8.5 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialO aplicație pentru logistică 
dezvoltată la Cluj, în Top 10 mondial

O aplicație pentru logistică 
dezvoltată la Cluj, în Top 10 mondial

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; min-height: 12.0px}p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica; color: #a71f78}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; text-align: justify; text-indent: 5.7px; line-height: 10.0px; font: 10.0px Helvetica}span.s1 {font-kerning: none}span.s2 {font-kerning: none; color: #272c36}

O aplicație dezvoltată de informaticienii clujeni pentru planificarea optimizată și monitorizarea transportului companiilor din domeniul logistic a intrat în Top 10 la nivel mondial al produselor software dedicate acestei piețe. Aplicația Axiodis a fost realizată în colaborare cu un editor francez de software, care a distribuit apoi aplicația produsă la Cluj unor mari companii francofone din întreaga Europă.

Acum, prin intermediul unei companii braziliene, aplicația urmează să fie dezvoltată și adaptată în Cluj-Napoca și distribuită și în America de Sud. Aplicația rulează pe serverele companiilor care cumpără acest produs software, existând și opțiunea de funcționare în mod SAAS (Software As A Service), însă are și unele funcțiuni destinate dispozitivelor mobile.

Trei ani de muncă intensă

Aplicația dezvoltată de informaticienii clujeni este una foarte complexă. Ea include date oferite de gestiunea stocurilor de marfă, date de facturare, resurse (camioane, șoferi etc.), hărți, trasee și orare. O echipă de informaticieni clujeni, din cadrul companiei Axon Soft, a început să lucreze la dezvoltarea acestei aplicații în anul 2013, iar produsul finit a fost gata în anul 2016. Datorită faptului că aplicația este foarte eficientă, ea a fost deja instalată de mari companii din întreaga Europă. De exemplu, o companie belgiană care deține un lanț de supermarketuri și în România – Delhaize, cea care este proprietara lanțului Mega Image, unul dintre cei mai mari producători francezi de lactate, Danone, sau o companie care produce gaze utilizate în domeniul industrial,  VitoGas, spune fondatoarea companiei de software Axon Soft Cluj, Anca Vescan.

„Aceste companii au de transportat din centre de logistică la o mulțime de magazine anumite tipuri de materiale, anumite tipuri de marfă. Aplicația dezvoltată de noi îi ajută inclusiv la colectare și încărcare: ce magazine, ce au de dus, cât lapte, câtă apă trebuie să fie încărcate în tir. Pentru domeniul acesta al marii distribuții, aceste activități pot cumula niște costuri fantastice, de aceea este foarte importantă optimizarea programării acestor activități. Cu cât reușesc marii operatori să își optimizeze operațiunile printr-o planificare foarte bună, cu atât crește profitul pe care îl pot obține“, explică Anca Vescan mecanismul care stă în spatele aplicației utilizate de belgienii care dețin lanțul Mega Image. Provocări logistice similare sunt ridicate și de companii precum Danone, care trebuie să țină seama inclusiv de datele de expirare ale unor produse alimentare.

Provocări pentru companiile logistice din America de Sud

Aplicația dezvoltată la Cluj și care funcționează deja în Europa urmează să fie adaptată nevoilor companiilor din America de Sud.

Operatorii din domeniul logistic de pe acest continent se confruntă cu alte provocări decât cele din Lumea Veche. De exemplu, sunt zone care nu sunt foarte bine cartografiate sau drumuri care nu figurează pe nici o hartă, dar care există în realitate și care sunt utilizate de operatorii din domeniul logistic, adaugă Anca Vescan. 

„Sunt zone pentru care nivelul hărților disponibile este comparabil cu cel care exista în Europa la începutul secolului al XX-lea“, spune antreprenoarea din Cluj. Ea adaugă că aplicația dezvoltată în Transilvania va fi distribuită și instalată local de partenerii săi interna-ționali. „Noi nu am avut nici-odată legătură directă cu clientul final. Clienții noștri, care sunt editori de soft, fac instalările și configurările clienților finali. Noi am participat la concepția software a aplicației și dezvoltarea aplicației efective. Caietele de sarcini au fost făcute în Franța, în baza nevoilor partenerilor noștri“, a adăugat Anca Vescan. Acum, compania clujeană Axon Soft va trebui să dubleze echipa dedicată acestui proiect, deoarece aplicația destinată firmelor din domeniul logistic va trebui să fie adaptată provocărilor ridicate de distribuția din America de Sud, ceea ce înseamnă inclusiv, la nivel transnațional, trecerea unora dintre frontierele care brăzdează acest continent, iar acest lucru înseamnă factori suplimentari care pot influența timpul în care este realizată distribuția de produse. 

Acolo, aplicația dezvoltată la Cluj va fi distribuită cu ajutorul unei companii braziliene, care este deja unul dintre jucătorii importanți din acest domeniu la nivel mondial.   

Cele mai citite

Luis Phelipe semnează cu Sheriff Tiraspol! Brazilianul, noul transfer al liderului din Republica Moldova

Luis Phelipe, atacantul brazilian în vârstă de 23 de ani, a devenit oficial jucătorul echipei Sheriff Tiraspol, liderul clasamentului din Republica Moldova. Sheriff Tiraspol, echipa...

LinkedIn, acuzată de utilizatori Premium că le-a folosit mesajele private pentru antrenarea AI

LinkedIn, platforma de social media orientată spre mediul de afaceri și deținută de Microsoft, a fost dată în judecată de un grup de utilizatori...

Horoscop 24 ianuarie 2025. Zi grea pentru Scorpioni

Horoscop 24 ianuarie 2025. Află ce ți-au rezervat astrele pentru această zi. Horoscop 24 ianuarie 2025 Berbec: Astăzi, energia ta neobosită s-ar putea simți ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă