6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăTechPrimul oraș reconstituit virtual în 3D

Primul oraș reconstituit virtual în 3D

Există în toate marile orașe curente de opinie ale societății civile, uneori și ale edililor, care converg spre recuperarea peisajului urban din perioada interbelică, când fiecare oraș avea un anume specific, cu clădiri și parcuri emblematice. În toate marile orașe sunt restaurate fațadele vechilor clădiri pentru a reda ambiental „centrul vechi”. Un astfel de curent de opinie ia amploare și la Galați și este motivat și de faptul că „zestrea” edilitară din perioada interbelică este destul de săracă, pentru că bombardamentele din al Doilea Război Mondial au lovit centrul orașului, fiind distruse peste 1.600 de clădiri. Din cele rămase, câteva zeci au fost restaurate, altele sunt pe punctul de a se prăbuși. Pe  rețelele de socializare sunt multe conturi dedicate clădirilor vechi din oraș, iar grupuri de gălățeni, în special tineri, participă la tururi ale centrului vechi organizate la sfârșit de săptămână pentru a afla istoria fiecărei clădiri.

 

Proiect studențesc

 

La inițiativa și cu susținerea financiară a Asociației „Galați, orașul meu”, un grup de patru studenți de la Facultatea de Inginerie a Universității „Dunărea de Jos” a realizat un film în care printr-un program de calculator este reconstruită 3D principala stradă din centrul vechi al Galațiului, Strada Domnească, de la Parcul „Eminescu” la Strada Gării. Pentru reconstruirea fațadelor clădirilor, unele dintre ele dispărute, și în amenajările parcurilor au fost utilizate cărți poștale vechi. Pentru realizarea filmului de 18 minute a fost necesară procesarea unei imense cantități de informații, fiind reproduse 60 de clădiri „reconstruite” prin compunerea a 240.000 de suprafeţe. După munca de câteva luni, s-a ajuns și la momentul final, al prezentării filmului care le oferă gălățenilor posibilitatea de a se plimba timp de 18 minute prin centrul vechi, pe strada fără trotuar, pavată cu granit, cu stâlpi de iluminat și jardiniere de la începutul secolului 20, cu clădiri dintre care unele astăzi sunt în ruină, dar care în perspectivă 3D își arată gloria de odinioară. Una dintre acestea este Palatul Gheorghiu, care a ajuns în ruină după aproape 25 de ani de procese de revendicare cărora instanțele le-au pus punct abia în acest an, respingând cererea de revendicare.

 

Doar Londra și Parisul mai au ce are Galațiul

 

Acest proiect este un prim pas în demararea unui program de restaurare a clădirilor din centrul orașului, obiectivul inițiatorilor fiind ca centrul vechi să devină zonă pietonală. „Aţi văzut toate clădirile importante ale centrului vechi, consulatele, imobilele istorice, dar aţi văzut şi propunerea noastră de reabilitare a câtorva parcuri sau spaţii mai largi, care ar putea fi folosite drept zone de organizare a unor evenimente culturale, spaţiul de lângă Biserica Greacă şi Parcul Eminescu, pe care noi l-am reconstruit după ilustrate
vechi, aşa cum era la inaugurare, cu Foișorul în el. Milităm ca, măcar o dată pe săptămână, Centrul să fie transformat în zonă pietonală. Sperăm ca pe viitor autorităţile locale să gândească o soluţie de reabilitare a clădirilor din centrul istoric, astfel încât zona să se dezvolte şi să înflorească, așa cum se întâmplă în marile orașe europene”, a declarat Bogdan Radu Brînzan de la Asociația „Galați, orașul meu”, inițiatorul proiectului „Reconstruirea virtuală 3D a centrului istoric al orașului Galaţi”.

Filmul a fost realizat în cadrul unui proiect ştiinţific, în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. „A fost o cantitate enormă de informaţii, 60 de clădiri, 240 de mii de suprafeţe, numai randarea filmului a durat peste 20 de ore. Dar ne mândrim cu faptul că suntem singurul oraş din România cu centrul istoric reconstruit virtual. Aşa ceva mai au Londra şi Parisul sau mai găsim în zonele istorice din Grecia şi Italia”, spune Florin Marin, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie, coordonatorul echipei de studenţi.

 

Sexy-clubul din Parcul „Eminescu”

 

Parcul din centrul Galațiului poartă numele poetului Mihail Eminescu, pentru că aici a fost amplasată pe 16 octombrie 1911 prima statuie ridicată în memoria poetului național. Recent, consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai proiectului de modernizare a Parcului Eminescu, valoarea totală a investiției fiind de 5.971.000  lei.

Lucrările vor presupune reamenajarea celor 6.170 mp ai parcului central. Cea mai grea operațiune va fi pentru municipalitate demolarea clădirii cu etaj construite ilegal în anii ‘90 peste fostul WC public și în care a fost înființat un sexy-club. Dacă se va reuși demolarea sexy-clubului, parcul va fi restaurat după proiectul inițial, așa cum arăta în cărțile poștale de la începutul secolului 20. „E posibil ca în iunie anul viitor – sau chiar mai devreme – să vedem prima cupă de excavator în zonă pentru refacerea lui și aducerea la forma inițială, așa cum a fost ea gândită. Este un parc de patrimoniu, care a avut o arhitectură extrem de frumoasă. Vrem să aducem parcul la modul de prezentare pe care l-a avut atunci când a fost gândit de arhitect”, ne-a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.    

Palatul Gheorghiu 3D

Cele mai citite

Platforma Spotify, acuzată că promovează artiști fictivi pentru a reduce costurile

Spotify este acuzată că își completează listele de melodii cu piese atribuite unor artiști fictivi, o practică menită să reducă plățile către muzicienii reali,...

Justin Trudeau, aproape de pierderea funcției: Moțiune de cenzură planificată pentru începutul anului viitor

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau ar putea pierde guvernarea în primele luni ale anului viitor, după ce liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh, a...

Elon Musk, sprijin public pentru AfD în campania electorală din Germania. Declarația controversată a miliardarului

Elon Musk, miliardarul american și CEO al Tesla și SpaceX, a intrat în atenția opiniei publice din Germania prin sprijinul declarat pentru partidul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă