2.9 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialINOVAŢIE. Cum au rezolvat cinci studenţi americani pericolul drumurilor nocturne solitare

INOVAŢIE. Cum au rezolvat cinci studenţi americani pericolul drumurilor nocturne solitare

Cinci studenţi ai Universităţii din Michigan au creat o aplicaţie gratuită prin care îmbunătăţesc siguranţa oamenilor care sunt nevoiţi să meargă singuri în timpul nopţii, scrie businessinsider.com.

Prin aplicaţia „Companie”, creată pentru Android şi iOS, utilizatorii pot alege un prieten sau membru de familie să îi însoţească virtual, adică să le urmărească drumul parcurs prin GPS, pe o hartă online.

Cei contactaţi de utilizatorii aplicaţiei nu sunt nevoiţi să o instaleze – ei primesc un SMS care conţine un hyperlink spre harta online.

Dacă utilizatorul se îndepărtează de ruta stabilită, cade, este împins, începe să alerge sau i se scot căştile din telefon, aplicaţia îşi întreabă utilizatorul dacă este OK.

Dacă persoana care foloseşte aplicaţie este în siguranţă, trebuie să apese un buton de confirmare, în 15 secunde. Altfel, telefonul mobil începe să emită o alarmă la volum ridicat şi îi oferă utilizatorului opţiunea să cheme poliţia imediat.

În acelaşi timp, aplicația „Companie” trimite o alertă către persoana contactată, care poate suna la poliţie şi poate suna utilizatorul aplicaţiei.

De asemenea, utilizatorii aplicaţiei pot selecta butonul „Sunt neliniştit(ă)”, care arată locurile unde aceştia nu se simt în siguranţă.

Invenţia celor cinci studenţi americani poate fi folosită şi în alte ţări – utilizatorii străini trebuie să îşi introducă numărul de telefon şi codul ţării în care se află.

Cei cinci americani au creat aplicaţia mai ales pentru campusurile universitare, cărora le trimit informaţii despre locurile în care studenţii nu se simt în siguranţă. În viitor, tinerii vor putea specifica motivele pentru care se simt în pericol.

Astfel, creatorii vor ca aplicaţia lor să rămână gratuită pentru internauţi  şi intenţionează să câştige bani doar din contractele încheiate cu universităţile, cărora le vor trimite informaţiile necesare pentru a-şi îmbunătăţi măsurile de siguranţă în campusuri.  

Cele mai citite

Epidemia HMPV în China. Ce știm până acum

Un focar de Human Metapneumovirus (HMPV) în China a atras atenția internațională, inclusiv din partea Indiei, care monitorizează situația îndeaproape. Deși virusul este cunoscut...

Virusul care ar putea duce la apariția Alzheimer

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona sugerează că o infecție intestinală cronică cauzată de citomegalovirusul uman (HCMV), un virus...

Dscoperire astronomică revoluționară! Peste 40 de stele detectate într-o galaxie la 6,5 miliarde de ani lumină

Astronomii utilizând Telescopul Spațial James Webb (JWST) au realizat o descoperire spectaculoasă, detectând pentru prima dată peste 40 de stele individuale într-o galaxie situată...
Ultima oră
Pe aceeași temă