7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialFAKE NEWS. NASA: Terra va cunoaște 15 zile de întuneric neîntrerupt în...

FAKE NEWS. NASA: Terra va cunoaște 15 zile de întuneric neîntrerupt în martie 2017

UPDATE: Doctorul Gheorghe Borcean a declarat pentru România Liberă că aşteaptă rezultatul anchetei, însă nu are ce să-şi reproşeze pentru că a acţionat pentru salvarea vieţii pacientei. Soţul femeii decedate solicită daune de un milion de euro.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr Gheorghe Borcean, este acuzat de malpraxis şi ucidere din culpă, după decesul unei paciente la Spitalul Municipal din Caransebeş.

România Liberă: Sunt nişte acuzaţii foarte grave care vi se aduc. Ce s-a întâmplat cu această pacientă, aţi respectat indicaţiile terapeutice?

Gheorghe Borcean: Sunt acuzaţii grave, dar sunt doar afirmaţiile petentului. Lucrurile sunt reclamate şi la Colegiul Medicilor, şi la Comisia de malpraxis a DSP, şi la Parchet. S-a acţionat în conformitate cu toate normele profesionale şi deontologice. Am acţionat în disperare de cauză. 

Rl: Pacienta a făcut două stopuri cardiace pe masa de operaţie înainte de intervenţia chirurgicală. Cum se procedează în astfel de situaţii?

Gheorghe Borcean: Evident că am operat-o, pentru că nu era un diagnostic, iar acesta a rămas necunoscut şi după autopsie. După ce s-a resuscitat, am operat-o în ideea că poate există în abdomenul său o cauză care să producă starea septică care a degradat-o până acolo încât să facă două stopuri cardiace.

Rl: Şi a fost stare septică?

Gheorghe Borcean: Evident, a fost un şoc septic de cauză neprecizată, iar acum aşteptăm examenele histologice pentru precizări. Toată echipa medicală care este acuzată acum îşi manifestă întreaga empatie pentru suferinţa soţului femeii. Reclamantul a fost tot timpul cu noi şi nici o decizie care s-a luat în acele momente nu s-a luat decât în deplină transparenţă, adică omul a ştiut mereu ce se întâmplă şi că starea soţiei se degradează. Am încercat să transferăm pacienta la o clinică de boli infecţioase ca să găsească ce ar putea avea, care ar fi cauza stării sale septice şi nu am reuşit acest lucru nici în data de sâmbătă, când eu nu am fost de gardă, eu m-am implicat practic ca un medic cinstit preia o gardă ca şef de secţie, fără să mă dau în lături de la nimic. Ce se întâmpla dacă o puneam pe salvare ca să o trimitem undeva?

Rl: Dacă nu aţi fi operat-o ce se întâmpla? Putea să supravieţuiască?

Gheorghe Borcean: Făcuse deja două stopuri cardiace şi nimeni nu face stop după stop şi apoi supravieţuieşte, îl face pe al treilea şi moare. Operaţia nu s-a făcut nu neapărat pentru a face o procedură terapeutică, ci pentru a a afla măcar un diagnostic. Au mai fost cazuri în care există abcese care nu se manifestă clinic, supuraţii retroperitoniale acoperite de organ, care pot şi ele la rândul lor să producă o astfel de stare ca aceea cum avea această bolnavă. Dar ea a fost o pacientă a avut tomografie, a fost pe terapie intensive, deci nu a fost o pacientă abandonată. Duminică am preluat-o eu şi în disperare de cauză am operat-o. Ea nu a murit că am operate, a murit de boala ei. Soţul pacientei ne cere daune de un milion de euro.      

Rl: Ce veţi face în perioada următoare, vă veţi recuza? 

Gheorghe Borcean: Bineînţeles, că nu pot să judec eu speţa mea. Noi ne-am asumat pe deplin tot ce s-a întâmplat şi a existat consimţământul pacientei, există semnătura femeii în foaia de observaţie. Familia a ştiut ce urmează să se întâmple şi împreună am luat deciziile. Ancheta îşi urmează cursul. Există un certificat medico-legal care la cauza decesului este trecut cuvântul “necunoscută”. Pacienta a fost resuscitată de două ori când am făcut laparatomia, nu a murit din cauza operaţiei. A murit de boala sa, care este necunoscută. Noi am luptat să o salvăm, în jurul acestei paciente în două zile s-au perindat toţi doctorii din spital, s-au dat nu ştiu câte telefoane la clinici şi nimeni nu a primit-o că nu se ştia ce avea, de unde avea starea septică. Şi nici medicul legist nu a găsit cauza, aşteptăm rezultatele examenelor histologice din organe ca să ştim ce poate să fi fost acolo, poate a fost o intoxicaţie, poate a fost o infecţie virală care a evoluat rapid – că ea a revenit la spital sâmbătă dimineaţa la ora 05.00 şi a refuzat internarea, ceea ce a însemnat încă o şansă ratată pentru ea.  

—-

Familia unei paciente în vârstă de 51 de ani reclamă faptul că dr Borcean, împreună cu alţi medici au operat-o pe bolnavă, deşi nu a avut acceptul nimănui. Aceasta a ajuns la spitalul din Caransebeș în dimineața zilei de 18 februarie, cu febră mare, primul diagnostic fiind amigdalită acută. Pacienta a plecat acasă pe propria răspundere după ce a primit tratament la domiciliu, iar după șase ore s-a întors la urgență cu dureri abdominale insuportabile.

Medicii susţin că i-au făcut toate investigaţiile posibile, însă nu au reuşit să stabilească un diagnostic. Potrivit banatulazi.ro, medicul chirurg Gheorghe Borcean a decis să o deschidă abdominal, ca să se asigure că nu are o hemoragie sau alte afecţiuni. Pe masa de operaţie, înainte de începerea procedurii chirurgicale, femeia a suferit două stopuri cardiace. Cu toate acestea, pacienta a fost operată şi nu a supravieţuit.

George Ilcu, soţul femeii, a declarat că medicul nu a avut acceptul nimănui pentru a face operaţia, medicii punându-i pacientei mai multe diagnostice printre care ocluzie intestinală, pancreatită și septicemie. După o serie de investigații amănunțite, a doua zi femeia a fost supusă unei operații minim invazive. Chiar înaintea intervenţiei a făcut stop cardiac de două ori, iar după câteva ore a murit. „Doamna Bâldea Zenovica, doctorul Borcean Gheorghe, care era medic de gardă în ziua de 19, doctorul Marinescu Dumitru, medicul curant al soției, medic chirurg, și doctorul Hana Cătălin Eduard, medicul anestezist”, îi enumeră soțul femeii pe cei împotriva cărora a depus plângere.

Conducerea spitalului nu a demarat o anchetă, așteaptă concluziile autorităților. „Nu s-a luat nicio măsură în acest moment. Se așteaptă să vedem care vor fi următorii pași în ceea ce privește organele de cercetare penală”, spune Alin Simeria, purtătorul de cuvânt al Spitalului Caransebeș. 

Poliţia s-a autosesizat și a deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Soţul femeii decedate a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caransebeş şi a sesizat Comisia de malpraxis din cadrul DSP Caraş-Severin. Colegiul Medicilor s-a autosesizat şi a deschis o anchetă în acest caz, iar chirurgul Gheorghe Borcean, cel care conduce acest for, urmează să se recuze.

După cum scrie expressdebanat.ro, soțul îndurerat a asistat la toate manevrele medicale întreprinse de doctorii aflați de gardă în data de 18 până în 20 februarie, a văzut incompetența medicală în cazul soției sale, de aceea a cerut transferul la Timișoara pe care nu l-a primit pe motiv că nu ar ști cu exactitate ce să treacă în foaia medicală. „Eu am făcut deja plângere penală pentru ucidere din culpă la Parchet și pentru malpraxis la DSP Caraș-Severin celor patru medici: Borcean Gheorghe, Marinescu Dumitru, Hana Cătălin și Bâldea Aida. De asemenea, am depus plângere penală pentru profanare de cadavru medicului legist Riteș Ianăș, pentru că nu a tratat cadavrul cu demnitate și l-a lăsat deschis și tranșat ca pe un animal”, spune George Ilcu.

Acesta consideră că nu va afla niciodată dacă medicii i-au administrat cum trebuie toate medicamentele prin perfuzare, pentru că medicul legist nu a recoltat probele de sânge pentru analizele toxicologice: „După autopsie am aflat de la medicul legist că nu a recoltat analizele de sânge pentru că, spune el, nu era trecut în ordonanța de la dosar, venită de la Poliție. Am întrebat la Poliție și ei afirmă că era trecută această solicitare, mai ales că legea prevede ca la o moarte suspectă în spital, să se recolteze obligatoriu probe de sânge pentru analizele toxicologice”, menționează George Ilcu, care spune că în acest fel nu se mai poate face confruntarea între probele de sânge și tratamentul administrat de doctori, care ar trebui să se regăsească pe fișa medicală din spital.

Îndurerat, bărbatul povestește cu exactitate fiecare moment de când a ajuns cu soția la Urgențe.„Am ajuns cu Mariana la spital la 5 dimineața, în ziua de 18 februarie, cu temperatură 41 de grade Celsius. Au băgat-o în perfuzie și abia după a doua perfuzie i-a scăzut temperatura. I-au recoltat probe de sânge. A ieșit VSH-ul mărit, 56, care în mod normal este 11 și glicemia mărită 220 (normală 115) și au spus să o interneze pe secția Interne. Soția a râs, pentru că ea, practic, nu a fost bolnavă niciodată, avea grijă să nu facă excese. Atunci doctorița a spus că cel mai probabil temperatura a crescut de la o amigdalită acută. I-au dat drumul la solicitarea soției și i-au dat o rețetă cu Nurofen și Klacid, cred, antibiotic de 500 de mg”, declară soțul care precizează că a ajuns cu soția acasă, au cumpărat de la farmacie medicamentele, a luat prima doză, a mâncat puțină supă și a ațipit preț de o oră, însă s-a trezit brusc cu o durere insuportabilă în abdomen.

Au ajuns din nou la urgențe la ora 14.00 și de aici a început întreaga nebuloasă din partea doctorilor, care își dădeau cu părerea despre presupusele boli ale femeii, astfel că după 4 ore, la ora 18.00, George Ilcu a cerut pentru prima dată transferul soției la Timișoara. „Doctorul Hana a spus că nu știe ce diagnostic să treacă pe foaia de externare și astfel nu știe la ce spital să o trimită pe femeie. Au mai trecut câteva ore timp în care au vorbit de ocluzie intestinală, pancreatită, apoi seara, la 20.30, au băgat-o din nou pe ATI în perfuzie, era conștientă, eu am plecat acasă și a rămas mama ei cu ea până la 23.30, când văzând că se simte mai bine, a plecat și ea acasă. A sunat soacra mea pe la 00.30 și a vorbit cu o asistentă care a zis că e bine. La ora 4 dimineață am venit din nou la spital, dar soția mea nu era în salon. Era acolo d-na Bâldea, care avea mama bolnavă și mi-a spus că e dusă la tomograf din nou și că trebuie să fie mai bine pentru că i-au făcut transfuzie de sânge. La ora 7 a intrat de gardă doctorul Borceanu la Chirurgie, care mi-a spus că nu este pentru Timișoara”, a mărturisit soţul femeii decedate la spitalul din Caransebeş.

 

 

 

Cele mai citite

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă