru Gavrilovici (Elveţia), Andreea Duca (Spania), Stephane Giampellegrini (Luxemburg), Aurelian Bacan (România) şi cvartetul de coarde Arcadia
(România).
La inaugurarea noilor spaţii culturale de la Târgu Mureş şi-a anunţat participarea şi ambasadorul Elveţiei în România, Jean-Hubert Lebet.
Uzina de Materiale Fotosensibile are o suprafaţă de aproximativ 7 hectare, deţine numeroase hale şi o clădire centrală de mari dimensiuni, pentru care se caută parteneri pentru dezvoltarea de afaceri. Începând din anii ’80, Uzina de Materiale Fotosensibile Azomureş a fost brandul fotografic al României, însă în era digitalizării secţia Foto a Azomureş s-a dovedit nerentabilă şi a fost închisă în anul 2003.
Întrucât conducerea Azomureş nu a găsit un cumpărător pentru această clădire aflată în stare bună de conservare, iar demolarea ar costa extrem de mult, întrucât a fost proiectată de către japonezii de la Fujitsu să reziste la un cutremur de 9,4 grade pe scara Richter, compania a decis să transforme o serie de spaţii pentru organizarea de manifestări culturale.
În urma unei investiţii de circa 15.000 de euro, compania a renovat o hală care va găzdui Arhiva Fotografică a AGERPRES, expoziţia de pictură şi concertul Academiei Sighişoara, acestea fiind primele acţiuni care se vor derula aici după 13 ani.
Secţia de materiale fotosensibile a societăţii Azomureş Târgu Mureş a fost singurul producător român de produse şi filme foto. Până în 1989, filmele foto marca Azomureş au dominat piaţa românească de profil, producţia cinematografică din România este imprimată pe aceste filme, iar clinicile sau secţiile de radiologie din spitalele româneşti foloseau produsele fabricate la Târgu Mureş.