2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialO firmă de software, declarată Antreprenorul Lunii de Ambasada SUA

O firmă de software, declarată Antreprenorul Lunii de Ambasada SUA

 

O firmă de IT creată de tineri care au absolvit de curând Facultatea de Matematică – Informatică a Universității Babeș-Bolyai a primit titlul de Antreprenorul Lunii Mai, acordat de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Este cea de-a doua companie clujeană care primește acest titlu din partea ambasadei americane după Cooperativa Lunca Someșului Mic, care a fost recompensată de către diplomații americani în luna martie. Firma de IT MIRA a produs o platformă care transformă exercițiile de recuperare medicală în jocuri video. Astfel, pacienții se amuză în timp ce fac exercițiile recomandate de medici. Platforma creată de compania MIRA este deja utilizată de spitale din Marea Britanie, Rusia, India și România.

O idee din studenție care a devenit afacere de succes

Patru studenți ai Facultății de Matematică-Informatică au început să lucreze la proiectul unei platforme care să îmbine exercițiile de recuperare medicală cu jocurile video încă din anul 2009. Totul a început în joacă, pentru o competiție studențească. Însă lucrurile au devenit mai serioase după ce în anii 2010 și 2011 cei patru studenți clujeni au ajuns în finalele mondiale ale unor competiții tehnologice organizate de Microsoft, iar prototipul platformei creat de ei a stârnit interesul investitorilor, astfel că producția platformei a început rapid.

Această platformă este deja utilizată de spitale din mai multe țări. Ambasada Statelor Unite ale Americii a apreciat capacitatea acestor tineri de a inova, spune consilierul care coordonează departamentul economic, Michael Stewart.

„În fiecare lună, ambasada încearcă să identifice un antreprenor sau o afacere care pornește de la o idee minunată și care este apoi transformată într-o oportunitate de business, transpusă în realitate. În această lună am căutat o companie din domeniul medical și am dat peste o companie IT care inovează. Așa că am făcut această călătorie la Cluj, aici unde știu că există o competiție susținută pentru talentele din IT“, afirmă Michael Stewart.

O companie cu tot mai mult succes

Cei patru tineri au fondat propria lor companie după terminarea facultății, spune unul dintre fondatori, Andrei Dascălu. “Softul conține mai multe exerciții interactive medicale, care au fost dezvoltate de către noi. Sunt, de fapt, niște jocuri. În timp ce se joacă, pacienții efectuează anumite mișcări ale corpului. Prin aceste mișcări, se recuperează și sunt monitorizați de către medici.“ Pacienții apreciază acest dispozitiv, afirmă tânăra informaticiană Alina Călin. “Acest sistem îi motivează pe pacienți să își facă exercițiile. Mulți nu și le fac în mod obișnuit deoarece exercițiile sunt plictisitoare și spun că nu au timp. Dar așa ei se amuză în timp ce își fac recuperarea medicală“, a spus Alina Călin. Cercetătorii clujeni vor dezvolta noi aplicații pentru platforma medicală, a adăugat cercetătorul Andrei Cantea. În România, platforma medicală poate fi utilizată în spitale din Cluj-Napoca și din Alba Iulia.   

Cele mai citite

Crin Antonescu: Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Călin Georgescu

Crin Antonescu a declarat, luni, la Antena 3 CNN, că „sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Călin Georgescu”. De asemenea,...

Tradiții pe rit vechi: Ucrainenii și lipovenii din Tulcea se pregătesc pentru Crăciun

În Ajun, mesele sunt decorate cu fân și farfurii goale, în memoria rudelor trecute în neființă Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit...

Peste jumătate de milion de locuri de muncă vacante: Deficitul forței de muncă persistă în România

În perioada ianuarie-octombrie 2024, România a înregistrat 543.440 de locuri de muncă vacante, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă