Vor fi prezentate 34 de brevete, 21 propuneri de brevete și 60 de cercetări.
Specialiști din 17 instituții de învățământ universitar din țară participă, începând de ieri, timp de trei zile, la prima ediție a Salonului de Inventică „Ugal Invent” de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați.
Potrivit prorectorului universității, Anca Nicolau, la această primă ediție a salonului de inventică sunt aduse în atenție 119 invenții, dintre care 34 de brevete, 21 propuneri de brevete, 60 de cercetări și patru prezentări, realizate de specialiști din instituții de învățământ universitar din Galați, Iași, Pitești, Suceava, Oradea, București și Cluj Napoca, dar și de asociații și firme colaboratoare.
„Invențiile nu trebuie să rămână în sertare. Facem și noi un pas către implementarea lor în industrie, sperăm să avem oameni de afaceri interesați de proiectele noastre. Față de saloanele tradiționale, manifestarea noastră are și o componentă de instruire, în sensul că vor exista prezentări pe teme legate de proprietatea intelectuală, industrială, de transferul tehnologic, instrumente de lucru pentru IMM-uri,” a declarat Anca Nicolau. Ea a precizat că gazda manifestării, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, este prezentă cu 13 brevete, zece propuneri de brevete și 37 de lucrări științifice. După cele două zile de prezentare a brevetelor, în cea de-a treia zi, juriul special întrunit va acorda premii pentru cele mai bune invenții – medalii de aur, argint și bronz – dar și pentru cel mai tânăr, respectiv cel mai în vârstă inventator și pentru doamna-inventator care se va remarca prin cel mai interesant brevet.
Potrivit organizatorilor, spre deosebire de saloanele de inventică cu tradiție din țară – organizate, anual, la Iași, Cluj sau București – manifestarea organizată de universitatea gălățeană îmbină partea de expoziție a invențiilor cu cea de comunicări științifice, programul salonului cuprinzând și o serie de conferințe, pe diverse teme, susținute de experți în domeniul legislației privind proprietatea intelectuală, cea industrială sau cea privind modalitatea de organizare și funcționare a clusterelor.
ANIVERSARE
60 de ani
Salonul marchează și împlinirea a 60 de ani de inginerie la Galați. „Am vrut să legăm acest eveniment de aniversarea a 60 de ani de la înființarea Facultății de Mecanică, așa că, pe 10 octombrie, în Aula Magna din Campusul Științei, va avea loc o ceremonie, în prima parte a zilei, la care invităm foști decani, autorități, agenți economici și studenți. Tot atunci vor fi acordate premiile „Ugal Invent”, iar ministrul IMM-urilor, Florin Jianu, va semna un document prin care se înființează, la Galați, Clusterul Dunărea de Jos”, a declarat decanul Facultății de Inginerie, Cătălin Fetecău.