-2 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025
AcasăSpecialGoogle: Logo special în cinstea filosofului şi logicianul John Venn

Google: Logo special în cinstea filosofului şi logicianul John Venn

Filosoful şi logicianul englez John Venn este omagiat luni de către Google printr-un logo special cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la naşterea sa.

Potrivit Mediafax, John Venn este celebru pentru crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulţimilor, teoria probabilităţilor, logică, statistică şi informatică.

Diagramele Venn reprezintă un mod de a descrie relaţiile de incluziune şi excluziune dintre clase/ seturi. Metoda constă în intersectarea unui anumit număr de cercuri – două sau trei -, fiecare dintre acestea reprezentând o clasă, etichetată printr-o majusculă. Minuscula x şi porţiunile umbrite sunt utilizate pentru a indica existenţa, respectiv nonexistenţa unui membru (cel puţin unul) dintr-o clasă dată.

Astfel, diagramele cu două cercuri reprezintă propoziţii categorice, formele de bază fiind: "toate A sunt B", "niciun A nu este B", "mai multe A sunt B" şi "unele A nu sunt B", mai scrie sursa citată.

John Venn s-a născut pe 4 august 1834, în Hull, Yorkshire, într-o familie de preoţi cu tradiţie. Bunicul filosofului, John Venn, paroh la Clapham, în sudul Londrei, a condus "secta Clapham", un grup de creştini evanghelişti care se întâlneau în biserica sa şi militau pentru reforma închisorilor, abolirea sclaviei şi a sporturilor violente.

Filosoful John Venn a primit o educaţie strictă, fiind pregătit pentru a se dedica carierei de preot, potrivit tradiţiei familiei. A absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge în 1857 şi, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent în această instituţie. A fost hirotonisit ca diacon la Ely în 1858, devenind preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de ştiinţe morale.

În 1883 a renunţat la meseria de preot după ce şi-a dat seama că anglicanismul nu corespunde concepţiilor lui filosofice.

Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe cărţi, printre care "The Logic of Chance", "Symbolic Logic" şi "The Principles of Empirical Logic".

În 1883, John Venn a devenit membru al Societăţii regale din Londra.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă